ΤΟΠΙΚΑ

Θολό το τοπίο στις παραλίες λίγο πριν το άνοιγμά τους

θολό-το-τοπίο-στις-παραλίες-λίγο-πριν-τ-78571

Επαγγελματίες αναζητούν απαντήσεις στους Δήμους, δίνοντας παράλληλα μάχη με τον χρόνο για να λειτουργήσουν

Θολό το τοπίο στις οργανωμένες παραλίες της Μαγνησίας, ένα 24ωρο πριν από την κατ’ εξαίρεση λειτουργία τους με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και ενόψει του πρώτου μίνι κύματος καύσωνα. Επαγγελματίες ετοιμάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους για να εξυπηρετήσουν λουόμενους, χωρίς όμως να έχει βγει η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τη χρήση αιγιαλού και με πολλά βασικά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία τους να παραμένουν αναπάντητα ακόμη και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

Επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις ακτές των Δήμων Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, απευθύνονται με αγωνία στους Δήμους ζητώντας απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά τους, χωρίς όμως να λαμβάνουν σαφείς απαντήσεις.

«Περιμένουμε την ΚΥΑ που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες δεν έχουν καν καταθέσει αιτήσεις για την εκμίσθωση χώρου στις παραλίες για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Ακόμη και αύριο (σ.σ. σήμερα) να βγει η ΚΥΑ είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε την υπηρεσία Πρωτοκόλλου για να δεχόμαστε αιτήσεις από τους επαγγελματίες, να έχουν τουλάχιστον ένα έγγραφο στα χέρια τους», σημείωσε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, τονίζοντας ότι όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιηθούν στις ακτές θα το κάνουν με δική τους ευθύνη και εκτεθειμένοι απέναντι σε πιθανούς ελέγχους για τη νόμιμη χρήση των παραλιών.

«Περιμένουμε την ΚΥΑ και έγγραφο από την Πολιτική Προστασία για το καθεστώς υπό το οποίο θα ανοίξουν οργανωμένες παραλίες», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κατ΄εξαίρεση απόφαση που λήφθηκε ουσιαστικά «ανοίγει» νωρίτερα από το καθιερωμένο τις παραλίες του Δήμου, ο οποίος είχε προγραμματίσει καθαρισμό, συντήρηση των υποδομών και τοποθέτηση εξοπλισμού από την ερχόμενη Δευτέρα. «Ούτε καν ναυαγοσώστες δεν θα υπάρχουν. Κι αυτοί αναλαμβάνουν από την 1η Ιουνίου», πρόσθεσε ο κ. Κουτσάφτης που δεχόταν από χθες ερωτήσεις από επαγγελματίες τι θα κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στο θολό τοπίο, χωρίς άδειες χρήσης αιγιαλού και σε χρόνο ρεκόρ, καλούνται να ανοίξουν… σεζόν οι επιχειρήσεις στις παραλίες του νομού. Τα μόνα που έχουν ξεκαθαρίσει είναι οι αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών στα τέσσερα μέτρα, οι αποστάσεις της μιας ξαπλώστρας από την διπλανή στο 1,5 μέτρο, ο τρόπος των απολυμάνσεων, η αποκλειστική εξυπηρέτηση πελατών με take away και η μη προσφορά οινοπνευματωδών ποτών.

«Επιχειρηματίες που είχαν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζουν τα καταστήματά τους θα ανοίξουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Και εκτιμώ ότι θα είναι το 50% των επιχειρήσεων στις παραλίες. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που δεν θα προλάβουν ή θα δώσουν μάχη με τον χρόνο για να οργανώσουν τους χώρους των μπαρ και να κάνουν τις απαιτούμενες προμήθειες. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πιστεύω ότι έως και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα απαντηθούν. Την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά θα φανεί πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ετσι θα ανοίξουν οι παραλίες

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς διευκρινίζοντας τι θα ισχύσει στις παραλίες.

Ακόμα, τόνισε πως από αύριο αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα από τις 8 το πρωί του Σαββάτου και επισήμανε πως υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους. Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά κυμαίνονται από 5.000 -20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες. Σε περίπτωση που σημειωθεί δεύτερη παράβαση, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται αναστολή της επιχείρησης για 90 ημέρες.

«Η άρση των μέτρων είναι η πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας» τόνισε ο Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι όποιος δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει τους κανόνες καλύτερο είναι να μην ανοίξει» και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Οι κανόνες στις παραλίες

Αναλυτικά το πλαίσιο των κανόνων που παρουσίασε ο κ. Χαρδαλιάς περιλαμβάνει τα εξής:

*Στις παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων.

*Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα. Επίσης επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

*Επιτρέπονται μόνο take away καφές, συσκευασμένο φαγητό χωρίς επιτόπια παρασκευή του. Παράλληλα, απαγορεύεται η πώληση συσκευασμένων ή παρασκευασμένων ποτών από τα beach bar, επιτρέπονται μόνο αναψυκτικά. Επίσης απαγορεύεται το delivery φαγητού στις παραλίες.

*Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας των εργαζομένων στα beach bar, στα οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

*Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρο ενώ περιμένουν σε ουρά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε ότι το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ένα κομβικό σημείο της προσπάθεια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

«Στις επιχειρήσεις στις παραλίες που δεν θα συμμορφωθούν, κατά την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες, ενώ στη δεύτερη παράβαση το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέστησε τήρηση των προβλεπόμενων από όλους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου