ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν στους Δήμους καταστηματάρχες

σπεύδουν-στους-δήμους-καταστηματάρχ-71065

Οι πρώτες 20 αιτήσεις κατατέθηκαν στον Δήμο Βόλου – Θα γίνουν αυτοψίες πριν τις επιπλέον παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων

Στους Δήμους άρχισαν να σπεύδουν οι καταστηματάρχες λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα της εστίασης μετά από δυόμισι μήνες «καραντίνας». Οι Δήμοι αυτή την περίοδο δέχονται δύο ειδών αιτήσεις, αφενός για την παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων της απόστασης, αφετέρου για μισθώσεις εκτάσεων στις παραλίες για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν. Παράλληλα με τις εργασίες σε καθαρισμούς και συντηρήσεις οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης σπεύδουν στους κατά τόπους Δήμους για να αιτηθούν επιπλέον τ.μ. κοινόχρηστου χώρου, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα στις αποστάσεις ασφαλείας που ορίζουν τα μέτρα ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Οπως είναι γνωστό, τα αυστηρά μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης προβλέπουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ., μέγιστο αριθμό έξι πελατών ανά τραπέζι -εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα- αποστάσεις τραπεζιών από 0,70 έως 1,70 μ. ανάλογα με τις καρέκλες που υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου από το προσωπικό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Βόλου Αρη Σαββάκη, ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί περί τις 20 αιτήσεις καταστηματαρχών που ζητούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. «Βάσει της απόφασης που αναμένεται, οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης έως και στο διπλάσιο των τετραγωνικών για τα οποία έχουν άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι προδιαγραφές για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τα ίδια τ.μ. τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων θα μειωθούν κατά 50% έως τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

«Δεχόμαστε αιτήσεις, ωστόσο οι άδειες θα βγουν μετά από αυτοψία κι εφόσον βγει η απόφαση», διευκρίνισε ο κ. Σαββάκης, μιλώντας ήδη για τις πρώτες 20 αιτήσεις που δέχθηκε η υπηρεσία από επαγγελματίες από το κέντρο της πόλης, την Πορταριά, αλλά και τις Αλυκές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εξεταστεί αν θα γίνει κάποια νέα προσωρινή πεζοδρόμηση για την εξυπηρέτηση των καταστηματαρχών προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων σε διπλάσιο κοινόχρηστο χώρο στο πλαίσιο του μέτρου στήριξης της εστίασης.

Αιτήσεις και για ομπρελοκαθίσματα

Με αφορμή τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), καταστηματάρχες στον Δήμο Βόλου άρχισαν να καταθέτουν αιτήσεις στη δημοτική υπηρεσία και για την εκμίσθωση χώρου στις παραλίες για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Οι πρώτες αιτήσεις υποβλήθηκαν από την περιοχή των Αλυκών.

Οπως σημείωσε ο κ. Σαββάκης, η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στους Δήμους εκπνέει στις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια η αρμοδιότητα επιστρέφει στην Κτηματική. Πάντως φέτος οι καταστηματάρχες θα πληρώσουν το 40% του μισθώματος (έκπτωση 60%) στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου