ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνουν μπουλντόζες στη Μαγνησία για κατεδαφίσεις

βγαίνουν-μπουλντόζες-στη-μαγνησία-γι-71339

Τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης για 232 αυθαίρετα στον νομό – Διεθνής διαγωνισμός από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Μπουλντόζες για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, που έχουν καταγραφεί σε αιγιαλό, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αλλά και σε ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές, βγάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στη Μαγνησία τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων αφορούν, σύμφωνα με τον συντονιστή Νίκο Ντίτορα, σε 232 περιπτώσεις!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα ή αύριο πρόκειται να βγει στον «αέρα» διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, όπως ανέφερε ο κ. Ντίτορας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο διαγωνισμός είναι ύψους 560.000 ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το «Πράσινο Ταμείο» για την απελευθέρωση ακτών, δασών και δασικών εκτάσεων αλλά και ρεμάτων από αυθαίρετες κατασκευές.

Ο διαγωνισμός αφορά στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα. Συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας έχουν τελεσιδικήσει συνολικά 319 περιπτώσεις αυθαιρέτων, εκ των οποίων τα 232 αφορούν στον νομό Μαγνησίας.

Από το σύνολο των 319 τα 68 αυθαίρετα αφορούν σε αναδασωτέες εκτάσεις και τα 251 σε αιγιαλό και παραλία. Από τις 68 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις οι 15 εντοπίζονται στον νομό Μαγνησίας.

Η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί πριν από δύο χρόνια περίπου στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους καταλόγους με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τα χρήματα για να γίνουν οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν. «Πλέον φαίνεται να υπάρχει πολιτική αλλά και υπηρεσιακή βούληση για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων», δηλώνει ο κ. Ντίτορας.

«Τελεσίγραφο» υπουργού Περιβάλλοντος

Μάλιστα μόλις την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης είχε ζητήσει την άμεση υλοποίηση των κατεδαφίσεων όσων κατασκευών έχουν τελεσίδικα χαρακτηριστεί ως αυθαίρετες. Με επιστολή του στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ζήτησε «μηδενική ανοχή» και αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που υπάρχει μέσω του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» συνολικού ύψους 6,28 εκατ. ευρώ.

Αυτοψία από δήμαρχο Ν. Πηλίου

Σημειώνεται ότι μόλις στις αρχές του μήνα και σε αυτοψία που έκαναν στην παραλία της Κορώπης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός και ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Διανέλλος, διαπίστωσαν την ύπαρξη κτισμάτων εκεί που… σκάει το κύμα.

Μίλησαν για αυθαίρετες κατασκευές και ζήτησαν την άμεση διενέργεια αυτοψιών για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα φανεί αν στις περιοχές όπου θα παρέμβουν μπουλντόζες περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία ο κ. Μιτζικός χτύπησε «καμπανάκι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου