ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαΐδια σπίτι στο Ανήλιο

αποκαΐδια-σπίτι-στο-ανήλιο-293176

Ολο το χωριό σηκώθηκε στο πόδι για να βοηθήσει στην κατάσβεση – Με πυροσβεστήρες και ψεκαστικά στη μάχη με τις φλόγες οι κάτοικοι

Στους πέντε δρόμους μέσα στον χειμώνα έμεινε τριμελής οικογένεια στο Ανήλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το σπίτι τους καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα. Οι φλόγες, που ξεπήδησαν από τον χώρο της κουζίνας, κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Την τελευταία στιγμή σώθηκε η ηλικιωμένη μητέρα του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος απουσίαζε. Με τη σύζυγό του είχαν πάει σε κηδεία, όταν τους ειδοποίησαν και έτρεξαν άρον –άρον πίσω για να δουν την περιουσία τους να μετατρέπεται σε αποκαΐδια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μόλις χάσαμε ένα ακόμη σπίτι». Απόγνωση από την υπερπροσπάθεια, που όμως δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στη φωνή του αντιδημάρχου και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Κώστα Μαργαρίτη, ο οποίος βρέθηκε από το πρώτο δεκάλεπτο στο σημείο του συμβάντος. «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Μία όμως οικογένεια ξεσπιτώθηκε», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μία ώρα και ένα τέταρτο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς κι ενώ από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγονταν οι σειρήνες των οχημάτων της Πυροσβεστικής, που κατέφθαναν στο χωριό από Βόλο και Νεοχώρι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 4:30 χθες το απόγευμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η ηλικιωμένη, που βρισκόταν εκείνη την ώρα μόνη της στο σπίτι, από το σοκ δεν μπορούσε να περιγράψει τι είχε συμβεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες άρχισαν να ξεπετάγονται από τον χώρο της κουζίνας και σε χρόνο ρεκόρ όλο το σπίτι τυλίχθηκε στη φωτιά. Ηταν ξύλινο παλιό σπίτι, υπενδεδυμένο με ραμποτέ σε τοίχους, πατώματα και στην οροφή.

Το χωριό πήρε είδηση το συμβάν, όταν η ηλικιωμένη βγήκε στο μπαλκόνι φωνάζοντας «φωτιά» και καλώντας σε βοήθεια. Οι καπνοί από το φλεγόμενο σπίτι φαίνονταν από τον δρόμο από το κέντρο της διπλανής Μακρυράχης.

Επιστρατεύτηκαν οι πάντες

Ολο το χωριό έσπευσε για να απεγκλωβίσει την ηλικιωμένη γυναίκα, που δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Την οδήγησαν σε ασφαλές μέρος, πριν ξεκινήσουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.

Στη μάχη ρίχτηκαν κάτοικοι κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδιά και νέους μέχρι και ηλικιωμένοι. Επιστράτευσαν πυροσβεστήρες από βενζινάδικο, που βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από το σπίτι που πήρε φωτιά, πάνω στον δρόμο, μέχρι και μεγάλα ψεκαστικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούν αγρότες.

Συναγερμός σήμανε και στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που έσπευσε επίσης με δικά του μηχανήματα. «Η φωτιά δεν γινόταν να σβήσει με τίποτα», έλεγε ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαργαρίτης.

Δεν σώθηκε τίποτα

Παράλληλα με την άνιση μάχη με τις φλόγες, κάτοικοι λάμβαναν μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσουν τυχόν εξάπλωσή της. Δίπλα από το σπίτι υπάρχει αποθήκη με τελάρα, που ήταν επικίνδυνο να πιάσει επίσης φωτιά. Εκλεισαν τα παράθυρα της αποθήκης, απομάκρυναν τελάρα και εύφλεκτα υλικά και ασφάλισαν περιμετρικά τον χώρο. Ταυτόχρονα συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα για λόγους ασφαλείας.

Παρά τις αγωνιώδεις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, το σπίτι κάηκε ολοσχερώς μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Ο ιδιοκτήτης και γιος της ηλικιωμένης, που είχε πάει σε κηδεία και επέστρεψε άρον – άρον μαζί με τη σύζυγό του, είδε να καταστρέφεται η μόνιμη κατοικία του μπροστά στα μάτια του.

Τα πάντα χάθηκαν στις φλόγες. Κανείς δεν πρόλαβε να πάρει τίποτα μαζί του από το φλεγόμενο σπίτι.

Δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα

Ηταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Στα τέλη Οκτωβρίου ένα ακόμη σπίτι καιγόταν ολοσχερώς στο Μούρεσι. Ο 47χρονος ιδιοκτήτης και η οικογένειά του έμειναν άστεγοι μετά από πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον λέβητα.

Και τότε όλο το χωριό είχε σηκωθεί στο πόδι για να σώσει το σπίτι που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Ξέσπασμα για την απουσία πυροσβεστικού σταθμού

Την ώρα που κατέφθαναν τα πυροσβεστικά οχήματα στον τόπο του συμβάντος στο Ανήλιο, ο αντιδήμαρχος και προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Μαργαρίτης ξεσπούσε: «Καλώ άμεσα όλους τους πολιτικούς φορείς του τόπου να πάρουν άμεσα απόφαση για την λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού στη Ζαγορά. Συμβαίνουν πολλά και δεν είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πυροσβεστικά από τον Βόλο και το Νεοχώρι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου