Ο έλεγχος… στις τράπεζες

ο-έλεγχος-στις-τράπεζες-310257

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Εισαγγελία Βόλου έρευνα για τακτική τραπεζών, που μέσα σε μια νύχτα αποφάσισαν να είναι οι μόνες διαχειρίστριες των λογαριασμών ατόμων με αναπηρίες, στους οποίους κατατίθενται τα προνοιακά επιδόματα. Οι γονείς παιδιών με αναπηρία, που δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα και οι οποίοι έχουν οριστεί ως δικαστικοί συμπαραστάτες, πετιούνται εκτός λογαριασμών. Οι τράπεζες ζήτησαν από τους γονείς να αποχωρήσουν από συνδικαιούχοι των λογαριασμών και κάθε φορά που γίνεται κίνηση χρημάτων πρέπει να το δικαιολογούν, καταθέτοντας τα αντίστοιχα παραστατικά!

Το περιστατικό κατήγγειλε στον τοπικό Σύλλογο Γονέων Παιδιών ΑμεΑ πατέρας, όταν κλήθηκε να διαγράψει το όνομά του από συνδικαιούχος στον λογαριασμό του ανάπηρου παιδιού του, που εξαιτίας της κατάστασής του δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνει. Η υπόθεση έλαβε νομική διάσταση και πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και έγινε από τον Βόλο. Δεν αφορά, όμως, μόνο στον Βόλο. Εχει πανελλαδικές διαστάσεις και έχει προκαλέσει οργή σε γονείς παιδιών με αναπηρία, που δεν τους φθάνει ο καθημερινός «Γολγοθάς» που βιώνουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά έχουν και τις τράπεζες να «αμφισβητούν» επί της ουσίας τον ρόλο τους.

Μέχρι και πρότινος οι γονείς έμπαιναν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς, που κατατίθενται τα προνοιακά επιδόματα για τα ανάπηρα παιδιά τους, που δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα. Χειρίζονταν αυτά τα χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες, τα φάρμακα, τον γιατρό τους, τις θεραπείες τους, την ειδική διατροφή τους.

Με τη συγκεκριμένη αξίωση των τραπεζών, οι γονείς καλούνται να δίνουν… λογαριασμό στις ίδιες τις τράπεζες πώς χειρίζονται τα χρήματα που ανήκουν στα παιδιά τους! Καλούνται να το κάνουν δικαιολογώντας τις κινήσεις των χρημάτων με αντίστοιχα παραστατικά!

Λες και ο γονιός θα πάρει τα χρήματα του ανάπηρου παιδιού του και θα τα χρησιμοποιήσει για ίδιο όφελος αντί για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν ή λες και οι ανάγκες ενός ανάπηρου παιδιού καλύπτονται πλήρως από τα προνοιακά επιδόματα και ο γονέας δεν επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα.

Στο Βόλο, με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου, οι γονείς δεν αποχωρούν από τους λογαριασμούς και διεκδικούν από τη δικαιοσύνη το δικαίωμά τους να παραμείνουν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των παιδιών τους για να μπορούν να κινούν με άνεση τα χρήματα κι όχι με γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα τους κάνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους ακόμη δυσκολότερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου