ΤΟΠΙΚΑ

Καμία ευθύνη για το μαθητή που λιποθύμησε από ναρκωτικά σε σχολείο

καμία-ευθύνη-για-το-μαθητή-που-λιποθύμ-313871

Καθηγητές νόμιζαν ότι έπαθε τροφική δηλητηρίαση – Εμπλοκή και δεύτερου μαθητή από μεγαλύτερη τάξη, που του έδωσε να δοκιμάσει

Απαλλακτικό είναι το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διευθυντής Λυκείου της περιοχής, στον οποίο ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης μαθητή της α’ τάξης κεντρικού Γυμνασίου του Βόλου, που λιποθύμησε στις σχολικές τουαλέτες μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στο σχολείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις αρχές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, δεν έγινε όμως γνωστό, παρά μόνο μετά από το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στις 21 Σεπτεμβρίου, που αποκάλυπτε το συμβάν και τις διαστάσεις του. Στον απόηχο του πρωτοσέλιδου αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ενημερώθηκε μάλιστα και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική και την ανέθεσε σε διευθυντή Λυκείου με εμπειρία.

Το πόρισμα παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον κ. Σαβελίδη και σύμφωνα με πληροφορίες είναι απαλλακτικό. «Οι εκπαιδευτικοί μας εκτέλεσαν με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον τους και στην κυριολεξία έσωσαν τα παιδιά, που συμμετείχαν στο συμβάν», ήταν το μοναδικό στοιχείο που σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

Πίστευαν ότι πρόκειται για… τροφική δηλητηρίαση

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 εκπαιδευτικοί και γονείς, για τους οποίους δεν προέκυψε καμία ευθύνη. Αντιθέτως κρίθηκε ότι λειτούργησαν ορθώς και προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όταν ο μαθητής λιποθύμησε στις σχολικές τουαλέτες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί που φρόντισαν τον μαθητή της α’ Γυμνασίου, που ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο σχολείο, πίστευαν ότι είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση, πεποίθηση που διέψευσαν οι τοξικολογικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε όταν διακομίστηκε στο Νοσοκομείο.

Κι άλλος μαθητής εμπλεκόμενος

Η προκαταρκτική ήταν αποκαλυπτική ως προς ένα σκέλος. Οτι ο μαθητής, που λιποθύμησε μετά από χρήση ναρκωτικών, δεν είναι ο μοναδικός εμπλεκόμενος στο συμβάν. Τον μαθητή της α’ τάξης φέρεται να πλησίασε μεγαλύτερος μαθητής του σχολείου, που φοιτά στην γ’ τάξη και του πάσαρε τα ναρκωτικά προκαλώντας τον να δοκιμάσει «για να αποδείξει ότι είναι άντρας». Ο μαθητής από την γ’ τάξη φέρεται να είναι εκείνος που ήρθε σε επαφή με πρώην μαθητές του σχολικού συγκροτήματος γνωστούς για τη «δραστηριότητά» τους σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Κρυφές γωνιές

Η προκαταρκτική έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα θέμα που τέθηκε εξ αρχής από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το συμβάν, τις κρυφές γωνιές στην πίσω πλευρά του προαυλίου του σχολικού συγκροτήματος απ’ όπου φαίνεται να βρίσκουν δίοδο εξωσχολικοί και να έρχονται σε επαφή με μαθητές την ώρα του διαλείμματος.

«Στα σχολεία μας υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι που παρεισφρέουν και εμείς ως σχολική κοινότητα επιχειρούμε να τους απομακρύνουμε από τους μαθητές μας», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης ερωτηθείς για το θέμα.

Περιορισμένου… πεδίου

Η προκαταρκτική που έγινε σε επίπεδο αναζήτησης πειθαρχικού παραπτώματος ήταν απαλλακτική καθώς κρίθηκε ότι οι καθηγητές προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες όταν διαπίστωσαν ότι ο μαθητής δεν ήταν καλά στην υγεία του.

Δεν έγινε όμως έρευνα για το πώς εισχώρησαν και μάλιστα κάτω από τη μύτη εκπαιδευτικών τα ναρκωτικά μέσα στα σχολεία και μάλιστα την ώρα του σχολικού ωραρίου, οπότε και ο μαθητής έκανε χρήση ουσιών.

Επιμόρφωση σε βάθος διετίας για τις εξαρτήσεις

Ο φάκελος της υπόθεσης σε επίπεδο ευθυνών φαίνεται να κλείνει με την κατάθεση του πορίσματος της προκαταρκτικής. Ομως το περιστατικό έχει σημάνει γενικό συναγερμό. Καθημερινά η Αστυνομία όλες τις ώρες βρίσκεται σε περιπολίες έξω από τα σχολεία. Μάλιστα μετά το περιστατικό έχουν σημειωθεί και βραδινές συλλήψεις εξωσχολικών στα προαύλια των σχολείων.

Χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο Μουρτζούκου έγινε η τελική οργανωτική σύσκεψη μεταξύ διευθυντών των 34 Γυμνασίων του νομού και φορέων που θα αναλάβουν τις επιμορφώσεις των γονέων για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων που προκύπτουν από εξαρτήσεις.

Στη μάχη της επιμόρφωσης θα ριχθούν Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Ελληνική Αστυνομία, Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), ΚΕΘΕΑ, Πρόταση Ζωής, Δευτεροβάθμια, Πρωτοβάθμια και Ενωση Γονέων.

Οι επιμορφώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου το απόγευμα,από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και θα συνεχιστούν σε βάθος διετίας σε όλα τα Γυμνάσια. Στις συσκέψεις που θα είναι δίωρες (μία ώρα εισήγηση και μία ώρα συζήτηση) καλούνται να λαμβάνουν μέρος γονείς μαθητών του εκάστοτε γυμνασίου αλλά και των όμορων δημοτικών οι μαθητές των οποίων θα φοιτήσουν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο.

«Το στοίχημα είναι να συμμετέχουν οι γονείς. Γι’ αυτούς γίνονται οι επιμορφώσεις. Τους φέρνουμε σε επαφή με τους συμμάχους τους για την προστασία των παιδιών τους», σημείωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου