Ο,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια λύθηκε σε τρεις μήνες

οτι-δεν-έγινε-σε-τρία-χρόνια-λύθηκε-σε-315944

Της Ελένης Χάνου

Ομπρέλα προστασίας στα χρηματοδοτούμενα έργα της ΔΕΥΑΜΒ άνοιξε το Υπουργείο Εσωτερικών με νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε στον αναπτυξιακό νόμο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση χρήματα προγραμμάτων, που προορίζονται για έργα, είναι προστατευμένα έναντι κατασχέσεων, όπως ακριβώς ίσχυε για τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που εμπίπτουν στο ακατάσχετο.

Τη θετική εξέλιξη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αχ. Μπέος, με αφορμή το έργο του δίδυμου αγωγού αποχέτευσης που κατασκευάζεται στην πόλη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και που είναι αναγκαίος, προκειμένου όταν παθαίνει βλάβη ο καταθλιπτικός αγωγός, τα λύματα να οδηγούνται στον βιολογικό μέσα από τον δίδυμο, αντί να χύνονται, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, στη θάλασσα με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ηταν μία θετική εξέλιξη, που δρομολογήθηκε σε μόλις τρεις μήνες από τη σημερινή κυβέρνηση, που αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έχει απέναντί της την ΕΡΓΗΛ, την εργολήπτρια εταιρεία στην οποία ο Αρειος Πάγος επιδίκασε ποσό 9,2 εκατ. ευρώ και το οποίο επιχειρεί να εισπράξει τμηματικά μέσα από διαρκείς κατασχέσεις λογαριασμών.

Μέχρι και πριν η απόφαση γίνει νόμος, η ΕΡΓΗΛ μπορούσε να κατασχέσει ακόμη και αυτά τα χρήματα, που προορίζονταν για ένα έργο που άπτεται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, μολονότι η χρηματοδότηση είχε εγκριθεί, τα χρήματα δεν έμπαιναν στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ.

Επί τρία χρόνια πάλευε η διοίκηση της τοπικής επιχείρησης να γίνει η συγκεκριμένη ρύθμιση για να διασφαλιστούν τα έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επί τρία χρόνια ζητούσε αυτή την ομπρέλα προστασίας, που όμως έμενε… κλειστή για ανεξήγητους λόγους.

Και το έργο καθυστερούσε για να μη «χαθούν» τα χρήματα σε πιθανή κατάσχεση. Ο,τι δεν έγινε σε αυτά τα τρία χρόνια που το ζητούσε η ΔΕΥΑΜΒ από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιτεύχθηκε μέσα σε τρεις μήνες από τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα… Ο Βόλος ήταν αποκλεισμένος από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για μια σειρά ακόμη έργων και παρεμβάσεων που ζητούσε. Θέματα ανοιχτά άρχισαν να διευθετούνται ένα προς ένα τους τελευταίους μήνες, προς όφελος της ίδιας της πόλης και της τοπικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου