ΤΟΠΙΚΑ

Γεωργία Μποντού – Τοκαλή: Νέα στέγη για πέντε σχολεία

γεωργία-μποντού-τοκαλή-νέα-στέγη-γι-72601

Πρόκειται για τα 2ο, 7ο, 9ο Νηπιαγωγεία Ν. Ιωνίας, το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Αγχιάλου και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο

Νέα στέγη για τέσσερα Νηπιαγωγεία και για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ν. Ιωνίας δρομολογεί ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο αντιμετώπισης του διδακτηριακού προβλήματος. 2ο, 7ο και 9ο Νηπιαγωγεία Νέας Ιωνίας πρόκειται να στεγαστούν σε ένα ολοκαίνουριο πολυδύναμο νηπιαγωγείο, νέα στέγη θα εξασφαλιστεί για το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Αγχιάλου, ενώ νέο σχολικό κτίριο θα αποκτήσει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ν. Ιωνίας. Ωστόσο για το μέλλον μετατίθεται η επίλυση του προβλήματος στο Καρτάλειο Διδακτήριο όπου συστεγάζονται πέντε σχολικές μονάδες.

Τα σχολεία για τα οποία δρομολογείται η κατασκευή νέων διδακτηρίων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όπως ανακοίνωσε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, εξειδίκευσε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.

Σύμφωνα με την κ. Τοκαλή ο Δήμος αξιολόγησε τις προτάσεις των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αναζήτησε τα διαθέσιμα οικόπεδα, κατέγραψε ποια από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι σχολικής στέγης, αν πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέληξε στην τελική επιλογή.

Σύμφωνα με αυτή θα δρομολογηθεί νέο σχολείο για τις ανάγκες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας, το οποίο αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Ηταν ένα από τα αιτήματα που κατέθεσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης και δεδομένου ότι πρόκειται για τη μοναδική τέτοια δομή στον νομό που αφορά σε μαθητές με αναπηρίες δόθηκε προτεραιότητα. Προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» το οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να αναγερθεί το σχολείο. Ωστόσο πρόταση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για την αξιοποίηση οικοπέδου κοντά στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου απορρίφθηκε καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη οικιστικού ελέγχου.

Επιπλέον προκρίθηκε η ανέγερση νέου πολυδύναμου Νηπιαγωγείου στη Νέα Ιωνία για τις ανάγκες του 2ου , 7ου και 9ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας. Κάποια τμήματα του 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου λειτουργούν σε κοντέινερ, ενώ το 9ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται στο 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας. «Σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συμφωνήσαμε στην ανέγερση νέου σχολείου σε οικόπεδο στην οδό Στρ. Ζέρβα στη Ν. Ιωνία που θα παραχωρηθεί από την πρώην Νομαρχία στον Δήμο Βόλου. Το νέο κτίριο θα απορροφήσει τους μαθητές της περιοχής», ανέφερε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Παράλληλα αποφασίστηκε ανέγερση νέου διδακτηρίου στη Νέα Αγχίαλο, προκειμένου να στεγαστεί το 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Αγχιάλου, που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο. Οικόπεδο υπάρχει εξασφαλισμένο ακριβώς δίπλα από τις σημερινές εγκαταστάσεις και αυτή την περίοδο γίνεται η διαδικασία χαρακτηρισμού του ως χώρος σχολικής στέγης.

Τέλος, θα αξιοποιηθεί μέρος του προαυλίου για την προσθήκη αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών στο Γενικό Λύκειο Αγριάς, όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.

«Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν κατόπιν αξιολόγησης των κτιριακών αναγκών για νέα διδακτήρια στο Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και κατόπιν εισηγήσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η προτεραιότητα για τα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια προέκυψε μετά από διερεύνηση για οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου κατάλληλα για σχολική στέγη και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Βόλου», αναφέρει η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Παράταση για το Καρτάλειο λόγω… ΕΦΚΑ

Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό δεν αντιμετωπίζεται το οξύ πρόβλημα συγκατοίκησης στο Καρτάλειο Διδακτήριο που ήταν ένα από τα αιτήματα προτεραιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στο συγκεκριμένο διδακτήριο «συγκατοικούν» τέσσερις σχολικές μονάδες, το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Η συνύπαρξη των σχολειών δημιουργεί εδώ και 30 χρόνια προβλήματα και μόνη λύση αποτελεί η ανέγερση πτέρυγας 12 αιθουσών και γυμναστηρίου σε οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ που συνορεύει με το κτίριο Αποστόλου, παράλληλα με την ανακαίνιση και προσαρμογή του νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο θα λειτουργούν γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και αποθήκες.

Για να γίνει αυτό απαιτείται να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Βόλου το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (σημερινό ΕΦΚΑ) και να χαρακτηριστεί ως σχολικός χώρος.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή, ο ΕΦΚΑ στο τελευταίο έγγραφό του ζητούσε ανταλλαγή του συγκεκριμένου οικοπέδου με οικόπεδο αντίστοιχης αξίας στο κέντρο της πόλης, σε διαφορετική περίπτωση διέθετε το ακίνητο εμβαδού 367,40τ.μ. προς πώληση έναντι ποσού 170.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να «ναυαγήσει».

Σημειώνεται τέλος ότι η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας είχε θέσει ζήτημα και για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που σήμερα λειτουργεί σε κτίριο που εκτείνεται σε πέντε διαφορετικά επίπεδα, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου