ΤΟΠΙΚΑ

Παιδική χαρά για ΑμεΑ στην Νέα Ιωνία

παιδική-χαρά-για-αμεα-στην-νέα-ιωνία-195064

Θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας Προσφυγικών – Αρχίζει η αντικατάσταση ακατάλληλων μπασκετών

Στη δημιουργία πλατείας απολύτως προσβάσιμης από όλους και παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρίες προχωρεί ο Δήμος Βόλου. Θα είναι η πρώτη παρόμοια παρέμβαση που θα γίνει και δρομολογείται στο πλαίσιο σχεδιασμού για την ανάπλαση της πλατείας Γερμανικών στη Ν. Ιωνία.

Το παραπάνω αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θάνος Θεοδώρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Στέργιος Φάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πλατεία Προσφυγικών, προκαλώντας αντιδράσεις και παράπονα από κατοίκους της Ν. Ιωνίας.

Την άσχημη κατάσταση του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου αναγνώρισε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μελέτη που συντάσσει η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών για την ανάπλαση της πλατείας με στόχο να είναι η πρώτη πλατεία με παιδική χαρά για ΑμεΑ λόγω και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην περιοχή. Μάλιστα θα επιχειρηθεί η ένταξη της πρότασης στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. «Η πλατεία εντάσσεται στην περιοχή παρέμβασης και θα εξετάσουμε τον ερχόμενο Μάρτιο αν μπορούμε να προσθέσουμε το έργο στο χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα. Θα δούμε τι ποσό εξοικονομείται από τις εκπτώσεις των άλλων έργων και θα προσθέσουμε ένα ακόμη έργο», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

Αρχίζουν αντικαταστάσεις μπασκετών

Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την εκστρατεία αντικατάστασης επικίνδυνων μπασκετών σε ανοιχτούς χώρους του Δήμου Βόλου. Και στην πλατεία Γερμανικών υπάρχουν μπασκέτες στις οποίες έγινε έλεγχος.

Ο έλεγχος των μπασκετών ξεκίνησε στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στη Χίο τον περασμένο Αύγουστο με θύμα έναν 19χρονο που βρήκε τραγικό θάνατο ότι η μπασκέτα αποκολλήθηκε από το έδαφος και τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το συμβάν σήμανε… συναγερμό σε επίπεδο Δήμου Βόλου και ξεκίνησε άμεσα έλεγχος.

Εως και σήμερα έχει γίνει έλεγχος στο 70% των μπασκετών σε ανοιχτούς χώρους μπάσκετ. «Ξεκινήσαμε με τους πιο πολυσύχναστους χώρους όπως το πάρκο της Χιλιαδούς, το Ελικοδρόμιο, γειτονιές και γήπεδα και θα συνεχίσουμε στις δημοτικές ενότητες», είπε ο κ. Θεοδώρου επισημαίνοντας ότι οι πρώτες αντικαταστάσεις μπασκετών που έχουν κριθεί επικίνδυνες θα ξεκινήσουν στις 20 Φεβρουαρίου από ανάδοχο διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Δήμος.

Πρόβλημα στα σχολεία

Πρόβλημα για τις τεχνικές υπηρεσίες αποτελεί ο έλεγχος των μπασκετών στα συνολικά 185 σχολικά κτίρια του Δήμου Βόλου. «Όταν υπάρχουν αιτήματα από τους διευθυντές προχωρούμε συνήθως σε απομάκρυνση των μπασκετών όπως κάναμε πρόσφατα σε 4- 5 περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα έρθει σε συνεννόηση με τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου προκειμένου να αναθέσουν από τα κονδύλιά τους σε πιστοποιημένη εταιρεία να κάνει έλεγχο των μπασκετών στα σχολεία και στη συνέχεια όπου απαιτείται να δρομολογηθούν παρεμβάσεις.

«Στα σχολεία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών», σχολίασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου