ΤΟΠΙΚΑ

Οι ιώσεις οδηγούν στο κοινωνικό φαρμακείο Βόλου

οι-ιώσεις-οδηγούν-στο-κοινωνικό-φαρμα-234043

Μεγάλη ζήτηση σε αντιβιοτικά, παυσίπονα, αντιπυρετικά από ωφελούμενους της δομής – Χάρη στους πολίτες, τα ράφια παραμένουν γεμάτα με τα απαραίτητα

Οι ιώσεις, που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, οδηγούν ολοένα και περισσότερους δημότες, που δεν έχουν την ασφαλιστική ή οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τα άκρως απαραίτητα φάρμακα, στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Βόλου, που λειτουργεί στην οδό Τοπάλη, στον χώρο του Διαύλου.

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ωφελούμενοι απευθύνονται στη δομή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους από ένα απλό παυσίπονο έως αντιβιοτικά, αντιπυρετικά ακόμη και αποσυμφορητικά.

Στο κοινωνικό φαρμακείο υπάρχουν εγγεγραμμένοι 110 δημότες Βόλου, οι οποίοι είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη φροντίδα της υγείας τους φάρμακα. Ανάμεσά τους υπάρχουν ασθενείς που ακολουθούν σταθερή θεραπεία η οποία εξαρτάται από το αν είναι γεμάτα τα ράφια του κοινωνικού φαρμακείου. Ομως το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ζήτηση των φαρμάκων λόγω των εποχικών ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση.

Παράλληλα, η δομή δέχεται και νέες αιτήσεις από εν δυνάμει ωφελούμενους, οι οποίες θα κριθούν έως τέλος του μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια.

Προς το παρόν τα ράφια του κοινωνικού φαρμακείου είναι γεμάτα με τα απαραίτητα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου ασθενών που δεν έχουν άλλη πηγή βοηθείας. Προσφάτως έγινε προμήθεια σε φάρμακα μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχει το ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου που έχει σταθερό κουμπαρά και κάθε φορά που συγκεντρώνεται ένα ποσό σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου αγοράζονται φάρμακα για να τοποθετηθούν στα ράφια.

«Το 80% της λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου στηρίζεται στις προσφορές των δημοτών κι όχι στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας», σχολιάζει με αιχμές η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Βούλα Αναγνώστου, η οποία ζητά απ’ όσους έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν τα ράφια του κοινωνικού φαρμακείου για την υποστήριξη ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα απλό παυσίπονο.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό φαρμακείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2018 και σκοπός της δημιουργίας του είναι η παροχή δωρεάν φαρμάκων, παραφαρμακευτικών προϊόντων και υγειονομικού υλικού σε ανθρώπους οι οποίοι πλήττονται από τη φτώχεια ή βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα του δικτύου δομών κοινωνικής αλληλεγγύης όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το ΚΕΠ Υγείας και άλλες δημοτικές υπηρεσίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου