ΤΟΠΙΚΑ

«Πυρετός» προετοιμασιών για τις Πανελλαδικές στη Μαγνησία

πυρετός-προετοιμασιών-για-τις-πανε-68452

Πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου, για να διασφαλίζονται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Πανελλαδικές με αποστάσεις ενάμιση μέτρου για τους υποψηφίους, με τη χρήση μάσκας να είναι κατά περίπτωση προαιρετική ή υποχρεωτική και τήρηση των μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στα εξεταστικά κέντρα, που θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης και αντισηπτικό, συνθέτουν το σκηνικό των εξετάσεων, που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης) προβλέπει ότι ο πρόεδρος και τα μέλη των λυκειακών επιτροπών εξετάσεων θα πρέπει να φροντίζουν ώστε σε κάθε αίθουσα εξέτασης να τηρείται η απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υποψηφίων, ενώ ορίζει ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς – επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.

Η ΚΥΑ αναφέρει επίσης ρητά ότι πρέπει να αναλαμβάνεται μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών, την απαγόρευση χρήσης ανεμιστήρων, την αποφυγή του συγχρωτισμού, την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, την εξασφάλιση της καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων και την απαγόρευση της λειτουργίας των κυλικείων.

«Οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ είναι οι αναμενόμενες και ήδη τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα να τις εφαρμόσουν, από τη στιγμή μάλιστα που το κάνουν ήδη στο πλαίσιο της διεξαγωγής των μαθημάτων», αναφέρει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη σε επίπεδο Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας επικρατεί «πυρετός» προετοιμασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ηδη στα 23 γενικά και επαγγελματικά λύκεια που λειτούργησαν πέρυσι ως εξεταστικά έχει γίνει έλεγχος του εξοπλισμού τους και καθημερινά για ένα δίωρο γίνονται δοκιμαστικές λήψεις θεμάτων μέσω του συστήματος VBI από το οποίο λαμβάνονται τα θέματα των πανελλαδικών πριν εκτυπωθούν και διανεμηθούν στους υποψηφίους. Οι δοκιμές γίνονται για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που παρουσιαστούν.

Παράλληλα με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία δύο επιπλέον εξεταστικών κέντρων στον νομό, του Μουσικού Σχολείου και του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προετοιμάζεται για τον ορισμό των προέδρων και των μελών του λυκειακών επιτροπών εξετάσεων (ΛΕΕ), των επιτηρητών προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι επιμορφωτικές συναντήσεις για την αντιμετώπιση περιστατικών κρίσεων πανικού στα εξεταστικά κέντρα και άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενεργοποιείται για τη σύσταση των ΛΕΕ αλλά και ως επιτηρητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι μόνο για τις επιτροπές ενεργοποιήθηκαν 223 εκπαιδευτικοί και 92 ως αναπληρωματικοί τους. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη ο αριθμός τόσο των μελών των λυκειακών επιτροπών όσο και των επιτηρητών αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100 άτομα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν μέσα από την τήρηση των κανόνων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

Αυξημένος κατά 35% υπολογίζεται εξάλλου και ο προϋπολογισμός για τα αναλώσιμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις που φέτος θα περιλαμβάνουν και… αντισηπτικά.

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για να οργανώσουμε χωρίς προβλήματα και το κυριότερο με ασφάλεια για τους μαθητές μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό τις πανελλαδικές εξετάσεις», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 26 του ίδιου μήνα. Για τα ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 του ίδιου μήνα. Η πρεμιέρα των εξετάσεων θα γίνει με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Νέων Ελληνικών αντίστοιχα.

Στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 1.882 υποψήφιοι από τη Μαγνησία, ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων θα γίνει γνωστός από την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον κριθούν και καταχωρηθούν και οι τελευταίες διορθώσεις στο σύστημα καταγραφής των υποψηφίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου