ΤΟΠΙΚΑ

4 στους 10 φοιτητές του Π.Θ. θύματα bullying

4-στους-10-φοιτητές-του-π-θ-θύματα-bullying-197819

Πρωτοποριακή έρευνα των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Γκρίνουιτς του Λονδίνου δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό

Τέσσερις στους δέκα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν πέσει θύματα bullying στη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Μάλιστα, τα θύματα στο σύνολό τους έχουν μετατραυματικά συμπτώματα, που τα συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή για πολλά χρόνια, ενώ για το 10% των θυμάτων τα τραύματα είναι έντονα σε σημείο μάλιστα που να επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και την ίδια την εξέλιξή τους. Ο πόνος που προκαλεί το bullying δεν σταματά για το θύμα, είναι το συμπέρασμα της πρωτοποριακής έρευνας, την οποία διεξήγαγαν από κοινού τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Γκρίνουιτς του Λονδίνου και δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την έρευνα υπογράφει η καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και συνεργάστηκαν από το Π.Θ. η Ολγα Αναστασίου και από το Πανεπιστήμιο Γκρίνουιτς οι Στέλλα Τσερμεντσελή και Ευαγγελία –Χρυσάνθη Κουκλάρη.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή έρευνα καθώς έρχεται να καταγράψει για πρώτη φορά όχι απλώς το ποσοστό των θυμάτων bullying, αλλά τις μετατραυματικές εμπειρίες των θυμάτων και πόσα χρόνια τους συνοδεύουν. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η έρευνα μόλις ολοκληρώθηκε δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal Of Child and Adolescent Trauma.

Η έρευνα διενεργήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019 και έγινε με τη μορφή ερωματηματολογίων στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν 400 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ηλικίας από 17 έως 40 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου η έρευνα στηρίχθηκε στην ανάμνηση του μετατραυματικού γεγονότος. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ερωτηματολογίων από το σύνολο των 400 φοιτητών που έλαβαν μέρος το 37,5% απάντησε ότι έχει πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού στη διάρκεια της σχολικής ζωής. «Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν διαφέρει από τα ευρήματα ερευνών μας για παιδιά και εφήβους», αναφέρει η κ. Ανδρέου.

Το σημαντικό είναι όμως ότι το σύνολο των θυμάτων εμφανίζει συμπτώματα μετατραυματικού στρες που το συνοδεύει στην ενήλικη ζωή. Όπως τονίζει η κ. Ανδρέου για το 10% των θυμάτων τα συμπτώματα είναι έντονα. «Το 10% των θυμάτων απάντησε ότι είχε αυξημένα συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής τόσο ως σωματικές αντιδράσεις πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι, άγχος, αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο με τη μορφή άγχους, φοβιών, αισθήματος απελπισίας ή ενοχής», εξηγεί η κ. Ανδρέου. Οι υπόλοιποι είχαν πιο ήπια συμπτώματα.

Τα συμπτώματα συνοδεύουν τα θύματα πολλά χρόνια μετά το συμβάν, στην ενήλικη ζωή τους. «Διαπιστώσαμε ότι τα συμπτώματα είναι πιο ισχυρά σε όσους έπεσαν θύματα bullying σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται επίσης από το χρονικό διάστημα και τη συχνότητα της θυματοποίησης», συμπληρώνει η κ. Ανδρέου.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας μελετήθηκε και η λεγόμενη μετατραυματική ανάπτυξη των θυμάτων. Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό; «Όχι απαραίτητα», απαντά η κ. Ανδρέου υπογραμμίζοντας ότι μόνο οι μισοί από τους θυματοποιημένους δήλωσαν ότι είχαν θετική ανάπτυξη.

Επόμενος στόχος για την κ. Ανδρέου είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα διατεθεί στα σχολεία με στόχο την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης εμπειριών ως μέρος της διαπαιδαγώγησης. «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια διαχρονική έρευνα αντί να στηριζόμαστε στην ανάμνηση των γεγονότων. Θεωρούμε ότι τα προγράμματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης των εμπειριών», κατέληξε η κ. Ανδρέου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου