ΤΟΠΙΚΑ

Χάρτης για τον κορονοϊό ~ Βολιώτες δημιούργησαν extra εργαλείο ενημέρωσης

χάρτης-για-τον-κορονοϊό-βολιώτες-δημι-130235

Καταγράφουν ανά περιοχή στην Ελλάδα την εξέλιξη της πανδημίας από κρούσματα και θανάτους – Σχεδόν μισό εκατομμύριο μοναδικοί χρήστες έχουν μπει στη web εφαρμογή

Χάρτη για τον κορονοϊό δημιούργησαν και διαθέτουν δωρεάν στο διαδίκτυο Βολιώτες επαγγελματίες. Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID – 19 και στην Ελλάδα βρήκε την ομάδα των νέων επιστημόνων σε ετοιμότητα για τη δημιουργία extra εργαλείου ενημέρωσης πολλαπλών χρήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο. Στον χάρτη αποτυπώνεται η εξέλιξη της πανδημίας ανά περιοχή στη χώρα, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με επιπλέον λειτουργίες για τα σημεία όπου υπάρχει διαθεσιμότητα σε μάσκες και αντισηπτικά, αλλά και για τις αιμοδοσίες που διοργανώνονται με στόχο την ενίσχυση των τραπεζών αίματος στα δημόσια νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι Βολιώτες Νικόλας Δερβένης product owner, Θάνος Γραμμένος digital marketing, Νίκος Κίτσος γραφίστας και ο συνεργάτης τους από την Πελοπόννησο Παναγιώτης Κομπής lead software developer είχαν ενώσει στο παρελθόν τις δυνάμεις του και ως pineza.eu είχαν παρουσιάσει έναν χάρτη για την εγκληματικότητα στη χώρα. Το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ελλάδα, βρήκε την ομάδα με αναπτυγμένη τεχνογνωσία για τη δημιουργία ενός νέου χάρτη στον οποίο αυτή τη φορά δεν μπαίνουν… πινέζες εγκληματικότητας, αλλά πινέζες που δείχνουν την εξέλιξη του ιού σε κρούσματα και θανάτους.

Η web εφαρμογή pineza on COVID-19 βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου και ήδη έχει καταγράψει 500.000 μοναδικούς χρήστες εκ των οποίων περισσότεροι από 400.000 χρήστες είναι από την Ελλάδα και περίπου 50.000 από 145 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού. «Είχαμε δει αντίστοιχους χάρτες σε χώρες όπου χτυπούσε ο νέος κορονοϊός. Μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα εμείς είχαμε ήδη αναπτυγμένη τεχνογνωσία και μέσα σε πολύ λίγες ημέρες τον στήσαμε», αναφέρει ο κ. Δερβένης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για λογαριασμό της τετραμελούς ομάδας νέων επιστημόνων.

«Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε στην πληροφόρηση. Δεν παράγουμε δημοσιογραφικό έργο. Δίνουμε όμως ένα extra εργαλείο πληροφόρησης πολλών χρήσεων για κάποιον που ενδιαφέρεται για τους συγγενείς του σε μια περιοχή, για κάποιον άλλο που θέλει να ταξιδέψει σε μια πόλη για συγκεκριμένο λόγο και επιθυμεί να δει πόσο «ασφαλές» είναι το περιβάλλον, ακόμη και για ερευνητικούς λόγους. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα καλό και χρήσιμο εργαλείο το οποίο παρέχει πληροφόρηση», προσθέτει ο κ. Δερβένης.

Πινέζες για κρούσματα και θανάτους

Στη web εφαρμογή απεικονίζεται ο χάρτης της Ελλάδας και πάνω σε αυτή μπαίνουν… πινέζες ανάλογα με τα κρούσματα και τους θανάτους ανά περιοχή.

«Αντλούμε την πληροφόρησή μας από τα τοπικά ΜΜΕ και από τα social media τα οποία διασταυρώνουμε κάθε απόγευμα με τους αριθμούς που ανακοινώνει ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας και στη συνέχεια τα καρφιτσώνουμε στον χάρτη ανάλογα με την περιοχή που έχουν εκδηλωθεί», εξηγεί ο κ. Δερβένης. Σύμφωνα με τον ίδιο η «εντοπιότητα» των κρουσμάτων διασταυρώνεται από μία ακόμη πηγή,από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), με στόχο η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω του χάρτη για τον αριθμό των κρουσμάτων, θανάτων αλλά και το σύνολο των αναρρώσεων ασθενών από κορονοϊό να είναι ακριβής τόσο αριθμητικά όσο και ανά περιοχή.

Εκτός από τον χάρτη, η εφαρμογή περιέχει και γράφημα που αυτή τη στιγμή καταγράφει ανοδική τροχιά των κρουσμάτων και θανάτων από τον νέο ιό.

Χρήσιμα links

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες η επισκεψιμότητα είναιμεγάλη. «Φθάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε 90.000 διαφορετικούς χρήστες καθημερινά. Ηταν το πικ. Πλέον, η επισκεψιμότητα σταθεροποιήθηκε και έχουμε περί τους 20.000 χρήστες», αναφέρει ο κ. Δερβένης. Η λειτουργία της web εφαρμογής άρχιζε να εμπλουτίζεται. Πέρα από την καταγραφή, υπάρχουν διαθέσιμα χρήσιμα links σε σχέση με την πανδημία, οδηγίες για τη φροντίδα ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στο σπίτι, ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τον νέο ιό, οδηγίες για ευπαθείς ομάδες κ.α. είναι links που παραπέμπουν στον ΕΟΔΥ προκειμένου οι χρήστες να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση.

Και υπηρεσίες ανά περιοχή

Η εφαρμογή δίνει και μία ακόμη δυνατότητα. Ο χάρτης μπορεί να αλλάξει αν ο χρήστης επιλέξει από τις ενότητες «μάσκες αντισηπτικά» και «σημεία αιμοδοσίας». Στην πρώτη περίπτωση η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόλις συλλεχθούν επαρκή δεδομένα για τα σημεία που υπάρχει ακόμη απόθεμα σε μάσκες και αντισηπτικά. Η δεύτερη υπηρεσία όμως λειτουργεί κανονικά σε συνεργασία με τη Bloode ΜΚΟ και απεικονίζει με κόκκινες πινέζες τα σημεία όπου γίνονται αιμοδοσίες οργανωμένες ανά πόλη, με ακριβείς πληροφορίες για την ώρα και το σημείο. «Για την ενημέρωση του χάρτη πραγματικά εργαζόμαστε πολλές ώρες. Το κάνουμε εθελοντικά επειδή το θέλουμε, το θεωρούμε καλό και χρήσιμο και το πιστεύουμε», αναφέρει ο κ. Δερβένης εξ ονόματος όλων.

Μάλιστα συνεχίζουν τη λειτουργία της εφαρμογής μολονότι η μεγάλη επισκεψιμότητα έχει ανεβάσει το κόστος της λειτουργίας της. «Θα μπορούσαμε να δεχθούμε διαφημίσεις που βγαίνουν όταν μπαίνεις σε μια πλατφόρμα και να εξασφαλίσουμε ένα εισόδημα. Δεν το θεωρούμε όμως σοβαρό: να μπαίνει ο χρήστης να πάρει πληροφόρηση και να του πετάγεται μία διαφήμιση. Θέλουμε να το συνεχίσουμε με αυτή τη μορφή και στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε αναζήτηση χορηγίας», τονίζει.

Πώς απεικονίζεται η εξέλιξη του κορονοϊού στον χάρτη

Εως και χθες Σάββατο (πριν τις νέες ανακοινώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα) καταγράφονταν στον χάρτη συνολικά 1.613 κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, 59 θάνατοι και 78 αναρρώσεις ασθενών. Στον αριθμό των κρουσμάτων συνυπολογίζονται και τα 119 μη γεωγραφικώς προσδιορισμένα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βάσει του χάρτη η μεγαλύτερη διασπορά του νέου ιού καταγράφεται στην Αθήνα με 872 κρούσματα και ακολουθεί η περιοχή της Θεσσαλονίκης με 55 κρούσματα. Στα 46 ανέρχονται τα κρούσματα στον Πύργο στην Πελοπόννησο και στα 19 στην Πάτρα, 29 στην Καστοριά και 16 στην Κοζάνη.

Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 20: 17 στη Λάρισα, 2 στον Βόλο, 1 στα Τρίκαλα και κανένα στην Καρδίτσα. Η εξάπλωση του νέου ιού δείχνει να ελέγχεται χάρη στα αυστηρά μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και στο ίδιο πλαίσιο μολονότι η γραμμή των κρουσμάτων ακολουθεί κατακόρυφη ανοδική πορεία, η γραμμή των θανάτων είναι πιο χαμηλή από την γραμμή των αναρρώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου