ΤΟΠΙΚΑ

«Πληγωμένη» η εστίαση στον Βόλο

πληγωμένη-η-εστίαση-στον-βόλο-64755

Ελεγχοι και συστάσεις από τα ελεγκτικά όργανα και διευκρινιστικές ερωτήσεις από καταστηματάρχες – Το 40% των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό

Ζωή απέκτησαν ξανά από χθες οι γειτονιές της εστίασης στη Μαγνησία. Σε παραλία, πεζοδρόμους και γειτονιές οι πόρτες των καταστημάτων εστίασης άνοιξαν και πάλι με την πρεμιέρα της λειτουργίας του κλάδου μετά από δυόμιση μήνες καραντίνα να σηματοδοτούν η μαζική προσέλευση κόσμου, αλλά και η τήρηση του μέτρου της απόστασης. Το άνοιγμα όμως της εστίασης δεν βρήκε όλους τους επαγγελματίες στα μαγαζιά τους. Το 40% των επιχειρήσεων παρέμεινε κλειστό επειδή δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά από μία εβδομάδα εντατικής προετοιμασίας για το στήσιμο εξ αρχής των επιχειρήσεών τους με βάση τα μέτρα των αποστάσεων και υγιεινής, χθες έγινε πρεμιέρα της λειτουργίας της εστίασης στον Βόλο. Τα καταστήματα άνοιξαν το ένα μετά το άλλο τις πόρτες τους με βάση τη νέα κανονικότητα και άρχισαν να υποδέχονται τους πρώτους πελάτες τους μετά από δύο και πλέον μήνες.

Η προσέλευση από το πρωί ήταν μεγάλη σε καφετέριες τόσο στο κέντρο, όσο και στην παραλία, παρά τον συννεφιασμένο καιρό. Η πρώτη έξοδος μετά την καραντίνα συνοδεύτηκε από ενθουσιασμό από αμφότερες τις πλευρές, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα των αποστάσεων και υγιεινής. «Οπου υπήρχε η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε επιπλέον τετραγωνικά έγινε, όπου ο χώρος είναι συγκεκριμένος, όπως για παράδειγμα στους πεζοδρόμους του κέντρου, απλώς βγήκαν λιγότερα τραπεζοκαθίσματα. Για την παραλία, που είχαμε παράπονα ότι οι αποστάσεις δεν τηρούνται, σε αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όχι απλώς τηρείται η απόσταση του 1,70 μ. αλλά του 1,90 μ. Η κίνηση την πρώτη ημέρα ήταν ενθαρρυντική και έδειξε ότι ο κόσμος διψά να βγει να πιει τον καφέ, το τσίπουρο, το ποτό του», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας βγήκαν μαζί με τους πρώτους πελάτες, αλλά για διακριτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη, σε γενικές γραμμές τηρούνταν τα μέτρα και όπου χρειάστηκε απευθύνθηκαν συστάσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι η υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι αναζητούσαν διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων.

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς επιχειρήσεις και θαμώνες καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα και ελπίζουμε όσο το δυνατό πιο νωρίς να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Το 40% των επιχειρήσεων δεν ανέβασε ρολά

Το 40% των επιχειρήσεων ωστόσο δεν ανέβασε ρολά χθες με την επαναλειτουργία της εστίασης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής στη νέα κανονικότητα. Σε καφενεία, τσιπουράδικα, κλαμπ, μπαρ ακόμη και sportcafe που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους οι πόρτες παρέμειναν κλειστές.

«Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και περιμένουν να ξεκινήσουν να δουλεύουν μετά τις 15 Ιουνίου και πάλι όμως θα εξετάσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή αν χρειαστεί να μεταθέσουν το άνοιγμά τους για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά», σημείωσε.

Στο δημοτικό συμβούλιο οι πρώτες άδειες για ομπρελοκαθίσματα

Επί τάπητος έρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 6:30 το απόγευμα η διενέργεια των πρώτων δημοπρασιών από τον δήμο Βόλου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Τα δύο πρώτα αιτήματα αφορούν σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν με ομπρελοκαθίσματα στην περιοχή Σουτραλί και ζητούν εκτάσεις 152,10τ.μ. και 155,14 τ.μ. αντίστοιχα.

Οπως είναι γνωστό φέτος οι άδειες εκδίδονται από τους κατά τόπους δήμους και μάλιστα με αντάλλαγμα που περιορίζεται στο 40%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου