ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζονται ενεργειακά δύο σχολεία στο Νότιο Πήλιο

αναβαθμίζονται-ενεργειακά-δύο-σχολε-188177

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας υποβάλλει πρόταση ο Δήμος Νοτίου Πηλίου για το Γυμνάσιο Μηλεών και το Γενικό Λύκειο Αργαλαστής

Στην ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών του κτιρίων, που στεγάζουν το Γυμνάσιο Μηλεών και το Γενικό Λύκειο Αργαλαστής, προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με απόφαση που λήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο σχολείων, ο Δήμος θα υποβάλει πρόταση μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία», του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, στον άξονα προτεραιότητας 3 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον».

Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του δημοσίου τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης, καθορίζεται η ενεργειακή κατηγορία β’ ως το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μετά τις παρεμβάσεις.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ανταποκρινόμενος στην ανωτέρω πρόσκληση, υποβάλλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολικό κτίριο του Γυμνασίου Μηλεών και το αντίστοιχο του Γενικού Λυκείου Αργαλαστής.

Το Γυμνάσιο βρίσκεται εντός του οικισμού των Μηλεών. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με συνολικό εμβαδό 602,14μ².

Για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης: Θερμομόνωση εσωτερικών επιφανειών, θερμομόνωση οροφής, αντικατάσταση υφισταμένων κουφωμάτων με νέα από ξύλο με διπλούς υαλοπίνακες, αντικατάσταση παλιού λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας και αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του σχολείου με νέα τύπου led.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για το συγκεκριμένο σχολείο ανέρχεται στις 425.000 ευρώ.

Το Γενικό Λύκειο βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 5.062,50μ² εντός του οικισμού της Αργαλαστής επί δημοτικής οδού, έχει συνολικό εμβαδό 696,00μ² και κατασκευάστηκε ως ανεξάρτητο κτίριο με την προσθήκη πτέρυγας αιθουσών στο Γυμνάσιο Αργαλαστής.

Στο ίδιο οικόπεδο υφίστανται ισόγειο κτίσμα 12,25μ² με χρήση κυλικείου, διώροφο κτίριο 746,00μ² που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του Γυμνασίου Αργαλαστής και ισόγειο κτίριο 46,00μ² που χρησιμοποιείται ως χώρος τουαλετών.

Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα, το ισόγειο που περιλαμβάνει διάδρομο (μη θερμαινόμενος χώρος) με σκάλα που οδηγεί στον 1ο όροφο, αίθουσα διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών, χώρο WC (μη θερμαινόμενος χώρος), λεβητοστάσιο (μη θερμαινόμενος χώρος) και αίθουσα γυμναστηρίου και τον όροφο που αποτελεί κυρίως θερμαινόμενο χώρο και περιλαμβάνει αίθουσα εργαστηρίου, αίθουσες διδασκαλίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εξωτερικό διάδρομο.

Για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο προτείνονται ως μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης η θερμομόνωση εσωτερικών επιφανειών, η θερμομόνωση οροφής, η αντικατάσταση υφισταμένων κουφωμάτων με νέα από ξύλο με διπλούς υαλοπίνακες, η αντικατάσταση παλιού λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας και η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του σχολείου με νέα τύπου led.

Σε αυτή την περίπτωση ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στις 483.825,44 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου