ΤΟΠΙΚΑ

Στη μάχη της καθημερινότητας ο Δήμος Βόλου

στη-μάχη-της-καθημερινότητας-ο-δήμος-β-230311

Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Τεχνικές η αιχμή του δόρατος για την επίλυση των προβλημάτων στην πόλη

Στη μάχη της καθημερινότητας ο Δήμος Βόλου με όλες του τις δυνάμεις. Αιχμή του δόρατος για την επίλυση των προβλημάτων στην πόλη αποτελούν οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και οι Τεχνικές, που δίνουν καθημερινό αγώνα ενάντια σε εστίες σκουπιδιών, σε μικρές… ζούγκλες που προκαλούνται από αγριόχορτα, αλλά και την αέναη μάχη κατά της λακκούβας. Οι δημοτικές υπηρεσίες καταγράφουν προβλήματα, αλλά και αφουγκράζονται παράπονα και διαμαρτυρίες πολιτών που εκφράζονται είτε μέσω του συστήματος Novoville, είτε από τις στήλες του τοπικού Τύπου, όπως οι «Επισημάνσεις» του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ιεραρχούν, προγραμματίζουν και συγκροτούν συνεργεία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από μία λάμπα που κάηκε και βύθισε στα σκοτάδια μία γειτονιά, μέχρι την εστία από άχρηστα αντικείμενα που σχηματίστηκε πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων, τα αγριόχορτα που φύτρωσαν και εμποδίζουν την ασφαλή κίνηση πεζών αλλά και τις επικίνδυνες λακκούβες του οδοστρώματος που θέτουν σε κίνδυνο οδηγούς, ό,τι αφορά στην καθημερινότητα της πόλης επιλαμβάνονται συνεργεία δημοτικών υπηρεσιών που βρίσκονται ολημερίς στους δρόμους.

Ο χρόνος ανταπόκρισης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης και όχι μόνο. Διαθεσιμότητα σε προσωπικό και υλικά είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών.

Προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα γίνονται μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εστίες σκουπιδιών από άχρηστα και ογκώδη αντικείμενα που οι ίδιοι οι δημότες εναποθέτουν σε πεζοδρόμια πίσω από κάδους απορριμμάτων. Πολλές τέτοιες εστίες έχουν καταγραφτεί μέσα από τη στήλη των «Επισημάνσεων» του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και πριν στεγνώσει το… μελάνι, συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας, φροντίζουν για την απαλλαγή των γειτονιών από τους αντιαισθητικούς σωρούς. Στο πλευρό του δημότη και για περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οικιών που συνιστούν εστίες μόλυνσης σε γειτονιές αν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι πιο σύνθετες και άρα χρονοβόρες μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του πολίτη.

«Αν οι δημότες συνέβαλαν στο ελάχιστο αποφεύγοντας να προκαλούν εστίες σκουπιδιών, η πόλη θα είχε ακόμη πιο καθαρό πρόσωπο», έχει πει κατά το παρελθόν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος που και ο ίδιος προβαίνει σε… επιθεωρήσεις στις γειτονιές για να ελέγξει το καθαρό πρόσωπο της πόλης.

Με την ταχύτητα του… φωτός

Αμεση η ανταπόκριση και του τμήματος ηλεκτροφωτισμού για τις καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού. Λίγες ημέρες απαιτούνται για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων, εκτός αν το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης και μία απλή αλλαγή λάμπας δεν αρκεί ή δεν υπάρχουν στις αποθήκες τα απαιτούμενα υλικά που θα πρέπει να παραγγελθούν.

Επιχείρηση… σκούπα κατά της πράσινης «ανάπτυξης»

Απειρες οι επισημάνσεις για τα αγριόχορτα που φυτρώνουν σε ρείθρα και πάνω σε πεζοδρόμια. Πράσινη… ανάπτυξη έξω από τα όρια εγκαταλειμμένων οικοπέδων και οικιών κυρίως, κρατούν σε διαρκή εγρήγορση την Υπηρεσία Πρασίνου. Παρ’ ότι μάλιστα τα πεζοδρόμια δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου αλλά αποτελούν ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων, συνεργεία του Πρασίνου δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά σε υπαρκτά προβλήματα. Η μάχη είναι ασταμάτητη κυρίως σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις οπότε και τα συνεργεία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε κοπή χόρτων στα ίδια σημεία περισσότερες από μία φορά.

Με μηχανήματα προβαίνουν σε αποψίλωση χόρτων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη κίνηση πεζών και ταυτόχρονα φροντίζουν για το κλάδεμα δέντρων για τη μείωση του κινδύνου σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ικανού αριθμού προσωπικού στην αποδεκατισμένη υπηρεσία που πάντως καμαρώνει «ότι ο Βόλος είναι η πιο καλοκλαδεμένη πόλη» όπως πρόσφατα σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Απόστολος Μαλαματίνης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στις οδούς Γαζή και Γαλλίας στο ύψος της Καποδιστρίου και της Γλάδστωνος όπου τα αγριόχορτα έπνιγαν τα πεζοδρόμια και μέσα σε λίγες ημέρες καθαρίστηκαν από συνεργεία της υπηρεσίας ή την απομάκρυνση ολόκληρου δέντρου στο ίδιο σημείο που είχε ξεραθεί και είχε κριθεί επικίνδυνο, είτε την ενίσχυση του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις σε περιοχές όπως του Ελικοδρομίου για τις οποίες υπήρχαν αιτήματα δημοτών που καταγράφτηκαν μέσα από τη στήλη της εφημερίδας.

Η μάχη στους δρόμους

Συνεχείς είναι και οι παρεμβάσεις συνεργείων των Τεχνικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι μεγαλύτερης γκάμας. Λακκούβες στο καταπονημένο οδόστρωμα είναι ζήτημα λίγων ημερών για να καλυφθούν, όταν πρόκειται για κάτι απλό και μικρής έκτασης. Αν πρόκειται για μεγαλύτερη παρέμβαση μπαίνει στον προγραμματισμό και με την πρώτη ευκαιρία ολόκληρα τμήματα δρόμου ξηλώνονται και ασφαλτοστρώνονται.

Στη συμβολή των οδών Σπύρου Σπυρίδη και Ερμού επικίνδυνες λακκούβες που σχηματίζονται ξανά και ξανά όπως καταγράφουν οι «Επισημάνσεις» του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αποκαθίστανται με διαρκείς παρεμβάσεις μέχρι να ξεκινήσει η εργολαβία για την αποκατάσταση όλου του δρόμου της Σπυρίδη όπου οι κυβόλιθοι έχουν αποκολληθεί.

Μέσα σε μία ημέρα επιλύθηκε πρόβλημα με το σωληνάκι του αυτόματου ποτίσματος που εξείχε από το οδόστρωμα στην Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος, ενώ άμεσες είναι και οι επεμβάσεις για τις σπασμένες μπάρες και κολονάκια σε πεζοδρόμους.

Το πρόβλημα του θορύβου που προκαλείται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης όταν οι ρόδες αυτοκινήτων πατούν στα καπάκια της ΔΕΥΑΜΒ επιλύθηκε με πιλοτικό έργο που έγινε σε Ιάσονος και Δημητριάδος το οποίο εντάχθηκε στον σχεδιασμό του Δήμου.

Κερδίζει τη μάχη και η ΔΕΥΑΜΒ

Τη μάχη της καθημερινότητας δείχνει να κερδίζει και η ΔΕΥΑΜΒ. Σπασμένα καπάκια υδρομέτρων, καθαρισμοί φρεατίων ομβρίων στα οποία υπάρχουν παράνομες συνδέσεις γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τους τελευταίους μήνες μέσω της ΔΕΥΑΜΒ έχουν αποκατασταθεί με ξήλωμα του παλιού οδοστρώματος και δημιουργία νέου εξ αρχής, αρκετά τμήματα κεντρικών οδών που ήταν σε άσχημη κατάσταση και για τα οποία υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες δημοτών.

Εξυπηρέτηση με όρους… ιδιωτικού τομέα

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ γίνεται πολύ συχνά αποδέκτης καταγγελιών από δημότες που επισημαίνουν τα προβλήματα στη γειτονιά τους και ζητούν να αναδειχθούν για να επιλυθούν.

Μαζί όμως με τα προβλήματα έρχονται και τα… εύσημα όταν αιτήματά τους βρίσκουν άμεση ανταπόκριση. Οπως η περίπτωση εργαζόμενης σε επιχείρηση της Ν. Ιωνίας που είχε επιλέξει για τις γιορτές των Χριστουγέννων να στολίσει αληθινό δέντρο και ικανοποιημένη μετέφερε την εμπειρία της από την εξυπηρέτησή της από τον Δήμο που έγινε με όρους… ιδιωτικού τομέα.

Οταν τέλειωσαν οι γιορτές το δέντρο έπρεπε να ξεστολιστεί και να πεταχτεί. Απευθύνθηκε στην υπηρεσία Καθαριότητας για την περισυλλογή του αποφεύγοντας να το αφήσει, κατά το σύνηθες, δίπλα σε κάδο.

Προς έκπληξή της ρωτήθηκε αν απαιτείται για τη μεταφορά του δέντρου μικρό ή μεσαίο φορτηγό και το ραντεβού δόθηκε την ακριβώς επόμενη ημέρα σε συγκεκριμένη ώρα οπότε το συνεργείο ήταν απόλυτα συνεπές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου