ΤΟΠΙΚΑ

Τράπεζες πετούν εκτός λογαριασμών τους γονείς ατόμων με αναπηρίες

τράπεζες-πετούν-εκτός-λογαριασμών-το-314807

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία Βόλου μετά από αναφορά του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας – Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν λογαριασμό στις τράπεζες τι κάνουν τα προνοιακά επιδόματα!

Αντιμέτωποι με τακτική των τραπεζών, που μέσα σε μια νύχτα αποφάσισαν να είναι οι μόνες διαχειρίστριες των λογαριασμών ατόμων με αναπηρίες, στους οποίους κατατίθενται τα προνοιακά επιδόματα, βρίσκονται οι γονείς παιδιών με αναπηρία, που δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα. Οι τράπεζες ζήτησαν από τους γονείς να αποχωρήσουν από συνδικαιούχοι των λογαριασμών και κάθε φορά που γίνεται κίνηση χρημάτων πρέπει να το δικαιολογούν καταθέτοντας τα αντίστοιχα παραστατικά!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ετσιθεληματική πρακτική των τραπεζών ισχύει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Γονέας ατόμου με αναπηρία και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μαγνησίας Θαν. Ζοβωοίλης ήταν εκείνος που κατήγγειλε το περιστατικό, για το οποίο στη συνέχεια ο τοπικός σύμβουλος κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου.

Από την Εισαγγελία Βόλου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια η υπόθεση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος διερευνά την υπόθεση λαμβάνοντας καταθέσεις.

Οι Ράνια Καρανικόλα και Ι. Λυμβαίος

Σε αυτό το πλαίσιο χθες, στα δικαστήρια βρέθηκε ο γ.γ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ι. Λυμβαίος μαζί με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ράνια Καρανικόλα και Θαν. Ζοβωοίλη αντίστοιχα. Η διαδικασία πήρε αναβολή και καταθέσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα. Οι διαστάσεις του θέματος είναι πανελλαδικές, όμως από τον Βόλο πήρε τη συγκεκριμένη νομική υπόσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμβαίο, πρόκειται για ανοιχτή υπόθεση, που έχει το γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα με τις τράπεζες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οπως εξηγεί, οι τράπεζες ετσιθεληματικά, με «δικτατορικές» πρακτικές θέλουν να έχουν την πλήρη διαχείριση και τη νομή των λογαριασμών, στους οποίους κατατίθενται τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες, που δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα.

Ο νόμος έχει ορίσει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης και μέσω αυτού τον δικαστικό συμπαραστάτη, που είναι οι γονείς των ΑμεΑ, με το εποπτικό συμβούλιο, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα θέματα ατόμου με νοητική αναπηρία, μεταξύ αυτών και των προνοιακών επιδομάτων.

«Η τράπεζα, λοιπόν, έχει την αξίωση να μην υπάρχει συνδικαιούχος στους λογαριασμούς ατόμων με αναπηρίες και αυτή να είναι η μόνη που θα διαχειρίζεται τα χρήματα, η μόνη που θα έχει λόγο και σε αυτή θα πρέπει να απολογείται κάθε φορά, που ο δικαστικός συμπαραστάτης θα πάρει ένα ποσό για να πληρώσει τις θεραπείες του ατόμου, την καθημερινή διαβίωση, την ειδική διατροφή του, τις ανάγκες του», αναφέρει ο κ. Λυμβαίος.

«Το απολύτως προσβλητικό επιχείρημα της τράπεζας για εμάς τους βιολογικούς γονείς, που είμαστε δικαστικοί συμπαραστάτες των παιδιών μας, είναι ότι μας λένε το βασικό στοιχείο δεσμός ανάμεσα στους συνδικαιούχους είναι η εμπιστοσύνη. Από τη στιγμή που τίθεται σε δικαστική συμπαράσταση σπάει η εμπιστοσύνη», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, «πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέριμνα για να αρθούν όλα τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία σε κάθε έκφανση του βίου τους» και επιπλέον μέσω της νομοθεσίας ορίζεται ότι «τόσο ο δημόσιος τομέας, όσο και ο ιδιωτικός είναι υποχρεωμένοι να άρουν κάθε εμπόδιο που προκύπτει με την πρακτική τους, το εθιμικό τους δίκαιο, προκειμένου τα ΑμεΑ να μετέχουν και απολαμβάνουν αγαθών και υπηρεσιών».

«Με την πρακτική των τραπεζών έχουμε προσβολή γονέων, ετσιθεληματική διερμηνεία των νόμων, μη τήρηση της νομοθεσίας και συμπεριφορά ρατσιστική έναντι παιδιών μας και εμάς των γονέων», υποστηρίζει ο κ. Λυμβαίος. Το γονεϊκό κίνημα ζητεί να παραμένει συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών τους με αναπηρία προκειμένου με εύκολο τρόπο να κινούν τα χρήματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. «Τα χρήματα ανήκουν στα παιδιά μας, όχι στην τράπεζα. Τα προνοιακά επιδόματα δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς τράπεζας», σημείωσε ο κ. Λυμβαίος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου