Η παγίδα της λογικής του «λουκέτου»

η-παγίδα-της-λογικής-του-λουκέτου-130375

Της Ελένης Χάνου

Τελευταία ημέρα σήμερα πριν στην παραλία του Βόλου κλειδώσει… λουκέτο για τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Η μαζική παρουσία ιδιοκτητών ζώων, που βγήκαν με τα τετράποδά τους βόλτα, περιπατητών, ποδηλατών και ασκούμενων, με αποτέλεσμα τον συνωστισμό στην παραλία της πόλης, έφερε την πρόταση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, κλείσιμο της παραλίας.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η παραλία κλείνει και στον Βόλο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και επειδή το προσωπικό του Λιμεναρχείου δεν επαρκεί για ελέγχους και μέτρα. Το ίδιο έγινε προ ημερών και με τις ακτές κολύμβησης. Απαγορεύτηκε το κολύμπι ως σωματική άσκηση, επειδή το προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει ελέγχους σε όλη την ακτογραμμή.

Είναι, όμως, λύση, όταν δεν έχουμε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κι όταν όλοι μιλούν για τα οφέλη της σωματικής άσκησης ιδίως αυτή την περίοδο, που πέρα από τη σωματική, σε κίνδυνο βρίσκεται και η ψυχική υγεία;

Πριν το κλείσιμο της παραλίας της πόλης θα μπορούσε να είχε ζητηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο η συνδρομή των υπολοίπων ελεγκτικών μηχανισμών της πόλης και δη σε ώρες αιχμής. Αν δεν πετύχαινε, τότε να εξεταζόταν το «λουκέτο».

Αλήθεια, πόσους ανοιχτούς χώρους έχει η πόλη για τον καθημερινό περίπατο και την άσκηση, που δικαιούται ο καθένας στο πλαίσιο των εξαιρέσεων του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας; Σίγουρα ελάχιστους.

Με αυτό το δεδομένο, πού θα βγάλουν τον σκύλο βόλτα, πού θα περπατήσουν και θα ασκηθούν όλοι όσοι δεν θα έχουν πρόσβαση πλέον στην παραλία;

Μήπως ο συνωστισμός μεταφερθεί προς τα πάνω, σε δρόμους και πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης, που σίγουρα δεν προσφέρουν την άνεση που προσφέρει η παραλία του Βόλου; Μήπως το πρόβλημα γίνει απλώς μεταφερόμενο; Μήπως η παγίδα στήνεται μπροστά μας;

Η ουσία των μέτρων είναι να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά του νέου ιού. Εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε.

Αν εφαρμόζαμε τη λογική του «λουκέτου» λόγω πολυκοσμίας, τότε θα έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα ο περιφερειακός, όπου επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να βγάζει ο κόσμος τα ζώα του βόλτα, να περπατά και να τρέχει, θα έπρεπε να είχαν κλείσει η Ιάσονος και η Δημητριάδος, όπου τις προηγούμενες ημέρες σχηματίζονταν ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, που λειτουργούν στους δύο δρόμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου