Η ευκολία της παραίτησης

η-ευκολία-της-παραίτησης-222872

Της Ελένης Χάνου

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου οι μαθητές δεν έχουν κάνει ολόκληρο εξάωρο μαθημάτων, εξαιτίας έλλειψης καθηγητών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους γονείς των μαθητών στο «ακριτικό» χωριό της Μαγνησίας, ήταν το κενό εκπαιδευτικού, που προστέθηκε μετά τις γιορτές στο μάθημα των μαθηματικών, ένα από τα βασικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές στις πανελλαδικές σε λίγους μόλις μήνες.

Οι μαθητές του χωριού δεν έχουν… πολυτέλεια επιλογής. Για να πάνε φροντιστήριο και να καλύψουν τα κενά, πρέπει να διανύσουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέχρι την Αργαλαστή ή τον Βόλο. Μόνο τους στήριγμα είναι το δημόσιο σχολείο, που όμως δεν τους καλύπτει. Δικαίως αντιδρούν, αναζητώντας ευθύνες για την κατάσταση δύο ταχυτήτων, που διαμορφώνεται στο εκπαιδευτικό σκηνικό στον νομό.

Τα κενά στο Τρίκερι υφίστανται από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων. Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έγιναν οι κινήσεις να καλυφθούν από αναπληρωτές και το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Γιατί, όμως, τα κενά δεν καλύφθηκαν; Εκπαιδευτικοί, που προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές, όταν παρουσιάστηκαν στη Διεύθυνση για να αναλάβουν καθήκοντα και ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να υπηρετήσουν στο μακρινό Τρίκερι, προτίμησαν να… παραιτηθούν. Το γεγονός επαναλήφθηκε. Σε κάθε παραίτηση, όμως, η διαδικασία κάλυψης κενού απαιτεί χρόνο δύο μηνών περίπου και έτσι χάνονται πολύτιμες ώρες μαθημάτων.

Εκπαιδευτικοί επιλέγουν να μην εργαστούν, παρά να χρειαστεί να υπηρετήσουν σε σχολεία, που βρίσκονται μακριά από την έδρα τους και απαιτούν χρονοβόρες μετακινήσεις. Το θέμα είναι γιατί τα δηλώνουν, από τη στιγμή που δεν έχουν σκοπό να πάνε; «Κόβουν» θέσεις συναδέλφων τους και την ίδια ώρα στερούν πολύτιμες ώρες μαθημάτων από μαθητές.

Μία από τις ρυθμίσεις, που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας με το νέο σχέδιο νόμου, αφορά στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Οποιος προσλαμβάνεται και παραιτείται, θα έχει ποινή αποκλεισμού από τον πίνακα των αναπληρωτών για τρία χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα των παραιτήσεων εκπαιδευτικών, όσο κι αν αντιδρούν συνδικαλιστές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου