ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία σοκ για βία και κακοποίηση γυναικών

στοιχεία-σοκ-για-βία-και-κακοποίηση-γυ-292029

Σε αύξηση ο αριθμός των καταγγελλόμενων περιστατικών – Από τις αρχές Νοεμβρίου λειτουργεί γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και στον Βόλο

Με εμφανείς μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα ή αφανή… σημάδια στην ψυχή, δακρύζοντας και πασχίζοντας να βρουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν για όσα γίνονται πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού τους, να πουν την ιστορία τους, χιλιάδες γυναίκες θύματα βίας περνούν το κατώφλι των αστυνομικών τμημάτων ανά την Ελλάδα, αναζητώντας περιβάλλον να νιώσουν ασφαλείς μακριά από τον εφιάλτη, που ζουν και έχει τη μορφή αγαπημένων τους ανθρώπων. Περισσότερα από 3.000 ήταν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα το 2018, αριθμός σαφώς αυξημένος σε προηγούμενες χρονιές, που αποκαλύπτει τη μεγάλη διάσταση του φαινομένου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που τιμάται αύριο Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, προχθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπως και σε 11 ακόμη πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και δη της ενδοοικογενειακής, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αυξημένα κρούσματα, που χρήζουν μάλιστα εξειδικευμένης αντιμετώπισης, οδήγησαν στη λειτουργία σε επίπεδο Θεσσαλίας πέντε γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα σε επίπεδο Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης και ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Από τις αρχές Νοεμβρίου γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργεί και σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων αστυνόμο Α’ Βάια Ζύγρα και βάσει πανελλαδικών στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο το 2018 έχουν καταγραφεί 4.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 66% εκ των οποίων, πάνω από 3.000 δηλαδή, αφορά σε βία κατά των γυναικών.

Αύξηση περιστατικών

Παρατηρείται μάλιστα αύξηση των περιστατικών, που καταγγέλλονται στις αστυνομικές αρχές, από 3.800 το 2016 και 3.900 το 2017 έφθασαν στις 4.700 το 2018. Οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν δύο δεδομένα, είτε έξαρση του φαινομένου με θύματα κυρίως γυναίκες, είτε αύξηση του ποσοστού των γυναικών που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν περιστατικά βίας σε βάρος τους. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο, όπως εκτιμούν αστυνομικοί, ότι οι αριθμοί δεν δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου, καθώς πολλά είναι αυτά που δεν καταγγέλλονται ποτέ.

Σύμφωνα με την κ. Ζύγρα, η βία κατά των γυναικών μπορεί να έχει πολλές μορφές, να είναι σωματική κακοποίηση, σεξουαλική, ψυχολογική βία. «Πάρα πολλά περιστατικά φθάνουν στην Αστυνομία και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα θύματα, να κάνουμε να μας εμπιστευτούν και να νιώσουν άνετα μαζί μας για να μπορέσουμε να δούμε τι συμβαίνει και στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες», σημειώνει η κ. Ζύγρα, μιλώντας για αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί η υποβολή μήνυσης από πλευράς του θύματος.

Ομοια, αλλά όχι ίδια

Τα περιστατικά γυναικών θυμάτων βίας, που φθάνουν στην Αστυνομία, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, δεν είναι όμως ίδια, σύμφωνα με την κ. Ζύγρα. «Σε κάθε οικογένεια η αιτία είναι διαφορετική», αναφέρει η ίδια. Οικονομικοί λόγοι, λόγοι αντιζηλίας, αλκοολισμός ή ακόμη και στερεότυπα του περασμένου αιώνα ότι «ο κύρης του σπιτιού μπορεί να σηκώσει χέρι» αφήνουν σε γυναικεία κορμιά και ψυχές ανεξίτηλα σημάδια.

Οπως επισημαίνει η κ. Ζύγρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ για τη γυναίκα θύμα. «Θύμα βίας μπορεί να πέσει οποιαδήποτε γυναίκα. Ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική της θέση ή μόρφωση. Δεν ισχύουν στερεότυπα ότι γυναίκες χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου είναι εκείνες που πέφτουν θύματα βίας. Εξαρτάται από την προσωπικότητα της γυναίκας, αν θα επιδείξει ανοχή ή αν θα το καταγγείλει αμέσως», υπογραμμίζει.

Χρειάζεται δύναμη να μιλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δύναμη για να κάνει μία γυναίκα το πρώτο βήμα, να καταγγείλει, δηλαδή, σε βάρος της περιστατικό βίας. Φυσικά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσει τη διαδικασία σε επίπεδο δικαιοσύνης. «Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε περιστατικά απόσυρσης καταγγελίας, γιατί ο θύτης μπορεί να εμφανίζεται μετανιωμένος ή και να απειλεί το θύμα να μην προχωρήσει τη διαδικασία», αναφέρει η κ. Ζύγρα. Μάλιστα δεν είναι λίγες φορές που γυναίκες πέφτουν θύματα βίας κατ’ επανάληψη.

20 γυναίκες στον ξενώνα του Δήμου Βόλου

Ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Βόλου λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των παιδιών τους.

Η δομή έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ), εφόσον διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν ασφαλούς διαμονής. Μαζί τους μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Το όριο ηλικίας των αγοριών έχει τεθεί για λόγους ασφαλείας.

Η διαμονή διαρκεί έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα την περίπτωση και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα μπορεί να παραταθεί. Οι παραπομπές στον ξενώνα γίνονται μέσω της γραμμής SOS 15900 όλο το εικοσιτετράωρο, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Η δυναμικότητα του ξενώνα ανέρχεται σε είκοσι κλίνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει δωμάτιο ΑΜΕΑ. Η δομή παρέχει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες και στα παιδιά τους, προστατεύοντας από τον θύτη. Εκτός από τη διαμονή (στέγη και διατροφή), ο ξενώνας παρέχει ψυχολογική στήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκας μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Επιπλέον παρέχει και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου