Στον δάσκαλό μου…

στον-δάσκαλό-μου-188403

Της Ελένης Χάνου

Ο δημοσιογράφος δεν θα πρέπει να γίνεται μέρος του ρεπορτάζ. Θα πρέπει να καταγράφει από απόσταση τα γεγονότα, για να έχει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ματιά στην περιγραφή του.

Κάποιες φορές, όμως, γίνεται και ο ίδιος πρωταγωνιστής. Οπως η υπογράφουσα στην πρόσφατη εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπου εγκαινιάστηκε η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ολοκληρώθηκε με χρήματα του ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπου Τσιμά, ο οποίος και τιμήθηκε για την προσφορά του από τη σχολική οικογένεια.

Η εκδήλωση ήταν συγκινητική, καθώς ο Χαράλαμπος Τσιμάς, γνωστός για την προσφορά του όπου υπάρχει ανάγκη, αυτή τη φορά έκανε δωρεά στο σχολείο, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα και όπου επέστρεψε μετά από 80 ολόκληρα χρόνια με τις αναμνήσεις να κατακλύζουν το μυαλό και την καρδιά του.

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρέθηκε και η υπογράφουσα, η οποία αποφοίτησε από το συγκεκριμένο σχολείο και δοκίμασε δυνατή συγκίνηση. Ανάμεσα στους παριστάμενους και συνταξιούχος σήμερα δάσκαλος, ο δάσκαλός της στη δ’ τάξη του Δημοτικού και αγαπημένος εκπαιδευτικός τόσο για τους μαθητές του, όσο και για τους συναδέλφους του, που ήταν εκείνος που αποτέλεσε αφορμή για τη… ρότα που χάραξε στη μετέπειτα ζωή της.

«Θα ήμουν υπερήφανος, αν μια μέρα έβλεπα έναν από εσάς δημοσιογράφο» είχε πει στο πλαίσιο του μαθήματος πριν από 30 χρόνια και αυτή η φράση τού αγαπημένου δασκάλου έμελλε να γίνει πυξίδα.

Ερχεται να καταδείξει τον ισχυρό ρόλο του δασκάλου, ο οποίος μαζί με τα γράμματα που σου μαθαίνει, σου διδάσκει αξίες, σε καθοδηγεί και σε εμπνέει.

Στο πρόσωπο του Γιώργου Γκουντρουμάνη, του κυρίου Γιώργου για τους μικρούς μαθητές του, συγκεντρώνονται τα χαρακτηριστικά του δασκάλου, που κάθε μαθητής αποκαλεί «ο δάσκαλός μου», που δεν προσφέρει στείρα γνώση στους μαθητές. Είναι ο εμπνευσμένος δάσκαλος, που έκανε το μάθημα ενδιαφέρον, παρακινούσε, ενέπνεε. Είναι η φιγούρα του δασκάλου, που μένει στη μνήμη και στην καρδιά όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Σε ευχαριστώ δάσκαλέ μου για τα γράμματα που μου έμαθες, κυρίως όμως για τις αξίες που μου δίδαξες.

Ενα ακόμη ευχαριστώ, στον σημερινό διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου Γιώργο Μεταφετζή, ο οποίος σε προσωπική κουβέντα άκουσε την ιστορία και έφερε δάσκαλο και μαθήτρια ξανά μαζί, μετά από 30 χρόνια, στο ίδιο σχολείο, που πλέον στεγάζεται σε πιο σύγχρονο κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου