ΤΟΠΙΚΑ

Μηχανοργάνωση στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου

μηχανοργάνωση-στη-διεύθυνση-κοιμητη-192034

Ειδοποιήσεις σε δημότες συγγενείς νεκρών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, με στόχο τη μείωση των αναγκαστικών εκταφών

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου μηχανοργανώνοντας πλήρως τις υπηρεσίες της τόσο στο κοιμητήριο Κούκος, όσο και στα αντίστοιχα περιφερειακά.

Ηδη από τις αρχές του χρόνου όλα τα στοιχεία με τις ταφές – εκταφές καταγράφονται σε ηλεκτρονικό αρχείο και οι υπάλληλοι θα ξεκινήσουν να «περνούν» στο σύστημα και δεδομένα προηγούμενων ετών.

«Η μηχανοργάνωση της διεύθυνσης έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Χρήστος Στεφόπουλος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο και η υπηρεσία θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και επιπλέον θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των δημοτών συγγενών νεκρών.

Οπως εξήγησε με κάθε ταφή που καταγράφεται στο σύστημα της διεύθυνσης Κοιμητηρίων θα εξασφαλίζεται πλήρης έλεγχος και παράλληλα οι συγγενείς των νεκρών θα ειδοποιούνται με προσωπικές επιστολές για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία προσωπική ενημέρωση των δημοτών. Εφεξής θα υπάρχει ενώ θα αποστέλλονται και ειδοποιήσεις για τυχόν οφειλές», ανέφερε ο κ. Στεφόπουλος.

Σημειώνεται ότι λόγω και της έλλειψης μηχανοργάνωσης τα προηγούμενα χρόνια, πολλές φορές ο Δήμος είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναγκαστικές εκταφές για να απελευθερώσει θέσεις στα κοιμητήριά του. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκαν 113 αναγκαστικές εκταφές εκ των οποίων 91 στο κοιμητήριο «Κούκος» που ήταν ενταφιασμένοι από το 2012 έως και το 2015 και επιπλέον 22 στα περιφερειακά κοιμητήρια που ήταν ενταφιασμένοι από το 2010 έως και το 2015.

«Με τις επιστολές που θα στέλνουμε θα κάνουμε γνωστό το ύψος των τελών ταφής – εκταφής, θα υπενθυμίζουμε την ανάγκη εκταφής στην τριετία, αλλά και τι γίνεται πέραν αυτής προκειμένου οι συγγενείς να είναι ενημερωμένοι, να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους και να μην έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένα τέλη ετών», εξήγησε ο κ. Στεφόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η ταφή τριετούς διάρκειας στον Κούκο κυμαίνεται από 50 (για ανήλικα) έως 200 ευρώ (για ενήλικες), τα τέλη εκταφής είναι 60 ευρώ ενώ τα τέλη παράτασης ταφής ανέρχονται στα 50 ευρώ μετά το τρίτο έτος και φθάνουν στα 650 για το έκτο έτος. Αν έχει προηγηθεί δοκιμαστική εκταφή το κόστος είναι μικρότερο, όπως αντίστοιχα χαμηλότερα είναι τα τιμολόγια στα περιφερειακά κοιμητήρια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου