ΤΟΠΙΚΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου καλείται να αλλάξει απόφαση

το-δημοτικό-συμβούλιο-βόλου-καλείται-43054

Για τη ΜΠΕ της ΑΓΕΤ που αφορά στην πλήρη αξιοποίηση του λατομείου στο Αρκουδόρεμα

Στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου επανέρχεται το θέμα της πλήρους αξιοποίησης του λατομείου σχιστόλιθου που βρίσκεται στη θέση Αρκουδόρεμα από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου στα μέσα του περασμένου Απριλίου μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα συζητηθεί εκ νέου στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Η μελέτη είχε κατατεθεί προς έγκριση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επ’ αυτής σε συνεδρίασή της τον περασμένο Απρίλιο. Η μελέτη καταψηφίστηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, Τάσο Μπατζιάκα να θέτει ζήτημα «αποφυγής της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού».

Τη μελέτη στη συνέχεια καταψήφισε και το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο στη συνέχεια συνεδρίασε το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Διμηνίου, το οποίο διαφοροποιήθηκε. Αναψε πράσινο φως στην ΑΓΕΤ και ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Τεχνικών Υπηρεσιών, Θάνος Θεοδώρου επαναφέρει τη μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Νωρίτερα σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου επίσης να ανακαλέσει την απόφασή της.

Τη ΜΠΕ κατέθεσε η ΑΓΕΤ Ηρακλής και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς δημόσια διαβούλευση.

Στη θέση Αρκουδόρεμα στο Διμήνι και σε απόσταση 7χλμ από τον Βόλο, σε μισθωμένη δημόσια έκταση 229,632 στρεμμάτων λειτουργεί λατομείο σχιστολίθου της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Για την εκμετάλλευση του λατομείου υπάρχει έγκριση έως τις 8 Ιουλίου 2025 με τη συμπλήρωση 50ετίας δηλαδή από την αρχική μίσθωση.

Το λατομείο βρίσκεται εκτός θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας ή κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, που δεν έχουν μεταβληθεί από τις ΑΕΠΟ του 2006 και 2017 έως σήμερα. Οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του λατομείου είναι εγκεκριμένοι με την ΚΥΑ τους 1997, την ΚΥΑ του 2006, με την ανανέωση και τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. που είχε ισχύ έως 31- 12-2017.

Στην προτεινομένη τροποποίηση προτείνεται η πλήρης εκμετάλλευση του αξιόλογου για την Εθνική Οικονομία ορυκτού πόρου βιομηχανικού ορυκτού σχιστολίθου του λατομείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου