ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών για την κατάργηση στην πράξη του ν+2

παράσταση-διαμαρτυρίας-φοιτητών-για-317507

Στο ίδρυμα υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 4.650 «λιμνάζοντες» φοιτητές – Διαμαρτυρία και για το άσυλο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, προχώρησαν φοιτητές του ιδρύματος, αντιδρώντας στην καθιέρωση από το Υπουργείο Παιδείας ανώτατου χρονικού ορίου στην ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, που προσδιορίζεται από τα ελάχιστα έτη σπουδών κάθε σχολής, προσαυξημένα κατά δύο, το γνωστό ν+2. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν τη συνένωσή του με το ΤΕΙ είχαν καταγραφεί 4.650 «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας Δημήτρη Μόκα, οι φοιτητές απαίτησαν από τη Σύγκλητο να λάβει απόφαση για την κατάργηση στην πράξη του ν+2, που οδηγεί εκτός Πανεπιστημίων χιλιάδες φοιτητές.

Μάλιστα προχθές, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, σε καταλήψεις προχώρησαν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτονικής, χωροταξίας, μηχανολόγων και γεωπονίας, ενώ φοιτητές συμμετείχαν και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. «Είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο για την εξίσωση πτυχίων των ΑΕΙ και των κολεγίων, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και να σπάσει τους αγώνες τους και ενάντια στην καθιέρωση ανώτατου ορίου σπουδών. Πώς ένας φοιτητής μπορεί να αφιερωθεί στα μαθήματά του, όταν χωρίς να έχει δωρεάν σίτιση και στέγη αναγκάζεται να δουλέψει για να μπορέσει να σπουδάσει;», διερωτήθηκε ο κ. Μόκας αναφερόμενος στο πρόβλημα της φοιτητικής εστίας στον Βόλο, που διαθέτει μόλις 40 δωμάτια για 2.200 πρωτοετείς φοιτητές, ανάμεσα στους 14.000 που φοιτούν στον Βόλο. «Τα ενοίκια είναι πανάκριβα και οι φοιτητές αναγκάζονται να δουλέψουν. Επιπλέον η σίτιση αφορά μόνο στο 10% των φοιτητών και ειδικά στη Γεωπονία οι φοιτητές χρεώνονται καθημερινά και με τις μετακινήσεις τους. Ζητούμε δωρεάν σίτιση και στέγη και να υπάρξει πρόταση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς την Περιφέρεια για να έρθει σε συμφωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ και να εξασφαλίσει για τους φοιτητές μηνιαία κάρτα μετακινήσεων».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το σύνολο των 14.169 φοιτητών του ιδρύματος πριν τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, οι 4.650 φοιτητές θεωρούνται «λιμνάζοντες». Αυτό σημαίνει ότι έχουν παρέλθει τα προβλεπόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια σπουδών ανάλογα με το τμήμα και τα επιπλέον δύο που δίνονται για τη λήψη του πτυχίου και δεν έχουν καταφέρει να αποφοιτήσουν. Ο αριθμός των «λιμναζόντων» αφορά στο 30% του φοιτητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ανάμεσά τους, όμως, βρίσκονται και οι «αιώνιοι» φοιτητές, που… σπουδάζουν για περισσότερα από επτά ή ακόμη και δέκα χρόνια. Είναι το 4% του φοιτητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 635 φοιτητές, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ακόμη και επτά χρόνια μετά και λιγοστούς που βρίσκονται στο ίδρυμα πάνω από δεκαετία.

Μάλιστα η μεγαλύτερη συγκέντρωση «λιμναζόντων» φοιτητών εντοπίζεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και λιγότεροι στην Πολυτεχνική Σχολή.

Παρά το πλήθος «λιμναζόντων» φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τον μέσο όρο των «λιμναζόντων» στα Πανεπιστήμια κατά 2% – 3%.

Πάντως σύμφωνα με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη, ο νόμος εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές κι όχι για τους παλιούς που δεν κινδυνεύουν με διαγραφή όπως δήλωσε.

Συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ήρθε σε συνέχεια των προχθεσινών συμβολικών καταλήψεων στα πέντε τμήματα και μεθαύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και συλλαλητήριο.

Το ραντεβού δίνεται στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και θα συμμετάσχουν και μαθητές σχολείων του Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου