ΤΟΠΙΚΑ

Καταλήψεις και επετειακές εκδηλώσεις στον Βόλο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

καταλήψεις-και-επετειακές-εκδηλώσει-302822

Πορεία αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. από τον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ένα μετά το άλλο άρχισαν να κλειδώνουν τα λουκέτα σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, που θα τιμηθεί αγωνιστικά με πορεία, που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και συμμετέχουν φορείς, αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. από τον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος».

Ο χορός των καταλήψεων άρχισε από προχθές Πέμπτη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και χθες σε κλοιό καταλήψεων βρέθηκαν τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ολες οι καταλήψεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, θα συνεχιστούν έως και αύριο Κυριακή 17 Νοεμβρίου, οπότε και οι κινητοποιήσεις θα μεταφερθούν στον δρόμο.

Την ίδια ώρα, χθες στα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν έγιναν μαθήματα, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ερευνα για τα θύματα της εισβολής των τανκς

Την κεντρική εκδήλωση για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανέλαβε για φέτος το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου και πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατα αναβαθμισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό αμφιθέατρο του συστεγαζόμενου 3ου Γυμνασίου Βόλου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Βόλου Δημήτρη Τσουλκανάκη, φέτος η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο έγινε σε επαγγελματικά πρότυπα, λόγω του σύγχρονου οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Στη γιορτή ακούστηκαν αφηγήσεις των γεγονότων, έγιναν προβολές βίντεο, αλλά και επετειακά τραγούδια που αποδόθηκαν από 20μελή χορωδία μαθητών και μαθητικό μουσικό συγκρότημα που αποτελούνταν από τρεις μαθητές που έπαιζαν ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς.

Στο αμφιθέατρο δέσποζε πανό, που δημιούργησε ο μαθηματικός του σχολείου, που όπως φάνηκε έχει καλλιτεχνική φλέβα, Νίκος Καλέργης, και στο οποίο αποτυπωνόταν η είσοδος του Πολυτεχνείου.

Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε η παρουσίαση έρευνας, που έγινε με βάση το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τον αριθμό των θυμάτων την ώρα της εισόδου των τανκς στο Πολυτεχνείο και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 30. Την ευθύνη της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Μαρία Παπαζήση και Ζμα Μαρία, ενώ στη φροντίδα της εικόνας και του ήχου ήταν ο Δημ. Λεύκιαλης.

Στο μεταξύ, με ανακοινώσεις τους φορείς της πόλης καλούν σε αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου αύριο στις 6 μ.μ. από τον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τιμώντας την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, στις 5:30μ.μ. θα κατατεθεί στεφάνι στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και στις 6μ.μ. συμμετέχει στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο (κτίριο Παπαστράτου). «Καταδικάζει επίσης τα αδικαιολόγητα κρούσματα αστυνομικής βίας μέσα και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές

Σε κοινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, «η δικτατορία έστειλε τα τανκς στο Πολυτεχνείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο, που καταργεί το άσυλο και έστειλε τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο. Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη εκείνου του αγώνα, που σήμερα καλούμαστε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον μας, που δυστυχώς επέστρεψαν.

Η απάντηση στους επιλήσμονες της Ιστορίας, τους αρνητές των δημοκρατικών κανόνων και τους προπαγανδιστές των δήθεν νέων μονόδρομων είναι το δυνάμωμα της καθημερινής δράσης για μία καλύτερη ζωή για όλους.

Ολοι, μαζικά, ενωτικά και αγωνιστικά στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Ανακοίνωση – κάλεσμα για τη συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις εξέδωσε η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία.

Η ΑΔΕΔΥ

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, καθώς τα πιο ευάλωτα και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας επωμίζονται τα βάρη αυτών των άδικων πολιτικών, που ασκούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επίθεσης της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας».

Η ΠΟΕΣΥ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), αναφέρει:

«Μετά από 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης παραμένει συνυφασμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού με τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα και ελευθερία. Η πάλη ενάντια στην Χούντα των συνταγματαρχών ήταν παράλληλα αγώνας για την ελευθερία του Τύπου, που υπήρξε από τα πρώτα «θύματα» της δικτατορίας.
Η φετινή επέτειος αποτελεί ορόσημο στη μάχη αυτή εναντίον του αυταρχισμού, ειδικά σήμερα που τα διαχρονικά αιτήματα της εξέγερσης τίθενται για μία ακόμη φορά υπό αμφισβήτηση και τα όρια της λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας σ’ όλο τον κόσμο δοκιμάζονται.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των Ελλήνων πολιτών υπό το διαχρονικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και να υπερασπίσουν την αλήθεια και την ελευθερία της ενημέρωσης.
Σε μια περίοδο που οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γίνονται ολοένα δυσκολότερες κι ενώ συνεχίζουν να κοστίζουν ακόμα και ζωές ανθρώπων του Τύπου, διατρανώνουμε την πεποίθησή μας πως η ελεύθερη, αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση του λαού είναι ο βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και το όριο ενάντια σε κάθε μορφής έλεγχο και χειραγώγηση που επιχειρείται από την εκάστοτε εξουσία, πολιτική ή και οικονομική».

Πορεία στο Γεωργούλα

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί στον Φαρδύ στη Ν. Ιωνία προς το στρατόπεδο Γεωργούλα, όπου στρατοπεδεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

«Απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή. Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια πορεία το παρών θα δώσoυν με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Επικουρικών και Συγχωνευθέντων Ταμείων Μαγνησίας και το Σωματείο Καθαριστριών- Καθαριστών Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου