Εβδομάδα κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας…

εβδομάδα-κυκλοφοριακής-ταλαιπωρίας-292290

Της Ελένης Χάνου

Ως εβδομάδα κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας μπορεί να χαρακτηριστεί η περασμένη. Οσοι οδηγοί βρέθηκαν στον δρόμο κινούμενοι με τα οχήματά τους δοκίμασαν τα όρια της υπομονής τους, περιμένοντας ακινητοποιημένοι σε ουρές μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ούτε τα διπλοπαρκαρισμένα και τα φορτηγά, που επιχειρούσαν εκφορτώσεις προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Αλλεπάλληλες πορείες της νεολαίας, φοιτητών και μαθητών, που έσπευσαν να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους και παράλληλα συνεργεία που επιχειρούσαν τοποθέτηση του εορταστικού φωτισμού προκάλεσαν κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους.

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που τελούσαν υπό κατάληψη, έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας για να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο κατά της αέριας ρύπανσης. Το συλλαλητήριο κινήθηκε μέσα από κεντρικές οδικές αρτηρίες με τους οδηγούς να προσπαθούν να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές για να φθάσουν στον προορισμό τους.

Αν την Πέμπτη η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο «δικαιολογούσε» την ταλαιπωρία στους δρόμους, την επομένη μάλλον προκάλεσε το κοινό αίσθημα.

Γιατί και την Παρασκευή, λιγοστοί μαθητές, μόλις λίγες δεκάδες βρέθηκαν να διαδηλώνουν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την αέρια ρύπανση, παρακωλύοντας όλη τη συγκοινωνία. Πορεία λιγοστών και καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό δρόμο «αιχμαλώτισε» στους δρόμους τους οδηγούς σε ώρα πρωινής αιχμής, ενώ το ίδιο σκηνικό με λιγοστούς φοιτητές να διαδηλώνουν για το άσυλο και τις διαγραφές επαναλήφθηκε το απόγευμα επίσης σε ώρες αιχμής με την αγορά να είναι ανοιχτή και να θέλει να δουλέψει.

Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του και να διαδηλώνει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα των οδηγών να κινούνται ελεύθερα στους δρόμους κι όχι να βρίσκονται όμηροι μειονότητας διαδηλωτών και μάλιστα διπλή φορά την ίδια ημέρα και σε ώρες αιχμής στο κέντρο της πόλης.

Στο κάτω της γραφής υπάρχει η δυνατότητα διαδήλωσης και σε διαδρομές, χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία και να απασχολούνται δυνάμεις της Τροχαίας για να ρυθμίζουν την κίνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου