ΤΟΠΙΚΑ

Εμποροι του Βόλου στην… ουρά για συσσίτιο

εμποροι-του-βόλου-στην-ουρά-για-συσσ-134613

«Το άνοιγμα της αγοράς δεν θα μας βρει όλους μαζί» λέει συγκλονισμένος ο πρόεδρος του Ε.Σ.Β., Απ. Οντόπουλος και ξεκινά έρευνα – Εκκληση από Νατάσσα Μορφογιάννη για τρόφιμα

Στην… ουρά για συσσίτιο βρίσκει η κλειστή εδώ και δύο εβδομάδες αγορά του Βόλου εμπόρους της πόλης. Ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες να ζητούν τρόφιμα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου, για να μπορέσουν να στρώσουν το οικογενειακό τραπέζι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσα σε λίγες ώρες, από την Τρίτη το απόγευμα έως την Τετάρτη το πρωί, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είδαν τους τζίρους και το μεροκάματο να εξαφανίζεται με την εμφάνιση του κορονοϊού και την ισχύ των αυστηρών μέτρων προστασίας του πληθυσμού, απευθύνθηκαν στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, για βοήθεια.

«Τσουνάμι» τα αιτήματα από αξιοπρεπείς επαγγελματίες και οικογενειάρχες, που ζητούν την ελάχιστη έστω βοήθεια σε απολύτως απαραίτητα τρόφιμα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τα νέα αιτήματα είναι απανωτά. Απευθύνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να μας συνδράμει είτε με τρόφιμα, είτε με δωροεπιταγές, ακόμη και των 5 ευρώ, που είναι πολύ σημαντικό βοήθημα για μια οικογένεια να μπορέσει να πάρει λίγα μακαρόνια και όσπρια», η έκκληση που απευθύνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη για να μπορέσουν να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη (τηλέφωνο επικοινωνίας 2421 0 20337).

Οπως διευκρινίζει η ίδια, όλα τα τρόφιμα συγκεντρώνονται και συσκευάζονται με τη βοήθεια του εκπροσώπου της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλη Ηλιόπουλου ο οποίος στη συνέχεια τα μεταφέρει σε οικογένειες που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

«Το άνοιγμα δεν θα μας βρει όλους μαζί»

Συγκλονισμένος για το σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί έμποροι του Βόλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αποστόλης Οντόπουλος τονίζει ότι «το άνοιγμα της αγοράς δεν θα μας βρει όλους μαζί».

Οπως αναφέρει, ήδη 8-9 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μόλις περάσει η απειλή του κορονοϊού. «Πρόκειται για επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το κλείσιμο των εμπορικών, λόγω της υγειονομικής απειλής, αποτέλεσε τη χαριστική βολή», ανέφερε ο κ. Οντόπουλος.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την ημέρα εφαρμογής των πρώτων μέτρων. «Ειδικά ο τομέας της ένδυσης- υπόδησης είχε μηδενικούς τζίρους από τη στιγμή που έκλεισε η εστίαση. Οι κλάδοι είναι αλληλένδετοι στην οικονομία. Εκλεισε η εστίαση και κρέμασε το εμπόριο», τονίζει.

«Το κλείσιμο λόγω κορονοϊού ήρθε στη χειρότερη φάση της αγοράς. Οι έμποροι περιμέναμε το Πάσχα για να δουλέψουμε, μετά από ένα καταστροφικό δίμηνο, αυτό του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Η αγορά από τους 12 μήνες, τους 10 φυτοζωεί. Κέρδος υπάρχει στα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Φέτος, μας λείπει το Πάσχα», εξήγησε ο κ. Οντόπουλος.

Αίτημα για έρευνα

Προ δύο ημερών, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κατέθεσε νέο αίτημα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τη χρηματοδότηση έρευνας στην αγορά που έκλεισε, εξαιτίας του κορονοϊού.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε μία τηλεφωνική έρευνα για να διαπιστώσουμε το πλήγμα που υφίσταται το εμπόριο: πόσοι θα ανοίξουν, πόσοι θα κλείσουν, πόσοι έχουν e-shop και μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω ίντερνετ», αναφέρει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου