ΤΟΠΙΚΑ

Σχολείο τουρισμού στον Βόλο

σχολείο-τουρισμού-στον-βόλο-236273

Το αίτημα απευθύνεται στον ΣΕΤΕ και εκτιμάται ότι η δράση θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον τουριστικό κόσμο

Αίτημα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τη φιλοξενία στον Βόλο του σχολείου τουρισμού οn tour το τρέχον έτος κατέθεσαν από κοινού η Αντιδημαρχία Τουρισμού και η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας. «Πρόκειται για δράση, που θα έχει πολλά οφέλη για την περιοχή και γενικά για τους ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, Τάσος Μπατζιάκας.

Για την προσέλκυση του σχολείου για πρώτη φορά στον Βόλο χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η εδραίωση τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, που συνθέτουν τον τουριστικό προορισμό «Βόλος – Πήλιο» και με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

«Η υλοποίηση του σχολείου στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου θα είναι δράση με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο, όπως η ενίσχυση του τοπικού δυναμικού, η επικαιροποίηση της γνώσης, η δικτύωση των επιχειρήσεων μεταξύ τους, αλλά και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων», αναφέρεται στην κοινή πρόταση προς τον ΣΕΤΕ.

Στην υλοποίηση του σχολείου θα συνδράμουν στελέχη του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, αλλά και στελέχη και επαγγελματίες της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας. Η προσπάθεια θα πλαισιωθεί από ανθρώπινο δυναμικό τμημάτων τουρισμού των τοπικών ΙΕΚ και ΚΕΚ, ενώ επιμόρφωση για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορεί να αναλάβει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

14.475 κλίνες στη Μαγνησία

Την κοινή τους πρόταση προς τον ΣΕΤΕ, Δήμος και ξενοδόχοι υποστηρίζουν με στοιχεία για τον αριθμό των κλινών που υπάρχουν σε τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας, αλλά και με τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου για τις θεματικές ενότητες που θα ενδιέφερε να αναπτυχθούν στο τουριστικό σχολείο οn tour.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, σε Βόλο και Πήλιο υπάρχουν συνολικά 6.787 δωμάτια και η δυναμικότητα σε κλίνες είναι της τάξης των 14.475.

Από αυτά η πλειονότητα των ξενοδοχειακών κλινών (4.210) είναι στον Δήμο Βόλου, 2.361 διαθέτει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και 2.369 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Επιπλέον 5.535 κλίνες υπάρχουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκ των οποίων 860 στον Βόλο, 1.612 στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και 3.063 στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Καταγράφονται επίσης 30 επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού, 39 γραφεία τουρισμού και 43 γραφεία μεταφορών και πέντε ξεναγοί.

Focus στον ψηφιακό ταξιδιώτη

Με ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στο σύνολο των ξενοδόχων του νομού προκύπτουν και οι ανάγκες επιμόρφωσης των ξενοδόχων.

Οι ξενοδόχοι εστιάζουν στην προσέγγιση του ψηφιακού ταξιδιώτη και ακολουθούν θεματικές, όπως η ενίσχυση των απευθείας κρατήσεων ξενοδοχείου, το «guest experience» (τι θέλει ο σύγχρονος ταξιδιώτης, τι αναζητά από τον τόπο και την τουριστική επιχείρηση, τι χρειάζεται να βιώσει), «γαστρονομία και τουρισμός, η σημασία της τοπικής κουζίνας στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος», δραστηριότητες υπαίθρου και θεματική «μιλώ για τον τουρισμό, γίνε ο πρεσβευτής της περιοχής σου».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ως καταλληλότεροι μήνες για τη φιλοξενία του σχολείου τουρισμού καταγράφονται οι Φεβρουάριος και Νοέμβριος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου