ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες ποδήλατα στα αζήτητα

δεκάδες-ποδήλατα-στα-αζήτητα-230659

Γέμισε η αποθήκη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας – Οσα δεν αποδοθούν στους κατόχους τους, θα βγουν σε δημοπρασία

Δεκάδες ποδήλατα, που είναι στα αζήτητα, έχουν γεμίσει τον αποθηκευτικό χώρο στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας. Πρόκειται για ποδήλατα, που κλάπηκαν από τους κατόχους τους και εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στις εγκαταστάσεις, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και έκτοτε αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αποθήκη του Αστυνομικού Μεγάρου φυλάσσονται τον τελευταίο έναν χρόνο σχεδόν περί τα 50 ποδήλατα, που έχουν βρεθεί και έχουν παραδοθεί στην Αστυνομία. Είτε έχουν εντοπιστεί από αστυνομικούς παρατημένα σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε αστυνομικοί έχουν κληθεί μετά από ειδοποίηση πολιτών να τα περιμαζέψουν από πιλοτές πολυκατοικιών, πεζοδρόμια, οικόπεδα…

Πρόκειται για ανευρεθέντα ποδήλατα, που έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους τον τελευταίο έναν χρόνο. Ωστόσο, οι κάτοχοί τους δεν έχουν φροντίσει να καταγγείλουν το περιστατικό κλοπής, πιθανότατα επειδή θεωρούν ότι δεν πρόκειται να τα ξαναβρούν.

Από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή, οι πόρτες της αποθήκης στο Αστυνομικό Μέγαρο ανοίγουν και οι ιδιοκτήτες ποδηλάτων, που έπεσαν θύματα κλοπής, έχουν μία τελευταία ευκαιρία να βρουν το ποδήλατο που έχουν χάσει, αν είναι τυχεροί και είναι ένα από αυτά που ανευρέθηκαν και φυλάσσονται.

Αύξηση της μικροεγκληματικότητας

Η χρήση του ποδηλάτου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πολίτες βγάζουν από τις αποθήκες ξεχασμένα ποδήλατα, τα επισκευάζουν και τα κυκλοφορούν, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να επενδύσουν στην αγορά ενός καλού ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις τους στην πόλη, υπολογίζοντας ότι η «απόσβεση» θα γίνει από την εξοικονόμηση βενζίνης που θα έβαζαν σε διαφορετική περίπτωση στα οχήματά τους για να κάνουν τα καθημερινά τους δρομολόγια.

Μαζί όμως με την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, που φαίνεται να είναι οικονομικό μέσο μετακίνησης και να προσφέρει ευκολία ιδίως στο κέντρο του Βόλου όπου υπάρχει και πρόβλημα στάθμευσης, αυξήθηκαν και οι κλοπές.

Θρασύτατοι δεν διστάζουν να σπάσουν κλειδαριές, να κόψουν μέχρι και αλυσίδες για να αποσπάσουν το ποδήλατο που είναι δεμένο στο ποδηλατοστάσιο, σε μία κολόνα, στο δέντρο ή ακόμη και σε ειδικό χώρο στις πιλοτές πολυκατοικιών.

Ιδιοκτήτες ποδηλάτων παγώνουν, όταν στο σημείο, όπου είχαν δέσει το ποδήλατό τους, βρίσκουν μόνο την κλειδαριά ή την αλυσίδα και το μέσο, που τους εξυπηρετούσε στις μετακινήσεις τους, έχει εξαφανιστεί. Ωστόσο, δεν προβαίνουν όλοι σε καταγγελίες κλοπής ποδηλάτων, είτε επειδή θεωρούν ότι δεν πρόκειται να το βρουν, είτε πιστεύουν ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Η μικροεγκληματικότητα, στην οποία εντάσσεται και η κλοπή ποδηλάτων, φαίνεται να παρουσιάζει αύξηση και αυτό φαίνεται τόσο από τις καταγγελίες, όσο και από τον αριθμό των ανευρεθέντων ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Κάθε χρόνο αδειάζουν αποθήκες…

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, κάθε ποδήλατο που βρίσκεται καταγράφεται και φυλάσσεται στην αποθήκη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας. Αν τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν με κάποιο από αυτά που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα καλείται ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποδείξει ότι είναι δικό του και του αποδίδεται.

Αν, όμως, δεν υπάρχει καταγγελία, τα ανευρεθέντα ποδήλατα φυλάσσονται έως έναν χρόνο στην αποθήκη και μία φορά κάθε έτος οι πόρτες της αποθήκης ανοίγουν προκειμένου ιδιοκτήτες ποδηλάτων που έπεσαν θύματα κλοπής, αλλά δεν το δήλωσαν να μπορέσουν να βρουν το ποδήλατό τους.

Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να προσκομίσουν κάποια δικαιολογητικά, όπως απόδειξη αγοράς ή το συνηθέστερο μία φωτογραφία του ποδηλάτου τους προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως είναι το δικό τους.

Αν κανείς δεν τα αναζητήσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ανακοινώνονται τότε μεταφέρονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού Λάρισας και στη συνέχεια βγαίνουν σε δημοπρασία σε χαμηλή τιμή.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας ανακοινώνεται ότι «στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, φυλάσσεται αριθμός ποδηλάτων, τα οποία έχουν ανευρεθεί και παραδοθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.

Οποιοι πολίτες ενδέχεται να αναγνωρίσουν κάποια από τα ανωτέρω ποδήλατα, παρακαλούνται να προσέλθουν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, από Δευτέρα 20.1 μέχρι και Παρασκευή 24.1 και κατά τις ώρες 08.00 – 14.00 ή να επικοινωνούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2421076957 και 2421076954, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου