ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμένει από γιατρούς το Νοσοκομείο Βόλου

ξεμένει-από-γιατρούς-το-νοσοκομείο-βό-311932

Το ένα πίσω από το άλλο αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με τη λίστα αναμονής να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες

Ξεμένει… από γιατρούς το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών. Εως τέλος του μήνα τουλάχιστον τρία τμήματα θα κληθούν να λειτουργήσουν από ένα μόλις άτομο(!), καθώς λήγουν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών. Πάντως, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, που έρχονται να επιδεινωθούν με τη λήξη των συμβάσεων των επικουρικών, έχουν ήδη αντίκτυπο στη λειτουργία των χειρουργείων. Εχουν μείνει οι μισοί αναισθησιολόγοι και η λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Χθες νοσοκομειακοί γιατροί προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία στην είσοδο του Αχιλλοπουλείου προκειμένου να επικοινωνήσουν το διττό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, Παύλο Μαλινδρέτο, έως τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις έξι επικουρικών γιατρών που όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Νοσοκομείο. Η λήξη των συμβάσεων μάλιστα όπως εκτίμησε θα επιφέρει πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων του ιδρύματος, όπου ήδη τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά. Από τους 22 επικουρικούς που είχε το Νοσοκομείο, έχουν απομείνει 19 και αν φύγουν και οι πέντε επιπλέον η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Ηδη η μία σύμβαση έχει λήξει και αφορά σε επικουρικό με την ειδικότητα του γαστρεντερολόγου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν το οφθαλμολογικό, το γαστρεντερολογικό και το τμήμα αιμοδοσίας που θα απομείνουν με μόλις έναν γιατρό. Πρόβλημα επίσης εντοπίζεται στην ορθοπεδική όπου θα απομείνουν μόλις έξι γιατροί, στην καρδιολογική που μένει με πέντε γιατρούς και στην παιδιατρική που μένει με τέσσερις γιατρούς. «Δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις εφημερίες», ανέφερε ο κ. Μαλινδρέτος.

Αναβάλλονται χειρουργεία

Οι πρώτες παρενέργειες πάντως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού φαίνονται στα χειρουργεία. Τακτικά χειρουργεία προγραμματίζονται για μετά τον Μάρτιο του 2020 (!) λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαλινδρέτος το πρόβλημα άρχισε από τον περασμένο Μάιο οπότε και σταδιακά τα χειρουργεία αποδυναμώνονταν από αναισθησιολόγους.

Από τους 8 συνολικά αναισθησιολόγους έχουν μείνει τέσσερις και μολονότι υπάρχουν γιατροί από τον Βόλο που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ζητούν απόσπαση στο Αχιλλοπούλειο, η μετακίνηση δεν εγκρίνεται από το γειτονικό νοσοκομειακό ίδρυμα. «Δεν ζητάμε χάρη για να είμαστε εμείς άνετοι και στο Πανεπιστημιακό να δυσκολευτούν. Ζητούμε εξυπηρέτηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Μαλινδρέτος αναφέροντας ότι έχει ήδη προκηρυχθεί η θέση ενός αναισθησιολόγου.

Ολοκαίνουργιος μαγνητικός σε… σελοφάν

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε… σελοφάν παραμένει και ο ολοκαίνουριος μαγνητικός τομογράφος με τον οποίο εξοπλίστηκε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. «Για να λειτουργήσει χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο γιατρούς και 3 – 4 συνεργάτες», σχολίασε ο κ. Μαλινδρέτος. Σημειώνεται ότι οι γιατροί διεκδικούν εκτός από άμεσες προσλήψεις προσωπικού, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομειακών και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της λειτουργίας τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου