ΤΟΠΙΚΑ

300 «σαραβαλάκια» σαπίζουν… στους δρόμους

300-σαραβαλάκια-σαπίζουν-στους-δρόμ-47397

Διαγωνισμό για την ανακύκλωσή τους προκηρύσσει ο Δήμος Βόλου

Στα περίπου 300 ανέρχονται τα οχήματα που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους σε δρόμους της πόλης. Πρόκειται για σαραβαλάκια που σαπίζουν στερώντας την ίδια ώρα πολύτιμους χώρους στάθμευσης από άλλους ιδιοκτήτες ΙΧΕ αυτοκινήτων.

Για την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ο ανάδοχος που θα πλειοδοτήσει θα κληθεί να παραλάβει με δικά του μέσα τα οχήματα που βρίσκονται στους δρόμους. Η διεύθυνση Καθαριότητας θα υποδείξει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία θα φυλάσσονται για περίπου 20 ημέρες από την παραλαβή τους στις εγκαταστάσεις του αναδόχου. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ιδιοκτήτες θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τα πάρουν πίσω καταβάλλοντας το ποσό των 100 ευρώ που αντιστοιχεί σε έξοδα μεταφοράς και φύλαξης. Οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν τα πάρουν πίσω τα οχήματά τους θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν στην Εφορία ακριβές αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για τον χώρο που θα τα τοποθετήσουν.

Σε περίπτωση που παρέλθει η 20ήμερη προθεσμία και ο ιδιοκτήτης δεν αναζητήσει το όχημα, αυτό θα προωθείται στην ανακύκλωση.

Το ελάχιστον αντίτιμο παραλαβής των οχημάτων ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά όχημα, ενώ αν πρόκειται για τμήματα οχημάτων, μηχανημάτων φορτηγών και δικύκλων η ελάχιστη τιμή προτείνεται να οριστεί στα 0,17 ευρώ ανά κιλό.

Σημειώνεται ότι το μοναδικό εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο σύστημα για την εναλλακτική διαχείριση «οχημάτων τέλους κύκλου ζωής» (ΟΤΚΖ) στην Ελλάδα είναι η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων (ΕΔΟΕ). Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει συσταθεί τον Ιανουάριο του 2004 από 33 αντιπροσώπους αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Αυτοί έχουν αναλάβει την οργάνωση του συγκεκριμένου συστήματος.

Στα εξουσιοδοτημένα αυτά «διαλυτήρια οχημάτων» θα γίνεται η απογραφή του οχήματος τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών όσο και από την Εφορία, με χορήγηση ειδικού εγγράφου στον ιδιοκτήτη του. Ετσι θα περιοριστεί το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, καθώς και η καταστροφή τους χωρίς κατάλληλα μέτρα προφύλαξης του περιβάλλοντος.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου