ΤΟΠΙΚΑ

Φαύλος κύκλος οι εστίες στην πόλη του Βόλου

φαύλος-κύκλος-οι-εστίες-στην-πόλη-του-β-196231

Δημότες αδιαφορούν ή το σύστημα τους αποτρέπει να τα διαθέτουν και να τα ανακυκλώνουν; – Τα πράσινα σημεία θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο

Εστίες από μπάζα, κλαδιά, χόρτα, μέχρι και καναπέδες, αλλά και άχρηστα είδη υγιεινής ή σωλήνες αποχέτευσης, που επιπλέον προκαλούν πρόβλημα δυσοσμίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ιδίως το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, ξεφυτρώνουν παντού στην πόλη, κυρίως στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του οδοστρώματος δίπλα από κάδους απορριμμάτων και στο χειρότερο σενάριο στους χειμάρρους. Οι εστίες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και κρατούν σε καθημερινή εγρήγορση συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που βάσει κανονισμού δεν είναι αρμόδια για την αποκομιδή τους. Δημότες, που προκαλούν το πρόβλημα, είτε απλώς αδιαφορούν, είτε το ίδιο το σύστημα τους αποτρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο, οι εστίες που προκαλούν δημότες, εναποθέτοντας σε οικόπεδα και δίπλα από κάδους ό,τι άχρηστο, είναι ο καθημερινός εφιάλτης της υπηρεσίας καθαριότητας. Όπως σημειώνει η υπηρεσία διαθέτει δύο συνεργεία για τον καθαρισμό εστιών στην πόλη. Καθημερινά καθαρίζουν έως και 75 εστίες αντί των 30 – 35 που καθάριζαν! Πριν από δύο χρόνια περίπου εκτεταμένη επιχείρηση είχε γίνει και για τον καθαρισμό του ποταμιού πάνω από το Πανθεσσαλικό. Δεκάδες φορτηγά τότε φόρτωναν και ξεφόρτωναν μπάζα και σκουπίδια που είχαν «χτίσει» την κοίτη του ποταμιού.

«Οπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και δίπλα από κάδους εμφανίζονται κλαδιά, έπιπλα, ντουλάπια, είδη υγιεινής, μπάζα. Καθημερινά στην υπηρεσία δεχόμαστε περισσότερα από 100 τηλεφωνήματα δημοτών που ειδοποιούν για τον καθαρισμό εστιών. Σε καθημερινή βάση απασχολείται προσωπικό εννέα ατόμων για να καθαρίζει τις εστίες», επεσήμανε ο κ. Πράττος.

Κλασικές εστίες προκαλούνται μέσα στα ποτάμια όπου υπάρχει πρόσβαση, κάτω από το γήπεδο του Σαρακηνού, πάνω από το πρώην Πολυκλαδικό, αλλά και μέσα στην πόλη δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων.

Φυσικά στα οικόπεδα και στους χώρους δίπλα από τους κάδους δεν επιτρέπεται η εναπόθεση άχρηστων υλικών. «Προβλέπεται πρόστιμο, αλλά πού να βρεις τους παραβάτες. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αποκτήσουν ευσυνειδησία για να μένει η πόλη καθαρή», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος εκτελεί και χρέη… ντετέκτιβ στις γειτονιές όταν βλέπει μπάζα δίπλα από κάδους. «Επιθεωρούμε τις γειτονιές για να δούμε πού έχει γίνει ανακαίνιση πρόσφατα και άρα να οδηγηθούμε σε αυτόν που άφησε τα μπάζα δίπλα από τους κάδους. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι γίνεται ακόμη και μεταφορά μπαζών από τη μία γειτονιά στην άλλη προκειμένου οι παραβάτες να μην εντοπίζονται», παρατηρεί ο ίδιος.

Βάσει του κανονισμού καθαριότητας τα μπάζα εναποτίθενται σε δύο αδειοδοτημένα για την ανακύκλωση τέτοιων υλικών λατομείων στην Α’ και στη Β΄ΒΙ.ΠΕ., τα κλαδιά πρέπει να οδηγούνται από τους ίδιους τους δημότες στον ΧΥΤΑ ενώ ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται από τους ίδιους τους δημότες στην υπηρεσία καθαριότητας στο αμαξοστάσιο (Χατζηπέτρου 6) όπου υπάρχει μονάδα ανακύκλωσης. «Δυστυχώς μόνο ένας στους 100 δεν επιλέγει την εύκολη λύση της εναπόθεσης ό,τι άχρηστου δίπλα από κάδους», παρατηρεί ο κ. Πράττος.

Γιατί όμως;

Διαδικασία και κόστος

Η διαδικασία αλλά και το κόστος φαίνεται να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες ακόμη και για τους συνειδητοποιημένους δημότες που δεν θέλουν να αφήσουν τα μπάζα και τα ογκώδη στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ (Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, ο ΧΥΤΑ Βόλου δεν δέχεται αδρανή υλικά εκτός αν πρόκειται για υλικά συγκεκριμένου διαμετρήματος, υδατοπερατότητας και άλλων προδιαγραφών. Για να μπει φορτηγό μέσα στο ΧΥΤΑ θα πρέπει να έχει ελεγχθεί και στη συνέχεια το φορτίο ζυγίζεται και καταβάλλεται το αντίστοιχο τίμημα.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι αν κάποιος κάνει ανακαίνιση στο σπίτι του, θα πρέπει να συγκεντρώσει τα μπάζα, να νοικιάσει φορτηγό και είτε να τα διαθέσει σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας αδρανών υλικών πληρώνοντας για τα σκουπίδια του, είτε αν το φορτίο του ελεγχθεί και γίνει δεκτό από τον ΧΥΤΑ Βόλου, να τα οδηγήσει εκεί και πάλι πληρώνοντας. «Όταν πρόκειται για δημότες και εφόσον τα αδρανή πληρούν τις προϋποθέσεις δείχνουμε μία ανοχή για ποσότητες που είναι έως 700 κιλά. Για επιπλέον ποσότητες η χρέωση είναι περίπου 15 με 20 ευρώ ο τόνος.

Στον ΧΥΤΑ υπάρχει κωδικός για να δέχεται ογκώδη υλικά. Σύμφωνα όμως με τον κ. Γανωτή δεν μπορεί ο καθένας να πάει να εναποθέσει τον καναπέ του ή ό,τι άχρηστο. «Θα πρέπει και πάλι να περάσει από ιδιώτη προκειμένου τα ογκώδη να μπουν σε σπαστήρα και στη συνέχεια να τα φέρουν στον ΧΥΤΑ» αναφέρει ο κ. Γανωτής.

Λύση τα πράσινα σημεία

Λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή θα αποτελέσουν τα πράσινα σημεία που προβλέπονται από το τοπικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βόλου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε η κατάρτιση των όρων διεξαγωγής δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου που θα λειτουργήσει ως το πρώτο «πράσινο σημείο» στην πόλη. Ο Δήμος Βόλου αναζητά οικόπεδο ή όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας στο Πεδίο του Αρεως. Η χωροθέτηση έχει γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 και προβλέπεται επίσης τη δημιουργία τριών ακόμη «πράσινων σημείων» μέσα στον Δήμο Βόλου, στον περιφερειακό, στην Αγριά στον δρόμο προς Δράκεια και στη Ν. Αγχίαλο.

Η δημιουργία των «πράσινων σημείων» είναι μία από τις επιταγές του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτά ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ΑΗΗΕ), ειδικά απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση/προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση, ανάλογα κάθε φορά.

Αλλα βήματα στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή που προβλέπει το τοπικό σχέδιο που «κουμπώνει» με τον περιφερειακό και τον εθνικό σχεδιασμό είναι η δημιουργία δικτύου κάδων ανακύκλωσης που θα πρέπει να έχει μεγάλη πυκνότητα και να υποδέχεται ξεχωριστά το χαρτί/χαρτόνι, το πλαστικό, το γυαλί, τα μέταλλα και τα βιοαπόβλητα. Προβλέπεται ακόμη χωριστή διαλογή ειδικών αποβλήτων, όπως είναι τα υγειονομικά, καθώς και επέκταση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Στόχος του τοπικού σχεδίου είναι η μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων, για την επεξεργασία των οποίων προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο ΧΥΤΑ και ενταφιασμός του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολείμματος), όπως θα εξελιχθεί ο ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).

Αν το σχέδιο το εφαρμόσουν οι δημότες θα μειωθούν και οι εστίες που ξεφυτρώνουν καθημερινά στην πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου