ΤΟΠΙΚΑ

«Κερασάκι»… ο αντικαπνιστικός για το χώρο της εστίασης

κερασάκι-ο-αντικαπνιστικός-για-το-290752

Ο ένας μετά τον άλλον ελεγκτικοί μηχανισμοί αναζητούν έκτακτα… έσοδα από καταστηματάρχες, τονίστηκε στη συνέλευση

Η εφαρμογή του νέου αυστηρότερου αντικαπνιστικού νόμου και η απειλή επιβολής προστίμων είναι το… «κερασάκι» για τον χώρο της εστίασης στη Μαγνησία, που νιώθει ότι βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Στη χθεσινή γενική συνέλευση των καταστηματαρχών εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις υψηλές εισφορές, που καταβάλλουν επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες δέχονται ελέγχους… κατά ριπάς από υπηρεσίες με κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση του κλάδου, ο αντικαπνιστικός, για τον οποίο έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε επίπεδο συστάσεων από τα αρμόδια όργανα στην πόλη, εφαρμόζεται σε ποσοστό πάνω από 90%. Ωστόσο όπως τονίστηκε από τους καταστηματάρχες, η εφαρμογή του συνιστά πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και οι θαμώνες τους που καπνίζουν δεν έχουν πού να κάνουν το τσιγάρο τους παρά στον δρόμο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

Καταστηματάρχες του Βόλου έθεσαν ζήτημα τροποποιήσεων στον αντικαπνιστικό νόμο, η εφαρμογή του οποίου επισύρει πρόστιμα στους παραβάτες.

Δεν είναι πάντως τα μοναδικά πρόστιμα που απειλούν την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης. Μείζον ζήτημα για τον κλάδο στη συζήτηση που έγινε αποτέλεσαν οι υψηλές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες και οι κατά ριπάς… έλεγχοι που γίνονται με επιβολή εξοντωτικών προστίμων. «ΙΚΑ, Εφορία, Επιθεώρηση Εργασίας και πάλι από την αρχή», έλεγαν για τους συνεχείς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται και που τους κάνουν να νιώθουν ως «η εύκολη πηγή έκτακτων εσόδων για το Κράτος».

Ζήτημα τέθηκε και για τις εταιρείες πνευματικών και συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων για τη μουσική. Σημειώνεται ότι ήδη στον Βόλο ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης των μαζικών αγωγών που έχει κάνει η GEA εναντίον 113 επιχειρήσεων που αξιώνει μεγάλα ποσά για οφειλές προηγούμενων ετών ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και νέο γύρο οχλήσεων προς καταστηματάρχες. Με την εταιρεία οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε διαδικασία συμβιβασμού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου