ΤΟΠΙΚΑ

Ναυαγοσώστες αναζητεί ο Δήμος Βόλου

ναυαγοσώστες-αναζητεί-ο-δήμος-βόλου-195077

Βάθρα σε δέκα πολυσύχναστες και βραβευμένες ακτές και σημεία πρώτων βοηθειών σε τρεις ακόμη

Δέκα ναυαγοσωστικά βάθρα σε πολυσύχναστες και βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές θα στήσει για την καλοκαιρινή περίοδο ο Δήμος Βόλου, ενώ σε τρεις επιπλέον παραλίες θα υπάρχουν σημεία πρώτων βοηθειών για την παροχή συνδρομής σε λουόμενους που τυχόν κινδυνεύσουν.

Χθες από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου εγκρίθηκε η διενέργεια ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών για τη θερινή περίοδο, προϋπολογισμού 174.999,99 ευρώ.

Τη ναυαγοσωστική κάλυψη θα αναλάβει ανάδοχος για τέσσερις μήνες από τον ερχόμενο Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο και θα αφορά σε εννέα ακτές,Πλατανιδίων, Αναύρου, Αλυκών (δύο βάθρα), δημοτική πλαζ Παγασών, Νέας Αγχιάλου, Καρνάγιου, Χρυσής Ακτής, Πλακών και Μαμιδάκη.

Σημειώνεται ότι για την παραλία Πλάκες αν και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν προκύπτει υποχρέωση για τοποθέτηση βάθρου και παρουσία ναυαγοσώστη, όμως προτείνεται λόγω επικινδυνότητας της συγκεκριμένης παραλίας και λόγω ότι οι ακτές που έχουν χαρακτηρισθεί από τις αρχές πολυσύχναστες και βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ναυαγοσώστη.

Επίσης η κάλυψη του ενός ναυαγοσωστικού βάθρου στην παραλία της δημοτικής πλαζ Παγασών αποτελεί υποχρέωση του εκάστοτε μισθωτή της πλαζ, εφόσον υπάρχει κατά την κολυμβητική περίοδο. Επειδή όμως σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο Δήμος είναι συνυπεύθυνος για την ύπαρξη ναυαγοσώστη, συμπεριλαμβάνεται στον διαγωνισμό.

Επιπλέον, στις ακτές Κριθαριάς, Αμαρυλλίδος, Αμφανών και Θωμάς Σουτραλί Αγριάς που ανήκουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», επιβάλλεται η παροχή σωστικού εξοπλισμού και η φύλαξη του εντός σημείου πρώτων βοηθειών σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος για την ασφάλεια των λουομένων. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η παρουσία υπευθύνου ακτής με την υποστήριξη ενός σημείου πρώτων βοηθειών στην παραλία Κριθαρά με ένα άτομο, την υποστήριξη δύο σημείων πρώτων βοηθειών στις παραλίες των Αμαρυλλίδος και Αμφανών με ένα άτομο και την υποστήριξη ενός σημείου πρώτων βοηθειών στην παραλία Θωμάς Σουτραλί Αγριάς με ένα άτομο.

Σημειώνεται ότι τα ναυαγοσωστικά βάθρα και τα σημεία πρώτων βοηθειών θα λειτουργούν καθημερινά από 10:30 έως 17:30.

Ανάδοχος για το καταφύγιο

Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την περισυλλογή, επανένταξη, φιλοξενία και φροντίδα αδέσποτων ζώων στο καταφύγιο στη θέση Μαραθάς. Ανάδοχος αναδείχθηκε ο Σωτήρης Καραγκούνης.

Στην ανάθεση σε ιδιώτη της λειτουργίας του καταφυγίου αδεσπότων αντέδρασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης. Όπως είπε το καταφύγιο θα πρέπει να περάσει υπό δημοτικό έλεγχο και έκρινε ότι δαπανώνται «μεγάλα ποσά με πενιχρά αποτελέσματα». «Το σημερινό μοντέλο είναι αναποτελεσματικό», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος μίλησε για μία ακόμη ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας του Δήμου και ζήτησε προσλήψεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου