ΑΛΜΥΡΟΣ

Αθώοι για υπόθεση απάτης σε βάρος ελληνικού δημοσίου και Ε.Ε.

αθώοι-για-υπόθεση-απάτης-σε-βάρος-ελλη-313836

Πρώην διοικητικά στελέχη συνεταιρισμού στην ευρύτερη επαρχία του Αλμυρού

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κάθισαν χθες στελέχη συνεταιρισμού στην ευρύτερη επαρχία του Αλμυρού και εργολάβος, που κατηγορούνταν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση αφορά σε επιδότηση που είχε λάβει την περίοδο 2004 -2008 ο συνεταιρισμός προκειμένου να κατασκευάσει ελαιουργείο, ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο. Το κόστος της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 2008 αφορούσε σε 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 840.000 ευρώ ήταν η επιδότηση.

Υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης του συνεταιρισμού και ο εργολάβος είχαν κατηγορηθεί για απάτη, καθώς φέρονταν να είχαν εισπράξει την επιδότηση, αλλά να μην είχαν καταβάλει το τίμημα που προβλέπεται στον εργολάβο, ο οποίος όμως λάμβανε επιταγές διευκόλυνσης τις οποίες προεξοφλούσε.

Η περιπέτεια για τα δύο πρώην στελέχη της διοίκησης του συνεταιρισμού, πρόεδρο και γραμματέα και για τον εργολάβο, ξεκίνησε το 2014 – 2015 μετά από έλεγχο που έγινε στον συνεταιρισμό από την εφορία. Στο πόρισμα καταγράφονταν ατασθαλίες και πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αρχικά διώκονταν περισσότερα μέλη της διοίκησης για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για το αδίκημα της απιστίας και ο φάκελος της υπόθεσης επιστράφηκε στην Εισαγγελία Βόλου, απ’ όπου ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χθες, η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας. Με πρόταση εισαγγελέα και ομόφωνη απόφαση της έδρας και οι τρεις κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι, καθώς σε βάρος τους δεν προέκυψε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τελέστηκε ζημία για το ελληνικό δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου