ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο «Σκενδεράνη»

αναβαθμίζεται-ενεργειακά-το-κτίριο-193797

Θα αντικατασταθούν κουφώματα, σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, ενώ θα γίνουν θερμομόνωση και αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «Σκενδεράνη» με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας προχωρεί ο Δήμος Βόλου. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έρχεται προς έγκριση η υποβολή πρότασης προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», που οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται έως 21 Φεβρουαρίου.

Το έργο που προτείνεται περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης των υφιστάμενων κουφωμάτων και των θυρών εισόδου με ενεργειακά κουφώματα, θερμομόνωσης του κελύφους και του δώματος, αντικατάστασης της υφιστάμενης εγκατάστασης θέρμανσης – κλιματισμού με σύστημα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού και αντικατάστασης των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με panel ή λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτιρίου «Σκενδεράνη» και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής του από την κατηγορία Ε’ στην κατηγορία Β’ (σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η επιλογή του κτιρίου έγινε με βάσει την παλαιότητα (κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια του 1985) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με το οποίο το κτίριο είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Συνυπολογίζοντας ότι πρόκειται για ένα κτίριο με 2.136 τ.μ. θερμαινόμενους χώρους κύριας χρήσης, η ενεργειακή αναβάθμιση θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων του Δήμου Βόλου. επιπλέον λήφθηκε υπόψη η ιδιαίτερα αυξημένη χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου λειτουργούν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου όπως το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου (Δίαυλος) και υπηρεσίες υγείας του Δήμου Βόλου όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο και το ΚΕΠ Υγείας. Πρόκειται δηλαδή για κτίριο που φιλοξενεί σημαντικές υπηρεσίες, με αυξημένη προσέλευση κοινού και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Στα κριτήρια της επιλογής του κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η θέση του σε κεντρική πυκνοκατοικημένη περιοχή, στη λεωφόρο Δημητριάδος. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους λειτουργίας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος και θα συμβάλλει στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης για τους εργαζόμενους και επισκέπτες του κτιρίου.

Παράταση για πλατεία Αγριάς και πλατεία Σπίρερ

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί παράταση της ολοκλήρωσης του έργου διαμόρφωσης πλατείας Αγριάς έως 21 Μαΐου αλλά και για το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Κοινότητας έως τις 21 Απριλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου