ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλοφοριακό «χάρτη» αποκτά ο Βόλος

κυκλοφοριακό-χάρτη-αποκτά-ο-βόλος-197118

Θα αποτελέσει εργαλείο για το νέο ΣΕΣ, ενώ θα καταδείξει ανάγκες αλλαγών ή συντηρήσεων στην πόλη

Ολοκληρωμένο χάρτη, στον οποίο θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης, αποκτά ο Δήμος Βόλου. Στον χάρτη, που θα αφορά στο τμήμα από το ύψος του περιφερειακού και κάτω και από τον Αναυρο έως τον Κραυσίνδωνα, θα αποτυπώνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν, η ρυθμιστική σήμανση, οι διαθέσιμες θέσεις ελεγχόμενης ή μη στάθμευσης.

Ο χάρτης θα αποτελέσει πολυεργαλείο για τον Δήμο Βόλου, που σήμερα δεν διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία. Για την κατάρτισή του θα διεξαχθεί διαγωνισμός, τους όρους του οποίου αναμένεται να εγκρίνει η οικονομική επιτροπή στη συνεδρίασή της αύριο Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στη 1:30 το μεσημέρι. Η μελέτη με τίτλο «Καταγραφή ρυθμιστικής σήμανσης και επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων του Δήμου Βόλου, για την πόλη του Βόλου στην περιοχή μεταξύ της περιφερειακής οδού, Αναύρου και Κραυσίνδωνα», ενδεικτικού προϋπολογισμού 74.298,82 ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου Κων. Καραγιάννη, η μελέτη εκπονείται στο πλαίσιο της εφαρμογής νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ ταυτόχρονα θα αφήσει στον Δήμο ψηφιακό χάρτη, που θα απεικονίζει την πλήρη λειτουργία του κέντρου της πόλης και την ίδια ώρα με την καταγραφή θα καταδειχθούν ανάγκες αλλαγών ή συντηρήσεων ή ακόμη και επεκτάσεων πεζοδρομίων.

Ο χάρτης θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της υπηρεσίας «έξυπνου» πάρκινγκ στο κέντρο του Βόλου για τη διευκόλυνση τόσο των οδηγών που αναζητούν θέσεις στάθμευσης, όσο και του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία θα προσφέρει web εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών, mobile εφαρμογή ηλεκτρονικής αγοράς τελών στάθμευσης από δημότες και επισκέπτες, web εφαρμογή Δημοτικής Αστυνομίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παρόδιας στάθμευσης, mobile εφαρμογή Δημοτικής Αστυνομίας για τον έλεγχο στάθμευσης και την επιβολή κυρώσεων/κλήσεων με χρήση έξυπνων φορητών συσκευών (smartphone/tablet).

Η εφαρμογή διαχείρισης πληρωμών θα επιτρέπει στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Βόλου να αγοράζουν εισιτήρια στάθμευσης και να πληρώσνυν τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί εφαρμογή (mobile app) για χρήση σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ή άλλες κινητές συσκευές (tablets) για την εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών στην στάθμευση και τη διεκπεραίωση της πληρωμής των σχετικών τελών που έχει ορίσει ο Δήμος Βόλου.

Η mobile εφαρμογή θα επιτρέπει στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Βόλου να αγοράζουν εισιτήρια παρόδιας στάθμευσης με εύκολο και γρήγορο τρόπο από το κινητό τους τηλέφωνο. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω συστήματος γεωεντοπισμού ο χρήστης θα γνωρίζει το σημείο, στο οποίο θα σταθμεύσει είτε σε επίπεδο θέσης με ακρίβεια δύο μέτρων απόκλισης, είτε σε επίπεδο τομέα, δηλαδή προσδιορισμένης περιοχής που αφορά σε περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης και έχει σημανθεί.

Η web εφαρμογή θα αποτελεί το κεντρικό διαχειριστικό σύστημα της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα επιτρέπει τη συνολική εποπτεία και διαχείριση των εν δυνάμει 2.000 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης.

Τέλος, η mobile εφαρμογή θα επιτρέπει στους δημοτικούς αστυνομικούς με τη χρήση έξυπνων φορητών συσκευών, που θα τους παρέχει ο Δήμος Βόλου, να προβαίνουν σε διενέργεια ελέγχων και εφόσον προκύπτει παράβαση να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στο πεδίο, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή των παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο στο διαχειριστικό σύστημα και εκτύπωση των κυρωτικών παραβάσεων μέσω φορητού εκτυπωτή, που επίσης θα τους παρέχει ο Δήμος Βόλου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου