ΤΟΠΙΚΑ

Ο φόβος του κορονοϊού άδειασε τα σχολεία

ο-φόβος-του-κορονοϊού-άδειασε-τα-σχολε-51602

Κλειστές πέντε σχολικές μονάδες για απολυμάνσεις – Σε καραντίνα τρεις εκπαιδευτικοί και συνάδελφοί τους σε αυτοπεριορισμό

Κλειστές παρέμειναν χθες με απόφαση δημάρχου Βόλου πέντε σχολικές μονάδες σε Βόλο και Ν. Ιωνία στις οποίες διδάσκουν τρεις εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε καραντίνα και εξετάζονται ως ύποπτοι να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Οι σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές κυρίως για προληπτικούς λόγους, ωστόσο η συμμετοχή των μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας ήταν αισθητά μειωμένη, μετά τον συναγερμό που ήχησε στην πόλη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν στις πέντε σχολικές μονάδες, τα 1οκαι 4οΔημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας και τα 15ο, 24ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το συστεγαζόμενο 25ο Νηπιαγωγείο Βόλου. «Εντός του τριημέρου θα γίνουν σχολαστικές απολυμάνσεις με εντολή του δημάρχου στο σύνολο των σχολικών μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου από την ερχόμενη Τρίτη να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους μαθητές», σχολίασε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Οι απολυμάνσεις κρίθηκαν αναγκαίες στο σύνολο των σχολικών μονάδων, καθώς τόσο γονείςόσο και διευθυντές σχολείωντηλεφωνούσαν ανήσυχοι και ενημέρωναν για μαθητές αδέρφια παιδιών που φοιτούν σε μία από τις πέντε κλειστές σχολικές μονάδες ή για παιδιά που πήγαιναν στην ακαδημία ποδοσφαίρου που επίσης έκλεισε λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε προπονητή.«Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των μαθητών» ανέφερε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Λήφθηκαν επιχρίσματα από 3 εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, χθες βρέθηκε στον Βόλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει επιχρίσματα από τους τρεις εκπαιδευτικούς.

Τα τεστ έγιναν κατ’ οίκον καθώς οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα.

Πληροφορίες θέλουν ότι εκτός από τους συγκεκριμένους τρεις εκπαιδευτικούς που συνδέονται με τα δύο ζευγάρια που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται με προτροπή των διευθυντών των σχολικών μονάδων και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.

Οπως ανέφερε ο κ. Πολύζος απαντώντας στα αγωνιώδη ερωτήματα γονέων που τηλεφωνούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναζητώντας οδηγίες για το πώς πρέπει θα συμπεριφερθούν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στους τρεις εκπαιδευτικούς, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Από τον ΕΟΔΥ γίνεται ιχνηλάτηση και θα δοθούν ακριβείς οδηγίες εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα των αποστάσεων και της υγιεινής», σημείωσε ο κ. Πολύζος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Μειωμένη προσέλευση στο σχολείο

Η ανησυχία των γονέων πάντως αποτυπώνεται και στα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή των μαθητών στο σχολείο. Στην Πρωτοβάθμια, όπου η συμμετοχή από την αρχή της εβδομάδας ήταν υψηλή, χθες έπεσε στο 62%. Σχεδόν 4 στους 10 γονείς κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι λόγω του φόβου για τον νέο κορονοϊό.

Ο φόβος όμως αποδεκάτισε τόσο τα λύκεια όσο και τα γυμνάσια. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από το σύνολο των 4.077 μαθητών που αναμένονταν στα λύκεια προσήλθαν μόλις οι 544 και στην γ’ λυκείου μόλις το 7,15% του μαθητικού πληθυσμού.

Αλλά και στα γυμνάσια το ποσοστό των μαθητών έπεσε κάτω από το 50%. Από τους 3.373 μαθητές που αναμένονταν το «παρών» έδωσαν οι 1.538, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 45,60%.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου