ΤΟΠΙΚΑ

Προς έγκριση η μελέτη για τα λατομεία της Συκής

προς-έγκριση-η-μελέτη-για-τα-λατομεία-τ-291807

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του χώρου και την επιστροφή των τελευταίων λατόμων στην εργασία τους

Προς έγκριση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μεθαύριο Τρίτη 26 Νοεμβρίου έρχεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα λατομεία σχιστολιθικών πλακών στη θέση Παλιομέλισσο στη Συκή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση λατομείων που δρομολογείται η αδειοδότησή τους και η άρση απαγόρευσης που έχει επιβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα λατόμοι της περιοχής να έχουν βρεθεί χωρίς μεροκάματο.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την έκδοση άρσης απαγόρευσης για την είσοδο των λατόμων στους χώρους εργασίας τους.

Στη μελέτη προβλέπονται μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα όπως καταγράφεται στη μελέτη δεν θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμου έως την είσοδο του λατομείου, ενώ θα γίνει έργο διευθέτησης του ρέματος Γρανίτσα.

Σύμφωνα με τη μελέτη έχουν γίνει τα έργα προπαρασκευής που απαιτούνται για την προσέγγιση και χάραξη των βαθμίδων, την αποψίλωση της βλάστησης και απομάκρυνση της φυτικής γης σε τμήμα όπου υπόκειται καλής ποιότητας κοίτασμα.

Η μέθοδος εξόρυξης που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτή των ορθών ανοικτών βαθμίδων (ανοικτή εκσκαφή) και οι εργασίες θα γίνονται από πάνω προς τα κάτω. Θα προηγείται δηλαδή η διαμόρφωση της ανώτερης βαθμίδας σε επαρκές πλάτος και θα ακολουθεί η χάραξη και λειτουργία της επόμενης προς τα κάτω έτσι ώστε πριν τη φάση της εξόφλησης έκαστη βαθμίδα να έχει πλάτος μεγαλύτερο των 12 μέτρων ανάλογα με το μέγεθος του διατιθέμενου εξοπλισμού.

Όπως σημειώνεται στη Μ.Π.Ε., η μείωση και αντιστάθμιση των επιπτώσεων στην πανίδα θα επιτευχθεί με την αποκατάσταση της έκτασης και με την απομάκρυνση της δραστηριότητας, η οποία άλλωστε θα διαρκέσει έως 20 έτη. Έτσι, αναμένεται να αποκατασταθεί η περιοχή μελέτης και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την πανίδα

της περιοχής, για τη διαβίωσή της.

Για την έγκριση της μελέτης αναμένεται να τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στην άμεση ολοκλήρωση της περίφραξης του χώρου, η οποία πρέπει να ελέγχεται τακτικά, και να τοποθετηθούν προειδοποιητικές και απαγορευτικές πινακίδες στις εισόδους και εξόδους του λατομείου. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας, να εκπονηθεί μελέτηαπορροής των ομβρίων υδάτων για να μη λιμνάζουν εντός της εγκατάστασης. Τέλος, δεδομένου ότι το λατομείο λειτούργησε αρκετά χρόνια με κανονικούς ρυθμούς παραγωγής για την επαναλειτουργία του λατομικού χώρου απαιτείται κατασκευή περίφραξης και οριοθέτηση του λατομικού χώρου, αποκλεισμός των χώρων κάτω των υφιστάμενων κατακόρυφων μετώπων μέχρι να διαμορφωθούν ασφαλείς βαθμίδες, οριοθέτηση και διαμόρφωση χώρων επεξεργασίας και προσωρινής απόθεσης εξορυχθέντωνυλικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου