ΤΟΠΙΚΑ

Αισθητήρες για την αέρια ρύπανση στον Βόλο

αισθητήρες-για-την-αέρια-ρύπανση-στον-297261

Δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση της Περιφέρειας – Ο Δήμος Βόλου ζήτησε την αρμοδιότητα του ελέγχου

Σύγχρονοι αισθητήρες θα τοποθετηθούν διάσπαρτοι στην πόλη και θα μετρούν σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στον Βόλο, στο πλαίσιο της καταγραφής του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πηγών της.

Το παραπάνω αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βόλο». Σύμφωνα με τον κ. Μπέο υπάρχει δέσμευση υπουργού ότι θα χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μέσω κωδικού θα γίνει η αγορά και η εγκατάσταση των υπερσύγχρονων αισθητήρων. «Παρακολουθούμε το θέμα στενά με τον κ. Αγοραστό», τόνισε ο κ. Μπέος επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την τέως και τη σημερινή να θεσμοθετήσει να περάσει η αρμοδιότητα του ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας στους δήμους. «Είναι κάτι που αφορά στην πόλη μας. Θέλουμε να μας δώσουν το δικαίωμα να προσλάβουμε επιστήμονες και να μετράμε για να έχουμε εικόνα τι γίνεται. Ολα τα υπόλοιπα που λέγονται είναι για εσωτερική κατανάλωση. Σήμερα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα», είπε ο κ. Μπέος.

Ο ίδιος νωρίτερα επέκρινε τον επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ι. Αποστολάκη, που επανέφερε το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι οι απαντήσεις δόθηκαν από έγκριτο επιστήμονα στην ημερίδα που έγινε και στην οποία «ήσουνα εσύ με τους συγγενείς σου, τον Γαργάλα και τον Σκοτινιώτη».

Νέο ραντεβού στο Υπουργείο Υποδομών

Νέο ραντεβού θα έχει σήμερα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό Κ. Καραμανλή και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Το θέμα που θα συζητηθεί είναι η ανακατασκευή της γέφυρας του Προφήτη Ηλία που έχει κριθεί ακατάλληλη και επικίνδυνη. «Εμείς φροντίζουμε για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου και είμαστε σε συνεργασία με αρμόδιους βουλευτές, όπως ο Χρήστος Μπουκώρος», είπε ο κ. Μπέος απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και αντιπρόεδρο του οργάνου Μπάμπη Ζάχο, ο οποίος έθεσε ζήτημα δρομολόγησης του περιφερειακού της Αγριάς προκειμένου να μειωθεί η όχληση στον κεντρικό ιστό μετά και τη λειτουργία του κυκλικού κόμβου στα Αστέρια Αγριάς. «Αν θέλετε να πείτε κάτι, επειδή στα 70 σας βγήκατε δημοτικός σύμβουλος, κάντε το. Δεν θα ξαναβγείτε», είπε ο κ. Μπέος απευθυνόμενος προς τον κ. Ζάχο.

Εκτός… χάρτη ο Ξηρόκαμπος

Βανδαλισμούς και κλοπές της δημοτικής περιουσίας κατήγγειλε στην περιοχή του Ξηροκάμπου ο κ. Μπέος από το βήμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση της ΛΑΣ για την εγκατάλειψη της συνοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο η κατάσταση στην περιοχή είναι εκτός ελέγχου: «Παίρνουν κάδους και τους πουλούν, ξηλώνουν καπάκια, ξηλώνουν υδρόμετρα και τα πουλούν, πετούν σκουπίδια από τον τρίτο όροφο».

Ο κ. Μπέος ήταν αυστηρός απέναντι στους κατοίκους: «Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να απέχει όσο δεν υπάρχει διαβεβαίωση από κατοίκους ότι θα σεβαστούν και θα προστατέψουν τη δημοτική περιουσία. Δεν θα σπαταλούν ώρες τα δημοτικά συνεργεία για να καλλωπίζουν κι εκείνοι να λεηλατούν», ανέφερε βγάζοντας εκτός… χάρτη τον Ξηρόκαμπο αν δεν υπάρξει αναστροφή της κατάστασης.

Νέα επίθεση σε Ριζόπουλο και Στάχτου

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Μπέος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλου και της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλειας Στάχτου.

Για τον κ. Ριζόπουλο επικαλέστηκε συνομιλία που είχαν στις εκλογές στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και ανέφερε ότι είναι δικαίωμα και των δασκάλων να διεκδικούν αξιώματα. «Δεν θα πληρώνουν όμως οι μ…. για να κάνεις εσύ συνδικαλισμό και πολιτική», του είπε.

Για την κ. Στάχτου υποστήριξε, με αφορμή το χθεσινό δικαστήριο (σελ. 11), ότι δεν μπορεί να έχει σύζυγο και γιο να βάζουν υποψηφιότητα με δημοτικά σχήματα και η ίδια να κάνει πολιτική σε βάρος πολιτικού αντιπάλου των συγγενών της βαφτίζοντάς το συνδικαλιστική δράση. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δικάσουμε κανέναν εργαζόμενο. Σήμερα (σ.σ. χθες) αν υπήρχε θέατρο του Καραγκιόζη θα έπαιρναν πρώτο βραβείο. Βγήκαν και πανηγύριζαν επειδή αποσύραμε τη μήνυση μετά τη δήλωση που κατατέθηκε. Εμείς θέλουμε αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους, που θα κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται. Οι εποχές Σκοτινιώτη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», είπε.

Τον λόγο ζητούσε επί προσωπικού ο κ. Ριζόπουλος, όμως δεν του δόθηκε.

Κόντρα για τα ακίνητα του Νοσοκομείου

Ο κ. Μπέος κατήγγειλε τη σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ότι δεν δέχθηκε πρόταση της δημοτικής αρχής προκειμένου να αξιοποιήσει ακίνητα του ιδρύματος στην παραλία (το πρώην Τιτάνια) και στην Ιάσονος και Κ. Καρτάλη. «Αντί να μας τα δώσει να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών, που είχαν γεμίσει σύριγγες και κυκλοφορούσαν ποντίκια, ο κ. Δραμητινός τα έδωσε σε επιχειρηματία της πόλης να βάλει μέσα φρουτάκια», είπε προκαλώντας την αντίδραση της συζύγου του κ. Δραμητινού δημοτικής συμβούλου της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Αφροδίτης Γάντζου που φώναζε ότι είναι ψέματα. «Εγώ λέω ψέματα; Πάρτε τον επιχειρηματία να το επιβεβαιώσει. Που ήρθε σε μένα και μου ζήτησε πίστωση χρόνου για να απομακρύνει παιχνίδια που έχει στον κοινόχρηστο χώρο. Μου είπε ότι έχουν μπει συνεργεία. Δεν έχω μάθει να λέω ψέματα. Αλλά πού χάθηκε το φιλότιμο για να το βρείτε εσείς;», είπε ο δήμαρχος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα παρουσίασε το μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ Νοσοκομείου και επιχειρηματία τον οποίο είχε κατονομάσει που αφορά σε ποσό 2.000 ευρώ τον μήνα και απευθυνόμενος στην κ. Γάντζου είπε ότι όσο τον επιλέγει ο κόσμος θα υπηρετεί τον κόσμο με αλήθειες. «Δεν έχω φοβηθεί στη ζωή μου για να πω ψέματα. Θα σας παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτική», είπε.

«Ο μόνος λόγος που ζητώ συγγνώμη είναι ο τρόπος που πετάχτηκα και μίλησα. Εχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Μπέος γι’ αυτό που λέει για το μισθωτήριο για το Τιτάνεια», απάντησε εν μέσω φωνασκιών η κ. Γάντζου η οποία επιτέθηκε εναντίον του δημοτικού συμβουλίου και γ.γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη ότι τον «προέτρεψε ο δήμαρχος να διώξει τον κοπρίτη τον σύζυγό μου γιατί δεν του επιτρέπει να κάνει deal με τα ακίνητα του Νοσοκομείου». Την ίδια ώρα τις έντονες διαμαρτυρίες του εξέφραζε ο κ. Λούλης κατηγορώντας την κ. Γάντζου ότι έλεγε ψέματα.

Νωρίτερα αρνήθηκε να τεθεί ως θέμα συζήτησης το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο που έθεσε με ερώτησή της η ΛΑΣ, απαγορεύοντας στον πρόεδρο να αναγνώσει ξανά ερωτήσεις που ξεφεύγουν από τις θεσμικές αρμοδιότητες του Δήμου Βόλου. «Εμείς εδώ δεν είμαστε αργόσχολοι», συμπλήρωσε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου