ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αντιμετωπίζει με τη νέα μορφή του το Πανεπιστήμιο

πρόβλημα-υποχρηματοδότησης-και-υποσ-299449

Συνάντηση είχαν χθες εκπρόσωποι της πρυτανικής αρχής με τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και οικονομικούς πόρους καλείται να στηρίξει τη λειτουργία του το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη δημιουργία 17 νέων τμημάτων. Από τις 100 θέσεις ΔΕΠ που είχαν ανακοινωθεί, έχουν προκηρυχθεί μόλις οι 11 για τη λειτουργία παλιών και νέων τμημάτων, ενώ η πρυτανεία του Π.Θ. δηλώνει αδυναμία συντήρησης και ανάπτυξης των δύο νέων campus που δημιουργήθηκαν μετά τη συνένωση σε Λάρισα και Λαμία λόγω υποχρηματοδότησης.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στον απόηχο συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που ανέστειλε τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων που θα απευθύνονταν σε αποφοίτους ΕΠΑΛ. «Μας στενοχωρεί η απόφαση του υπουργείου να σταματήσει χωρίς λόγο τα προγράμματα. Το επιχείρημα ότι δεν ήταν έτοιμα δεν πείθει. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν αρκετά προχωρημένα», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το πρόγραμμα των κτιριακών υποδομών για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που αφορά στην αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης, της Βαμβακουργίας, αλλά και στην επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής, υπογράμμισε όμως την ανάγκη ύπαρξης σταθερής ροής πόρων για τη στήριξη της έρευνας. «Η διοχέτευση των πόρων που ξεκίνησε από την εποχή μας θα πρέπει να συνεχιστεί με σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση των τοπικών βουλευτών όσον αφορά στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζήτησε ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσακαλώτο και στην οποία το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλ. Μεϊκόπουλος, καθώς και ο γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κων. Βογιατζής.

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη αυτή τη στιγμή και μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει πρόβλημα να μπορέσει να συντηρήσει τα δύο νέα campus που έχουν δημιουργηθεί στη Λάρισα και στη Λαμία. Επίσης πρόβλημα εντοπίζεται και στη στελέχωση των τμημάτων, καθώς από τις 100 θέσεις μελών ΔΕΠ που είχαν ανακοινωθεί προκηρύχθηκαν οι 11. Ούτε το διοικητικό προσωπικό επαρκεί πλέον σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, ο οποίος επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προσλάβει νέα άτομα.

Εμφαση ο κ. Μαμούρης έδωσε στην ανάγκη ύπαρξης ομαλής χρηματοδότησης της έρευνας προκειμένου να κρατηθούν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέσα από αυτούς να προσελκύσει το ίδρυμα και νέα προγράμματα που θα φέρουν επιπλέον πόρους. Ζήτησε δε ευελιξία στην διαχείριση των χρημάτων για την έρευνα.

Με ΣΔΙΤ η αξιοποίηση της Βαμβακουργίας

Σε καλό δρόμο όπως επεσήμανε ο κ. Μαμούρης είναι το πρόγραμμα των κτιριακών υποδομών που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επέκταση της Πολυτεχνικής και την αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης, τα έργα στην οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα 7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διοχέτευσή τους σε νέα έργα.

Οσον αφορά στην αξιοποίηση του κτιρίου της πρώην Βαμβακουργίας, ο κ. Μαμούρης σημείωσε ότι εντάχθηκε σε ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) μαζί με έκταση δίπλα από το πρώην ΤΕΙ Λαμίας, περίπου 25 στρεμμάτων και εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης. Σημειώνεται ότι στην πρώην Βαμβακουργία θα χωροθετηθούν τμήματα, φοιτητική εστία και εμπορικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου