ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός τάξεων 2.929 μαθητές στη Μαγνησία!

εκτός-τάξεων-2-929-μαθητές-στη-μαγνησία-72801

Παραλήφθηκε χθες η εγκύκλιος για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος και οδήγησε τον εκπαιδευτικό κόσμο σε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Εκτός σχολικών αιθουσών βρέθηκαν χθες συνολικά 2.929 μαθητές, οι οποίοι απέχουν συνειδητά από τα μαθήματα είτε για λόγους υγείας δικής τους ή προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους, είτε για την περίπτωση των μαθητών της γ΄Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Την ίδια ώρα όμως οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να βάλουν κάμερες στις τάξεις για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν και αντιπροτείνουν τη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων βρέθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει εγκατάσταση καμερών στις τάξεις και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις τάξεις λόγω της απειλής του κορονοϊού και προκειμένου να μη χάσουν μαθήματα έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στη Μαγνησία χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Δ.Δ.Ε., βρέθηκαν συνολικά 2.929 μαθητές εκ των οποίων οι 2.113 από τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια και οι 816 από τα γυμνάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή των μαθητών των λυκείων κατρακύλησε χθες στο 13,99%, ενώ στο 72,70% κυμάνθηκε η συμμετοχή των μαθητών των γυμνασίων. Σε απόλυτους αριθμούς οι μαθητές που παρακολούθησαν με φυσική παρουσία μάθημα ήταν μόλις 1.287 στα λύκεια και 2.173 στα γυμνάσια.

Χθες παραλήφθηκε από τις διευθύνσεις των σχολείων και στη Μαγνησία η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή σε κανένα σχολείο δεν έχει τοποθετηθεί κάμερα ενώ ήδη οι πρώτοι σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν να μην εγκαταστήσουν κάμερες.

«Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για να γίνει ζωντανή μετάδοση του μαθήματος. Με τι θα το κάνουμε; Με τα κινητά μας; Αλλά και να υπήρχε, δεν διαπραγματευόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία στις σχολικές αίθουσες. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καλυφθούν οι μαθητές και το αποδείξαμε. Οι εκπαιδευτικοί επί δύο μήνες στην καραντίνα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εφαρμόζοντας διδασκαλία με σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Μπορούμε να το επαναλάβουμε για όσους μαθητές δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στην τάξη μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ουσιαστικά μιλάμε για περίπου οκτώ μαθήματα κατά μέσο όρο μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους», είπε σε κατηγορηματικό τόνο η κ. Γιαννουλή.

Το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσαν και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Αποστόλη Μούσιο να δηλώνει αντίθετος στην εγκατάσταση καμερών στις τάξεις. «Οι εκπαιδευτικοί ήταν οι πρώτοι που στήριξαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αλλο αυτό και άλλο οι κάμερες στα σχολεία», ανέφερε. Ο ίδιος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία, η οποία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνει μεταξύ άλλων τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας «και άρα μειώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημοσίου σχολείου» και θέτει εκτός πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικούς σε περίπτωση άρνησης αποδοχής θέσης. «Ουσιαστικά τιμωρεί τους αναπληρωτές που τυχόν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, οικογενειακό ή προσωπικό, όταν οι αναπληρωτές επί σειρά ετών στηρίζουν το δημόσιο σχολείο», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου