ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές τιμούν την 78η επέτειο της ΕΠΟΝ

μαθητές-τιμούν-την-78η-επέτειο-της-επον-198061

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων εκδήλωση μνήμης και τιμής στο σχολείο προπαραμονή της επετείου

Την 78η επέτειο της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων τιμούν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας με εκδήλωση μνήμης και τιμής, που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο προπαραμονή της 23ης Φεβρουαρίου, την ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία πριν από 78 χρόνια η οργάνωση πήρε σάρκα και οστά σε σπίτι εκπαιδευτικών στους Αμπελόκηπους.

Η ΕΠΟΝ ήταν οργάνωση που ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής οι οποίοι αποφάσισαν τη συγχώνευσή τους με στόχο την εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας, την εξόντωση του φασισμού και την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρεται ότι σε αυτή είχαν συσπειρωθεί πανελλαδικά περισσότεροι από 600.000 νέοι και νέες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Χρήστο Παπαϊωάννου, «οι μαθητές δεν διδάσκονται νεότερη ιστορία και χρέος του σχολείου είναι να διδάσκει στους μαθητές. Ο Βόλος και κυρίως η Ν. Ιωνία είχαν σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση και αυτή την πτυχή επιχειρούμε να αναδείξουμε τιμώντας τους πρωταγωνιστές της και διαμορφώνοντας στους σημερινούς νέους ιστορική μνήμη», πρόσθεσε.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου διδασκόντων και τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου την ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ.

Μαθητές θα αποδώσουν ποιήματα και τραγούδια, θα παρουσιαστούν δρώμενο και το χρονικό των γεγονότων από τους καθηγητές του σχολείου.

Επίσημος προσκεκλημένος που θα απευθύνει και ομιλία θα είναι ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστικών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Θανάσης Βογιατζής.

Ομιλία για τις εξαρτήσεις

Νωρίτερα, μεθαύριο Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη γονέων των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και των μαθητών της στ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας και του 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο πλαίσιο της δράσης που πραγματοποιούν από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα «Προστατεύω την ελπίδα».

Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες και φορείς (συγκεκριμένα του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, του Κέντρου Πρόληψης «Πρότασης Ζωής», του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος) για τα χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων και τους τρόπους με τους οποίους επιδρούν σωματικά και ψυχικά στους νέους, τους τρόπους εντοπισμού τέτοιων φαινομένων στους νέους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, τους φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τον γονέα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και, κυρίως, για τα μέτρα πρόληψης κάθε είδους εξάρτησης των νέων σήμερα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου