ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα βεβαιώνονται σε παραβάτες για το κάπνισμα, αλλά…

πρόστιμα-βεβαιώνονται-σε-παραβάτες-γ-232553

Χωρίς ενημέρωση υπάλληλοι σε υπηρεσίες για τον τρόπο είσπραξής τους!

O αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ, κάνοντας τους θεριακλήδες να βγάζουν καπνούς από τα… αφτιά, επειδή δεν μπορούν να απολαύσουν ανενόχλητοι το τσιγάρο τους μαζί με το ποτό ή τον καφέ τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως θεωρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι έλεγχοι είναι συστηματικοί στον Βόλο και ήδη έχουν βεβαιωθεί περί τα 30 πρόστιμα σε… αδιόρθωτους καπνιστές και επιχειρηματίες, που πιάστηκαν με τα τσιγάρα αναμμένα…

Το τοπίο, όμως, παραμένει θολό, όχι από τον… καπνό των τσιγάρων, αλλά για τον τρόπο πληρωμής του προστίμου, που βεβαιώνεται είτε σε καπνιστές, είτε σε ιδιοκτήτες καταστημάτων. Μόλις προ ημερών έγινε viral είδηση από τη Λαμία για καπνίστρια που «συνελήφθη» με το τσιγάρο αναμμένο και στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο το οποίο επιχείρησε να πληρώσει, αλλά δεν μπόρεσε επειδή οι υπάλληλοι στη ΔΟΥ της περιοχής δεν είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο είσπραξης των προστίμων.

Φαίνεται όμως ότι η έλλειψη ενημέρωσης για τον τρόπο είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου αφορά και στον Βόλο. Υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια παραπέμποντας η μία υπηρεσία στην άλλη.

Αναζητώντας ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πληροφόρηση στις συναρμόδιες υπηρεσίες για τον τρόπο πληρωμής των προστίμων του αντικαπνιστικού βρήκε επίσης… τοίχο.

Στο πίσω μέρος της κλήσης βεβαίωσης παράβασης του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την Τουριστική Αστυνομία, αναγράφονται πληροφορίες για τον παραβάτη. Σύμφωνα με αυτές ο παραβάτης μπορεί εντός 15 ημερών να καταθέσει ένσταση στον αρμόδιο φορέα ελέγχου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει εντός 15 ημερών να εξοφλήσει το πρόστιμο μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων – Φορέα Υπουργείου Υγείας το οποίο προμηθεύεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα, είτε μέσω τραπεζών ή ΔΟΥ ή ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών). Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί βεβαιώνεται στην εφορία.

Ωστόσο υπάλληλοι σε τράπεζες, ΚΕΠ αλλά και στην Εφορία στον Βόλο δεν έχουν ενημερωθεί. «Δεν γνωρίζω. Εμείς δεν έχουμε κάποια σχέση», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον τρόπο πληρωμής προστίμου του αντικαπνιστικού, υπάλληλος σε ΚΕΠ της πόλης.

Αγνοια δηλώνουν και τραπεζοϋπάλληλοι. «Δεν έχουμε ενημερωθεί», έλεγε υπάλληλος παραπέμποντας στην εφορία.

Ούτε όμως στην εφορία υπάρχει ενημέρωση. Από τη γραμματεία γινόταν παραπομπή στο τμήμα εσόδων και από το τμήμα εσόδων στη γραμματεία. «Μμμμ, ναι… για περιμένετε. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προϊστάμενο», «η υπηρεσία πώς το βεβαιώνει; Φέρτε την κλήση να τη δούμε», οι απαντήσεις υπαλλήλων που καταδεικνύουν έλλειμμα ενημέρωσης για μία κατάσταση που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν με πολίτες, αφού ήδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και στον Βόλο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου