ΤΟΠΙΚΑ

Δρομολογούνται τρία νέα διδακτήρια στον Βόλο

δρομολογούνται-τρία-νέα-διδακτήρια-σ-225624

Πράσινο φως άναψε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Πράσινο φως άναψε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Βόλου για τρία νέα σχολικά κτίρια για την κάλυψη των διδακτηριακών αναγκών ισάριθμων σχολείων. Πρόκειται για πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή και αναμένεται να πάρει τον δρόμο της.

Η πρόταση, που κατατέθηκε με εισήγηση της αντιδημάρχου Παιδείας Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή και εγκρίθηκε, αφορά στην ανέγερση τριών διδακτηρίων, που θα στεγάσουν το 5ο Γυμνάσιο, το πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και το Επαγγελματικό Εργαστήριο Ειδικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου.

Το 5ο Γυμνάσιο Βόλου συστεγάζεται στο Καρτάλειο Διδακτήριο με τρεις ακόμη σχολικές μονάδες, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου που διεκδικεί πλήρη στέγασή του στο συγκρότημα, το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και το 2ο (Εσπερινό) Επαγγελματικό Λύκειο. Η συστέγαση των σχολειών προκαλεί εδώ και 30 χρόνια προβλήματα και μόνη λύση αποτελεί η ανέγερση πτέρυγας 12 αιθουσών και γυμναστηρίου σε οικόπεδο του ΙΚΑ που συνορεύει με το κτίριο Αποστόλου, παράλληλα με την ανακαίνιση και την προσαρμογή του νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο θα λειτουργούν γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και αποθήκες.

Για να γίνει αυτό απαιτείται να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Βόλου το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ και να χαρακτηριστεί ως «σχολικός χώρος», ζήτημα που φαίνεται να έχει δρομολογηθεί.

Εξίσου προβληματική είναι και η «συγκατοίκηση» του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όπου «μοιράζεται» σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια. Σύμφωνα με τον διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σ. Σαβελίδη, οι μαθητές του σχολείου αναγκάζονται υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να μετακινούνται από κτίριο σε κτίριο, τα οποία αποτελούν εγκαταστάσεις γενικών σχολείων τροποποιημένες με γυψοσανίδες και πρόχειρες κατασκευές. Επιπλέον στο συγκρότημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συστέγασης όλων των σχολικών μονάδων και συγκεκριμένου του 2ου Γενικού Λυκείου, 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, του παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου και του ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών). Για την ανέγερση νέου κτιρίου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών. Το νέο κτίριο μπορεί να γίνει σε δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως αθλητικός χώρος, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί. Υπάρχει μόνο μία παιδική χαρά.

Στον ίδιο χώρο που είναι μεγάλος μπορεί να ανεγερθεί σε κλειστό γυμναστήριο για τις ανάγκες του 10ου Γυμνασίου Βόλου όπως και διδακτήριο για το ΕΕΕΕΚ Βόλου που σήμερα λειτουργεί σε κτίριο που εκτείνεται σε πέντε διαφορετικά επίπεδα, οι χώροι των εργαστηρίων βρίσκονται στο υπόγειο όπου οι μαθητές έχουν πρόσβαση με ασανσέρ, ράμπες και αναβατόριο, οι αίθουσες είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχουν χώροι για την ανάπτυξη δράσεων που αποδεδειγμένων βοηθούν στη διευκόλυνση των μαθητών με αναπηρία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ είχε προτείνει την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, επί της Φυτόκου, ωστόσο η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας θεωρεί καλύτερη τη χωροθέτηση στο οικόπεδο στην περιοχή του Σαμπάναγα υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών που καλύπτονται με καθημερινά δρομολόγια μισθωμένα με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση που υιοθέτησε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα αποτελέσει μέρος ευρύτερης πρότασης που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου για την αντιμετώπιση του διδακτηριακού προβλήματος τόσο σε επίπεδο δευτεροβάθμιας όσο και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου