ΤΟΠΙΚΑ

Γεώργιος Τσούπας: «Κανείς μόνος του σε καμία κρίση»

γεώργιος-τσούπας-κανείς-μόνος-του-σε-24052

Ο καθηγητής πληροφορικής και διοικητικός υπάλληλος του 9ου Γυμνασίου Βόλου έγινε «Καλός Σαμαρείτης» για 1.377(!) συνανθρώπους του στην καραντίνα και συνεχίζει

Ηταν 11 Μαρτίου, όταν τα σχολεία όλων των βαθμίδων για πρώτη φορά έκλειναν με απόφαση της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της απειλής του νέου κορονοϊού. Οι τάξεις άδειασαν, στις σχολικές αυλόπορτες κλείδωσαν λουκέτα και τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και μαθητές μπήκαν σε καραντίνα και κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε νέα πραγματικότητα για να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς του νέου κορονοϊού…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τον Γεώργιο Τσούπα, καθηγητή πληροφορικής και διοικητικό υπάλληλο στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου, η περίοδος της καραντίνας άνοιξε έναν νέο δρόμο, αυτόν της αλληλεγγύης. Μολονότι και ο ίδιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, στην περίοδο της καραντίνας δεν έμεινε άπραγος στο σπίτι. Δημιούργησε δίκτυο εθελοντών και προσέφερε βοήθεια σε συνολικά 1.377 (!) περιπτώσεις μοναχικών, ηλικιωμένων ανθρώπων και ατόμων με αναπηρίες. Εγινε ο δικός τους άνθρωπος στην υγειονομική κρίση, που φρόντιζε για τα ψώνια από το μάρκετ μέχρι και την αγορά φαρμάκων, δίνοντας μαζί με την πολύτιμη βοήθειά του και μαθήματα εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Καμπανάκι για τον Γεώργιο Τσούπα, που εκτός από εκπαιδευτικός είναι επίσης νοσηλευτής στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Βόλου και έφεδρος λοχαγός στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών, αποτέλεσε η εικόνα του διοικητή του στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων όταν τυχαία τον συνάντησε στον δρόμο. Εμαθε ότι ζούσε μόνος και κάποιες φορές είχε ανάγκη βοήθειας για καθημερινές ανάγκες.

Πηγή έμπνευσής του όμως και εκείνη που του έδωσε θάρρος να προχωρήσει σε αυτό που είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται στο μυαλό του ήταν μία συμπατριώτισσά του από τα Γρεβενά, η Φρόσω Μήτσιου, αθλητικός ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη η οποία σύστησε δίκτυο εθελοντών για να εξυπηρετεί μέσα στην καραντίνα ανθρώπους που είχαν ανάγκη και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Ανέλαβε δράση υπό το σύνθημα «Κανείς μόνος»

Μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο των σχολείων, ανέλαβε δράση. Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάγκη του να προσφέρει βοήθεια.

Με σύνθημα «Κανείς μόνος του σε καμία κρίση» οργάνωσε δίκτυο έξι εθελοντών και όλοι μαζί αναλάμβαναν να πηγαίνουν σε σπίτια μοναχικών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες που δεν μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κάνουν για λογαριασμό τους τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο. Τα πάντα προσέφεραν σε εθελοντική βάση: πήγαιναν τους έδιναν τη λίστα με τα ψώνια, χρήματα κι εκείνοι αναλάμβαναν να κάνουν για λογαριασμό τους τις αγορές και να τους τα παραδώσουν κατ’ οίκον.

«Καλοί Σαμαρείτες» σε 42 οικοδομικά τετράγωνα στον Βόλο

Ο κ. Τσούπας δεν δυσκολεύτηκε να βρει συνεργάτες. Υπάλληλοι κυρίως που είδαν τις επιχειρήσεις που εργάζονται να κλείνουν προσφέρθηκαν αμέσως να συμβάλλουν στο εγχείρημά του και έγιναν όλοι μαζί οι «Καλοί Σαμαρείτες» για όσους είχαν ανάγκη. «Υλοποίησα μία μου σκέψη, που ήταν να ψωνίζω τρόφιμα και φάρμακα για ευπαθείς ομάδες και να τους τα πηγαίνω στο σπίτι στην περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω covid-19 . Δεν βρήκα δυσκολία στο να υλοποιηθεί και να βρω συνεργάτες με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τις ώρες μου πέρασα ευχάριστα από το να έμενα μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνω τίποτα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσούπας.

Η προσέγγιση ήταν απλή. Εβαλαν ανακοινώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. «Μπορώ να πάω να σας αγοράσω τρόφιμα και φάρμακα και να σας τα φέρω σπίτι», το απλό μήνυμα κι από κάτω ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που άρχισε να χτυπά λίγες ώρες μετά την ανάρτηση των ανακοινώσεων.

«Επαιρναν εμένα πρώτα τηλέφωνο για λόγους ασφαλείας και όταν έβλεπα ότι είναι από περιοχή ευθύνης συνεργάτη μου, τον έστελνα ή πήγαινα εγώ», αναφέρει ο κ. Τσούπας. Μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησαν ένα δίκτυο και στον καθένα «χρεώθηκε» ζώνη ευθύνης έξι οικοδομικών τετραγώνων με σούπερ μάρκετ κοντά. Μαζί με τους συνεργάτες του ο κ. Τσούπας κάλυψαν 42 οικοδομικά τετράγωνα.

1.377 εξυπηρετήσεις

«Κάναμε πράξη το σύνθημα «δεν αφήνουμε κανένα μόνο» προσφέροντας σε κάποιους από τους συνανθρώπους μας που σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς, στερούνται τα στοιχειώδη βιώνοντας έναν νέο ακραίο αποκλεισμό. Ήταν ένα δίκτυο διανομών και αγάπης για αλληλεγγύη για αξιοπρέπεια» σημειώνει ο κ. Τσούπας που μαζί με την ομάδα του εξυπηρέτησε 1.377 συνανθρώπους του.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να τα είχα καταφέρει μόνος μου. Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους να δουλεύουν μαζί χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως για παράδειγμα η δημιουργική μου ομάδα που έδειξαν τεράστια προθυμία να βοηθήσουν, να δείξουν αλληλεγγύη και να μοιράσουν την θετική ενέργεια τους. Παλέψαμε για αυτή την κρίση, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ήμασταν όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνει ο ίδιος.

«Μου φιλούσαν τα χέρια»

Το εντυπωσιακό στην όλη προσπάθεια για τον κ. Τσούπα ήταν η εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο κόσμος. «Ανοιγαν την πόρτα, μου έδιναν χρήματα για να πας για τα ψώνια τους χωρίς να με ξέρουν. Κι όταν με έβλεπαν να επιστρέφω με τα ψώνια τους μου φιλούσαν τα χέρια», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και δακρύζει.

Για τον ίδιο είναι αδιανόητο πώς τόσο πολλοί άνθρωποι ήταν μόνοι, αβοήθητοι. «Ενιωσα υπερήφανος που μπόρεσα να τους βοηθήσω να καλύψουν καθημερινές τους ανάγκες. Να μη νιώθουν μόνοι. Ενιωσα όμως και πικρία για το συγγενικό περιβάλλον που τους επέτρεψε να ζητούν βοήθεια από έναν ξένο», λέει.

Σήμερα συνεχίζει μόνος την προσπάθεια

Η άρση της καραντίνας οδήγησε τους συνεργάτες του πίσω στην εργασία τους. Η εθελοντική όμως προσφορά δεν έχει σταματήσει για τον ίδιο τον Γεώργιο Τσούπα, ο οποίος μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εξυπηρετήσει 16 πολίτες που είχαν ανάγκη.

«Ευελπιστώ μία ημέρα να μεγαλώσει το δίκτυο σε όλη την πόλη. Αν και σήμερα έμεινα μόνος λόγω της άρσης των μέτρων, τους ευχαριστώ όλους θερμά και συνεχίζω να προσφέρω. Είμαι σίγουρος ότι όποτε χρειαστεί θα τους έχω και πάλι κοντά μου! Ως Κοζάκος που είμαι, μα πάνω από όλα ως άνθρωπος, έκανα στην πόλη μου αυτό που θα έκανε και κάνουν όλοι οι Κοζάκοι στη χώρα τους, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη για επιβίωση», καταλήγει ο εμπνευσμένος εκπαιδευτικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου