ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνοι από τις φωτιές στους κάδους στον Δήμο Βόλου

κίνδυνοι-από-τις-φωτιές-στους-κάδους-σ-233953

Οι καταστροφές κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης το τελευταίο δίμηνο στον Δήμο Βόλου είναι τόσες, όσες καταγράφονται σε έναν χρόνο

Τα νέα περιστατικά καταστροφής κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε Ανω Λεχώνια, πλατεία Διμηνίου, Κασσαβέτη και Κίτσου Μακρή, που καταγράφτηκαν την περασμένη Τρίτη από τα ξημερώματα στον ενιαίο Δήμου Βόλου, σήμαναν νέο συναγερμό στην υπηρεσία Καθαριότητας. «Οι κάδοι, που έχουν καταστραφεί από φωτιές το τελευταίο δίμηνο, αντιστοιχούν στους αντίστοιχους που καταστρέφονται μέσα σε έναν χρόνο. Τόσα πολλά και απανωτά περιστατικά δεν είχαμε άλλη χρονιά», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος.

Σύμφωνα με τον κ. Πράττο οι καταστροφές από φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης είναι πάνω από 60 το τελευταίο δίμηνο, όταν άλλες χρονιές, την αντίστοιχη περίοδο, τα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 20.

Η καταστροφή των κάδων συνεπάγεται πλήγμα στη δημοτική περιουσία, καθώς η ζημιά που έχει γίνει ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαρ. Πόζογλου, φωτιές που εκδηλώνονται στις γειτονιές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες περιουσίες. «Αν πιάσει φωτιά ο κάδος, λόγω και των εύφλεκτων υλικών που περιέχει, καίγεται ολοσχερώς. Αν η φωτιά δεν κατασβηστεί έγκαιρα, μπορεί να επεκταθεί κάποιο δέντρο πάνω στο πεζοδρόμιο ή ακόμη και αυτοκίνητα που πολλές φορές είναι σταθμευμένα κοντά στους κάδους και από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σημειώνονται φθορές», σημειώνει ο κ. Πόζογλου. Το πιο επικίνδυνο πάντως είναι να ξεφύγουν οι φλόγες και να «αρπάξει» φωτιά τέντα από σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόβλημα προκαλείται και για την ατμόσφαιρα που γίνεται… τοξική. «Οταν καίγεται κάδος με σκουπίδια, εκλύονται στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες και μπορεί η ποσότητα να είναι μικρή και να διαλύεται, σίγουρα όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο», προσθέτει ο κ. Πόζογλου.

Εμπρηστικές ενέργειες;

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της προανάκρισης που διενεργείται σε κάθε συμβάν, οι φωτιές φαίνεται να ξεκινούν λόγω ανθρώπινης αμέλειας. «Πρόκειται για ένα διαχρονικό και σύνηθες φαινόμενο στη διάρκεια του χειμώνα», αναφέρει.

Εκδηλώνονται κυρίως βραδινές ώρες προς ξημερώματα και αφορούν σε πολλά και διαφορετικά σημεία στην πόλη. «Προφανώς είναι η ώρα που τα τζάκια σβήνουν και πριν σβήσουν καλά – καλά τα κάρβουνα οι ένοικοι των σπιτιών σπεύδουν να πετάξουν τη θράκα χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η κίνησή τους αυτή», αναφέρει ο κ. Πόζογλου.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται και φωτιές σε ταυτόχρονα σημεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν οφείλονται όλα τα περιστατικά σε ανθρώπινη αμέλεια. «Κάποια γεγονότα δεν είναι τυχαία. Στο παρελθόν έχουν γίνει συλλήψεις και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες», σχολίασε ο κ. Πόζογλου.

Σε κάθε περίπτωση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους δημότες να βεβαιώνονται ότι η στάχτη που καταλήγει στους κάδους δεν κρατά σπίθα που μπορεί να προκαλέσει εστία φωτιάς με κίνδυνο για τη γειτονιά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου