ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση στα γυμναστήρια

αντίστροφη-μέτρηση-στα-γυμναστήρια-51621

Νέους κανόνες, αλλά και παράταση των συμβολαίων των αθλούμενων αποφάσισε ο τοπικός σύλλογος

Αντίστροφα μετρούν μέχρι την επαναλειτουργία τους την επόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου τα γυμναστήρια του Βόλου. Μετά από τρεις μήνες αναγκαστικού λουκέτου λόγω του φόβου του κορονοϊού, τα γυμναστήρια ετοιμάζονται και πάλι να υποδεχθούν τους αθλούμενους σε μία νέα πραγματικότητα, που επιβάλλει αυστηρότατη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ο κόσμος πιέζει για να έρθει στα γυμναστήρια. Η γυμναστική είναι διέξοδος, είναι υγεία. Αλλωστε, η σωματική άσκηση ήταν ένας από τους έξι λόγους, για τους οποίους επιτρεπόταν η έξοδος από το σπίτι στην περίοδο της καραντίνας», σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Γυμναστηρίων, Αποστόλης Κοσμάς.

Αρχικά τα γυμναστήρια επρόκειτο να λειτουργήσουν στις 29 Ιουνίου, ωστόσο άναψε «πράσινο φως» δύο εβδομάδες νωρίτερα, μολονότι η καλή περίοδος για τον συγκεκριμένο κλάδο, που είναι η άνοιξη, πέρασε. Το άνοιγμα των γυμναστηρίων ίσως επίσπευσε και η κατάσταση που διαμορφώθηκε στον χώρο μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. «Ενώ ήταν και είναι κλειστά τα γυμναστήρια, παρέχονται υπηρεσίες γυμναστικής από ορισμένους σε γκαράζ, αποθήκες. Επίσης πριμοδοτήθηκε ο κακός ανταγωνισμός όταν άνοιξαν «πονηροί» ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), όπως για παράδειγμα κέντρα ευεξίας, σχολές χορού, αθλητικά σωματεία τα οποία προσέφεραν παράνομα υπηρεσίες γυμναστικής. Ηδη ο πανελλήνιος σύλλογος ετοιμάζεται να λάβει μέτρα έναντι των επαγγελματιών που παρέχουν παράνομα υπηρεσίες γυμναστικής», σημείωσε ο κ. Κοσμάς.

Οργασμός εργασιών

Τα γυμναστήρια πάντως ετοιμάζονται να ανοίξουν με μία νέα πραγματικότητα. Ηδη υπάρχει οργασμός εργασιών, γίνονται ακόμη και βαψίματα, σχολαστική καθαριότητα στους χώρους και στα όργανα και απολυμάνσεις.

Παντού τοποθετούνται αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ το προσωπικό εκπαιδεύεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά η λειτουργία των ομαδικών τμημάτων θα γίνεται βάσει προγράμματος, στο οποίο οι αθλούμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή, ενώ κάθε ένας που θα μπαίνει μέσα θα θερμομετρείται και θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιής κι ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με άτομο που ταξίδεψε στο εξωτερικό.

«Εως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ακριβή μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Ο,τι μας προταθεί θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Κοσμάς, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει κλείσιμο αποδυτηρίων και ντουζιέρων ή ακόμη και πρόβλεψη για ένα άτομο ανά 15 ή και 20 τ.μ.

Δεν θα χαθούν τα συμβόλαια

Σε συνεδρίασή του ο Σύλλογος Γυμναστηρίων Βόλου αποφάσισε να μη χαθούν τα συμβόλαια, για τα οποία έχουν πληρώσει αθλούμενοι και ίσχυαν όταν και τα γυμναστήρια μπήκαν σε καραντίνα.

«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε τη χρονική διάρκεια των συμβολαίων. Το ελάχιστο θα είναι παράταση κατά ενάμιση μήνα. Κάποιοι θα παρατείνουν τα συμβόλαια για το σύνολο της περιόδου της καραντίνας για τους πελάτες τους», σημείωσε ο κ. Κοσμάς.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια

Οδηγίες για τη λειτουργία των γυμναστηρίων έδωσε ο ΕΟΔΥ. Αρχικά, όπως αναφέρεται στις οδηγίες, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου.

Επίσης, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση, ενώ έχει καθοριστεί ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι στα δύο μέτρα. Στον χώρο του γυμναστηρίου προβλέπονται:

  • Ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη.
  • Ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό).Είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης
  • Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού.
  • Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία.
  • Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (π.χ. διάδρομοι).
  • Καθαρισμός/απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.
  • Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους.
  • Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές.
  • Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

Επιπλέον το προσωπικό θα πρέπει να κάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας, ενώ οι αθλούμενοι θα πρέπει να ακολουθούν επίσης κανόνες με τη χρήση αντισηπτικού πριν και μετά την άσκηση ή μετά από κάθε μετακίνηση σε όργανο γυμναστικής, για τη χρήση πετσέτας, ατομικής οργάνων γυμναστικής όπου είναι εφικτό, πλύσιμο ρούχων και πετσετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου