ΤΟΠΙΚΑ

Εξεταστική εξ αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

εξεταστική-εξ-αποστάσεως-στο-πανεπισ-77477

Η Σύγκλητος υιοθέτησε τη θέση του πρυτανικού συμβουλίου για εργαστήρια και εξετάσεις φοιτητών

Κύβος ερρίφθη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα εργαστήρια και τη διεξαγωγή της εξεταστικής των φοιτητών. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή «μαραθώνια» συνεδρίαση της Συγκλήτου η οποία κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη διεξαγωγή των εργαστηρίων και της εξεταστικής εξ αποστάσεως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρξουν.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο οι κλινικές στα Τμήμα της Ιατρικής και της Κτηνιατρικής που θα γίνουν δια ζώσης για τους φοιτητές που βρίσκονται στα τελευταία έτη σπουδών και με βάση όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για φοιτητές και ακαδημαϊκούς.

Όλα τα υπόλοιπα τμήματα θα κληθούν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα των σπουδών τους, τα εργαστήρια και να ορίσουν εξεταστική εξ αποστάσεως αν και αρκετά μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ειδικά για το σκέλος των εργαστηριακών μαθημάτων. Μάλιστα είναι στην ευχέρεια κάθε τμήματος να αποφασίσει τυχόν μετάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ουσιαστικά η Σύγκλητος αν και με διαφοροποιήσεις υιοθέτησε την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου το οποίο σε συνεδρίασή του στις 7 Μαΐου είχε κρίνει ότι «οι προϋποθέσεις και οι κανόνες προστασίας και υγιεινής στις συνθήκες της τρέχουσας πανδημικής κρίσης καθιστούν δυσχερή τη διεξαγωγή δια ζώσης εργαστηρίων και εξετάσεων».

Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η επιλογή της εξ αποστάσεως ολοκλήρωσης των μαθημάτων, εργαστηρίων και εξεταστικής είναι η βέλτιστη επιλογή δεδομένων της «αναλογίας τετραγωνικών μέτρων αιθουσών ως προς αριθμό των φοιτητών που μπορούν να είναι παρόντες ταυτόχρονα, του συνόλου των ωρών που απαιτούνται σε πιθανό διαμοιρασμό των τμημάτων, της επιβεβλημένης συνολικής αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση θετικού κρούσματος, της από κοινού χρήσης χώρων από διαφορετικά τμήματα που συστεγάζονται, σε κάθε κτήριο, της επιβεβλημένης συνεχής απολύμανσης χώρων, της δυσχέρειας που δημιουργείται στη συμμετοχή φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και της δυσκολίας συνολικής μετακίνησης φοιτητών προς τις πόλεις του ΠΘ και ιδιαίτερα όσων χρειάζεται να μετακινηθούν αεροπορικώς».

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ ισχύει έως τις 25 Μαΐου και στη συνέχεια κάθε πανεπιστήμιο αποφασίζει πώς θα ολοκληρώσει το τρέχον εξάμηνο. Μετά την απόφαση της Συγκλήτου, τα τμήματα θα κληθούν να ολοκληρώσουν μαθήματα και εργαστήρια εξ αποστάσεως και ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσής τους κάθε ένα θα προκηρύσσει την εξεταστική του που θα γίνει επίσης εξ αποστάσεως.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου