Η αγωνία στο κόκκινο

η-αγωνία-στο-κόκκινο-66204

Της Ελένης Χάνου

Πρωτόγνωρες καταστάσεις καλείται να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η ολοκλήρωση των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, των εργαστηρίων, πλην ορισμένων στις κλινικές για τελειόφοιτους, αλλά και η εξεταστική θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, υιοθετώντας την πρόταση του πρυτανικού συμβουλίου που δεν πήρε το… ρίσκο της μετακίνησης του φοιτητικού πληθυσμού από πόλη σε πόλη με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και τους καθηγητές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Η απόφαση της Συγκλήτου που μάλιστα λήφθηκε με αυξημένη πλειοψηφία μπορεί να προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών με φόβο για το άγνωστο, ήρθε όμως να ανακουφίσει πολλούς άλλους ιδίως άτομα με παθήσεις και προβλήματα υγείας που κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους και θα δώσουν εξετάσεις με ίσους όρους με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους.

Ο κανόνας όμως έχει δυστυχώς και εξαιρέσεις. Σε κλινικά εργαστήρια που θα γίνουν κατ’ εξαίρεση διά ζώσης- ως αναγκαίο κακό- φοιτούν μεταξύ άλλων και φοιτητές με παθήσεις ή χρόνια νοσήματα που επίσης θα κληθούν να τα παρακολουθήσουν.

Μάλιστα φοιτητές των ευπαθών ομάδων πληθυσμού δηλώνουν ότι δεν έχει αναληφθεί μέριμνα για τους ίδιους και ζητούν με επιστολές τους προς τις πρυτανικές αρχές να βρεθεί λύση για την περίπτωσή τους. Από τη μία δεν μπορούν να βάλουν τις σπουδές τους πάνω από την υγεία τους, από την άλλη αγωνιούν για το εξάμηνο και την πορεία των σπουδών τους, και επιπλέον νιώθουν ότι δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων.

Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προβλεφθούν όλα. Και οι δικαιολογημένες αγωνίες που εκφράζονται από φοιτητές με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά περίπτωση από τα τμήματα προκειμένου κανένας να μην αδικηθεί, κανένας να μην νιώσει ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως χρειάζεται χρόνος για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν σε συνθήκες που ποτέ κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου